Siirry pääsisältöön

Akwaeke Emezi: Makeaa vettä

Ada oli vasta lapsi, kun hän aloitti uhritoimituksensa. Hän rikkoi ihonsa, vaikka ei ymmärtänyt kunnolla, miksi teki niin: itsensä palvonnan hienoudet eivät auenneet hänelle. Hän teki vain sen, mitä hänen oli pakko tehdä, eikä pitänyt sitä oikein minään. Mutta hän uskoi meihin. Saachi toi Saudi-Arabiasta tyhjiä päiväkirjoja, ja ada täytti niiden sivut sinisellä musteella. Niissä hän mainitsi meidät ensi kerran ja antoi meille nimet. Olimme nuoria ja epämääräisiä, mutta hänen nimetessään meidät synnyimme toisen kerran ja muutuimme näkyviksi.

Akwaeke Emezi: Makeaa vettä
Kosmos 2021
alkuteos Freshwater 2018
suomentanut Sari Karhulahti
kansi Ulla Donner
äänikirjan lukija Amira Khalifa
kesto 8 t 14 min

Akwaeke Emezin esikoisromaanin päähenkilö on Ada, jonka syntymä on vastaus vanhempien rukouksiin. Pian kuitenkin selviää, että lapsi on ailahtelevainen ja rikkinäinen.

Vartuttuaan Ada muuttaa synnyinmaastaan Nigeriasta Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Siellä hänen sisällään elävät erilaiset minuudet saavat enemmän tilaa, eikä eheytyminen ole mahdollista. Ada on kuin räsynukke, jota riepotellaan eri suuntiin. Tämän huomaavat myös hänen lähellään olevat ihmiset, jotka kohtelevat häntä kaltoin.

Erityisen koville Adan panevat kuitenkin hänen sisällään asuvat henget, jotka ottavat ohjat käsiinsä vuorollaan. Varsinkin Asughara on raastava: hänen vuokseen Ada viiltelee itseään ja Asughara käyttää Adaa välikappaleenaan toteuttaakseen omia intohimojaan. 

Makeaa vettä on epäilemättä taidokas ja sisällöltään persoonallinen romaani. Se sekoittaa psykologiaa ja uskomuksia taitavasti ja mieleenpainuvasti. Mielensisäistä myllerrystä kuvataan romaanissa tavalla, joka saa pohtimaan, voisinko ehkä ymmärtää tämän luettuani vähän enemmän siitä, mitä särkyneen ihmisen sisällä liikkuu.

Minulle tarina kuitenkin jää etäiseksi, kuten myös päähenkilö. Jokin kaihertaa välissä niin, että en tempaudu mukaan. Jään seuraamaan sivusta tapahtumia, ja samoin tuntuu käyvän Adalle suhteessa siihen, mitä hänelle itselleen tapahtuu.

Muualla: Kirja vieköön!, Anun ihmeelliset matkat ja Helmi Kekkonen.

Kommentit

 1. Mulla on tää just kesken!

  Tosta, että tarina jää etäiseksi ni koen, että tää on musta kirjoitettu jollain tavalla etäännyttävästi. Nuo henget puhuu kuitenkin Adasta jotenkin kaukaa, vaikka ovatkin läsnä kaikessa hänen elämässään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, etäisyys on ilmeisen tarkoituksellista. Henget mellastavat ja Ada on jotenkin vain niiden asuinpaikka. Vähän kuin talo, josta nyt ei tarvitsekaan niin paljon puhua. :)

   Poista
 2. Häkellyttävä kokemus tavalliselle (= normaalille) länsimaalaiselle naiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häkellyttävä todellakin. En oikein vieläkään tiedä, mitä tästä ajattelisin.

   Poista
 3. Kiintoisaa! Voisin kokeilla. Afrikkalaista kirjallisuutta ei ainakaan liiaksi tule luettua.

  VastaaPoista
 4. Todella kiintoisa, sillä psykologia on minun juttuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, vaikka hieman hämmentynyt olo tästä jäikin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo