Siirry pääsisältöön

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään

Koeyksilö makaa silmät ummessa, mutta hän on hereillä, silmät liikkuvat luomien takana, otsa menee kurttuun, huulet raottuvat, sulkeutuvat taas. Katson häntä ja ajattelen, että muistoni ovat etuoikeus. Vaikka on paljon sellaista, mitä haluaisin toisinaan unohtaa, kaikkein tärkeintä on muistaa.

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään
Otava 2021
320 sivua

Anne-Maija Aallon nuortenromaani Mistä valo pääsee sisään sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen. Vesi on peittänyt Tokion, ja ajanlasku on alkanut alusta. Pinnan alla muhii konkreettisesti historia: veden valtaama kaupunki on menneisyyttä ja sen yläpuolella on nykyhetki, loistelias kaupunki ja hyväosaiset kansalaiset.

Kaikille nykyhetki hienoine innovaatioineen ei ole loistelias, sillä ihmiset ovat selvästi eri kasteissa. Kokokansalaisilla riittää etuja ja oikeuksia, ulkokansalaisilla ei. 

Romaanin yksi minäkertoja, Aleksei, on kokokansalainen. Hänen isänsä on ihmistutkimuslaitoksen johtaja Melnikov, ja isän asema tuo myös pojalle runsaasti etuoikeuksia. Aleksei tulee Moskovasta kotiinsa lomalle ja saa alkaa perehtyä tulevaan työhönsä lääkärinä. Hänen tulee tyhjentää ulkokansalaisen muisti. Tämä koeyksilö on toinen minäkertoja.

Kolmas minäkertoja on tavallaan jotain Aleksein ja koeyksilön väliltä. Marija voisi ulkonäkönsä puolesta olla kokokansalainen mutta varsinkaan mieleltään hän ei sitä ole. Marija on vastarintaliikkeen ydinjoukkoa eikä hän todellakaan kannata kontrolloivaa valtiovaltaa.

Kaikkien kertojien kohtalot kietoutuvat yhteen. Heidän kauttaan hahmottuu se, miten erilainen asema ihmisellä saattaa syntyperänsä vuoksi olla ja miten asema ei välttämättä takaa lainkaan onnea suljetussa yhteiskunnassa, jossa jokainen on valvovan katseen alla.

Mistä valo pääsee sisään on vaikuttava dystopia siitä, mihin ihmisten jaottelu ja kontrollointi voi johtaa. Vaikka tarina sijoittuu tulevaisuuteen, on sillä yhtymäkohtia myös nykyhetkeen. Väistämättä tulee mieleen, mihin nykypäivän valinnat voivat johtaa, jos ei toimita viisaasti.

Romaanin henkilöt ovat kiehtovia ja sillä tavalla erilaisia, että vaaraa heidän sekoittumisestaan ei ole. Jokainen kiinnostaa ja jokaisen tarinassa on jotain melankolista. Kiehtovaa on se, miten ihmismieleen vaikutetaan, ja erityisesti se, miten muisti tekee ihmisestä sen, joka hän on.

Anne-Maija Aallon luoma maailma on kiinnostava ja mahdolliselta tuntuva. Erityisesti ihastelen sitä, minkälaisella intensiteetillä hän romaaninsa miljöön rakentaa heti alusta alkaen. Käynnistysvaikeuksia ei tämän tarinan äärellä ole.

Mistä valo pääsee sisään voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Sillä on ehdottomasti tarjottavaa myös aikuisille lukijoille.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja. 

Kommentit

 1. Tämä kirja odottelee yöpöydällä lukuvuoroa. Hyvältä kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Pitääkin sitten käydä blogissasi tutkimassa, mitä ajatuksia tämä herätti.

   Poista
 2. Nää Aallon kirjat on herättänyt vasta nyt Finlandia-palkinnon myötä mussa ison kiinnostuksen näihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noteerasin Korennon jossain vaiheessa, se sai mukavasti huomiota ja kiitosta. Pitänee siihen tarttua joskus.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo