Siirry pääsisältöön

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään

Koeyksilö makaa silmät ummessa, mutta hän on hereillä, silmät liikkuvat luomien takana, otsa menee kurttuun, huulet raottuvat, sulkeutuvat taas. Katson häntä ja ajattelen, että muistoni ovat etuoikeus. Vaikka on paljon sellaista, mitä haluaisin toisinaan unohtaa, kaikkein tärkeintä on muistaa.

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään
Otava 2021
320 sivua

Anne-Maija Aallon nuortenromaani Mistä valo pääsee sisään sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen. Vesi on peittänyt Tokion, ja ajanlasku on alkanut alusta. Pinnan alla muhii konkreettisesti historia: veden valtaama kaupunki on menneisyyttä ja sen yläpuolella on nykyhetki, loistelias kaupunki ja hyväosaiset kansalaiset.

Kaikille nykyhetki hienoine innovaatioineen ei ole loistelias, sillä ihmiset ovat selvästi eri kasteissa. Kokokansalaisilla riittää etuja ja oikeuksia, ulkokansalaisilla ei. 

Romaanin yksi minäkertoja, Aleksei, on kokokansalainen. Hänen isänsä on ihmistutkimuslaitoksen johtaja Melnikov, ja isän asema tuo myös pojalle runsaasti etuoikeuksia. Aleksei tulee Moskovasta kotiinsa lomalle ja saa alkaa perehtyä tulevaan työhönsä lääkärinä. Hänen tulee tyhjentää ulkokansalaisen muisti. Tämä koeyksilö on toinen minäkertoja.

Kolmas minäkertoja on tavallaan jotain Aleksein ja koeyksilön väliltä. Marija voisi ulkonäkönsä puolesta olla kokokansalainen mutta varsinkaan mieleltään hän ei sitä ole. Marija on vastarintaliikkeen ydinjoukkoa eikä hän todellakaan kannata kontrolloivaa valtiovaltaa.

Kaikkien kertojien kohtalot kietoutuvat yhteen. Heidän kauttaan hahmottuu se, miten erilainen asema ihmisellä saattaa syntyperänsä vuoksi olla ja miten asema ei välttämättä takaa lainkaan onnea suljetussa yhteiskunnassa, jossa jokainen on valvovan katseen alla.

Mistä valo pääsee sisään on vaikuttava dystopia siitä, mihin ihmisten jaottelu ja kontrollointi voi johtaa. Vaikka tarina sijoittuu tulevaisuuteen, on sillä yhtymäkohtia myös nykyhetkeen. Väistämättä tulee mieleen, mihin nykypäivän valinnat voivat johtaa, jos ei toimita viisaasti.

Romaanin henkilöt ovat kiehtovia ja sillä tavalla erilaisia, että vaaraa heidän sekoittumisestaan ei ole. Jokainen kiinnostaa ja jokaisen tarinassa on jotain melankolista. Kiehtovaa on se, miten ihmismieleen vaikutetaan, ja erityisesti se, miten muisti tekee ihmisestä sen, joka hän on.

Anne-Maija Aallon luoma maailma on kiinnostava ja mahdolliselta tuntuva. Erityisesti ihastelen sitä, minkälaisella intensiteetillä hän romaaninsa miljöön rakentaa heti alusta alkaen. Käynnistysvaikeuksia ei tämän tarinan äärellä ole.

Mistä valo pääsee sisään voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Sillä on ehdottomasti tarjottavaa myös aikuisille lukijoille.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja. 

Kommentit

 1. Tämä kirja odottelee yöpöydällä lukuvuoroa. Hyvältä kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Pitääkin sitten käydä blogissasi tutkimassa, mitä ajatuksia tämä herätti.

   Poista
 2. Nää Aallon kirjat on herättänyt vasta nyt Finlandia-palkinnon myötä mussa ison kiinnostuksen näihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noteerasin Korennon jossain vaiheessa, se sai mukavasti huomiota ja kiitosta. Pitänee siihen tarttua joskus.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El