Siirry pääsisältöön

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa

Minulle oli merkittävää oivaltaa, että psykoterapeuttini toivoo minulle hyvää. Huomasin hänen iloitsevan arjen onnistumisista kanssani. Hän ei vähätellyt vaikeuksiani, vaikka välillä voinkin vähän paremmin. Terapeuttini pysyi minun puolellani. (Nenna)

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa
– kokemuksia psykoterapiasta, toivosta ja onnistuneesta muutoksesta
Atena 2022
kansi Anna Makkonen
274 sivua

Psykologi ja psykoterapeutti Anna-Mari Nurmisen esikoisteos Mieli hoidossa kertoo psykoterapiakokemuksista. Nurminen on haastatellut teokseensa kolmeatoista psykoterapiassa käynyttä ihmistä. Yhteistä heille on, että terapiasta on ollut kaikille hyötyä.

Terapiakokemuksiaan kuvaaavien lisäksi ääneen pääsevät myös psykoterapeutit. Heitä on Nurmisen itsensä lisäksi kuusi, ja he tuovat teokseen ammattilaisten näkökulmia. Toimiva ratkaisu on, että terapeutit edustavat erilaisia suuntauksia, joten lukija pääsee myös muodostamaan käsitystä siitä, minkälaisia terapiasuuntauksia on tarjolla.

Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten puheen ohessa on Nurmisen omia huomioita ja havaintoja. Hän avaa esimerkiksi sitä, miten itselle sopivan terapeutin voi löytää.

Mieli hoidossa on hyvin lohdullinen ja toivoa antava teos. Kertomukset onnistuneesta muutoksesta muistuttavat siitä, miten tärkeää mielenterveysavun saaminen on. Terapiassa käyneiden tarinat ovat alkuun murheellisia ja ne olisivat voineet myös jatkua murheellisesti ilman asiantuntija-apua.

Anna-Mari Nurmisen teos ei ole pelkkää psykoterapian ylistämistä vaan muistuttaa, että aina terapeutitkaan eivät ole tehtäviensä tasalla eikä aina terapiasuhde toimi. Olennaista kuitenkin on se, että terapia voi onnistuessaan muuttaa elämänsuunnan ratkaisevalla tavalla.

Nurminen muistuttaa myös siitä, että yhä edelleen mielenterveyden ongelmiin suhtaudutaan tavalla, joka tekee avun saamisesta vaikeaa. Riittävää ohjausta psykoterapian pariin ei välttämättä ole tarjolla, terapeutin puheille pääseminen voi olla hankalaa ja lisäksi mielenterveyteen saatetaan suhtautua "ikään kuin mielenterveyden hoito kytkeytyisi suoraan mielisairauteen":

Samalla tavoin kuin tarvitsemme välillä terveydenhuollon apua ruumiillisista syistä, voi mielenterveytemme tarvita toisinaan ammattilaisen arviointia ja hoitoa. Avun hakeminen ei merkitse hulluutta, vaan taitoa vaalia toimintakykyä.

Mieli hoidossa on tärkeä teos sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Sen toivoisi päätyvän niin päättäjien kuin tavallisten kulkijoiden luettavaksi. Erityisesti kirjaan kannattaa tarttua, jos psykoterapiaan hakeutuminen kiinnostaa vähänkin.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti.

Kommentit

  1. Kiinnostava ja tärkeä aihe. Tämän kirjan voisi lukea, joten kiitos lukuvinkistä!

    VastaaPoista
  2. Onpas hienosta aiheesta kirja! Voisin lukea. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse