Siirry pääsisältöön

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa

Minulle oli merkittävää oivaltaa, että psykoterapeuttini toivoo minulle hyvää. Huomasin hänen iloitsevan arjen onnistumisista kanssani. Hän ei vähätellyt vaikeuksiani, vaikka välillä voinkin vähän paremmin. Terapeuttini pysyi minun puolellani. (Nenna)

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa
– kokemuksia psykoterapiasta, toivosta ja onnistuneesta muutoksesta
Atena 2022
kansi Anna Makkonen
274 sivua

Psykologi ja psykoterapeutti Anna-Mari Nurmisen esikoisteos Mieli hoidossa kertoo psykoterapiakokemuksista. Nurminen on haastatellut teokseensa kolmeatoista psykoterapiassa käynyttä ihmistä. Yhteistä heille on, että terapiasta on ollut kaikille hyötyä.

Terapiakokemuksiaan kuvaaavien lisäksi ääneen pääsevät myös psykoterapeutit. Heitä on Nurmisen itsensä lisäksi kuusi, ja he tuovat teokseen ammattilaisten näkökulmia. Toimiva ratkaisu on, että terapeutit edustavat erilaisia suuntauksia, joten lukija pääsee myös muodostamaan käsitystä siitä, minkälaisia terapiasuuntauksia on tarjolla.

Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten puheen ohessa on Nurmisen omia huomioita ja havaintoja. Hän avaa esimerkiksi sitä, miten itselle sopivan terapeutin voi löytää.

Mieli hoidossa on hyvin lohdullinen ja toivoa antava teos. Kertomukset onnistuneesta muutoksesta muistuttavat siitä, miten tärkeää mielenterveysavun saaminen on. Terapiassa käyneiden tarinat ovat alkuun murheellisia ja ne olisivat voineet myös jatkua murheellisesti ilman asiantuntija-apua.

Anna-Mari Nurmisen teos ei ole pelkkää psykoterapian ylistämistä vaan muistuttaa, että aina terapeutitkaan eivät ole tehtäviensä tasalla eikä aina terapiasuhde toimi. Olennaista kuitenkin on se, että terapia voi onnistuessaan muuttaa elämänsuunnan ratkaisevalla tavalla.

Nurminen muistuttaa myös siitä, että yhä edelleen mielenterveyden ongelmiin suhtaudutaan tavalla, joka tekee avun saamisesta vaikeaa. Riittävää ohjausta psykoterapian pariin ei välttämättä ole tarjolla, terapeutin puheille pääseminen voi olla hankalaa ja lisäksi mielenterveyteen saatetaan suhtautua "ikään kuin mielenterveyden hoito kytkeytyisi suoraan mielisairauteen":

Samalla tavoin kuin tarvitsemme välillä terveydenhuollon apua ruumiillisista syistä, voi mielenterveytemme tarvita toisinaan ammattilaisen arviointia ja hoitoa. Avun hakeminen ei merkitse hulluutta, vaan taitoa vaalia toimintakykyä.

Mieli hoidossa on tärkeä teos sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Sen toivoisi päätyvän niin päättäjien kuin tavallisten kulkijoiden luettavaksi. Erityisesti kirjaan kannattaa tarttua, jos psykoterapiaan hakeutuminen kiinnostaa vähänkin.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo