Siirry pääsisältöön

Aino Kallas: Sudenmorsian (klassikkohaaste)

 


Kirjabloggaajien klassikkohaaste on taas ajankohtainen. Tällä kertaa haasteen koti on Elegian Kartanon kruunaamaton lukija -blogi ja jälleen mukana on mukava määrä bloggaajia. 

Minä tartuin vihdoin viimein omassa hyllyssäni pitkään majailleeseen klassikkoon. Aino Kallaksen (1878–1956) Sudenmorsian on niitä kirjoja, jotka on pitänyt lukea moneen kertaan, mutta tähän saakka pieni kirja on saanut turhaan odotella huomiotani osakseen. 

Vaan vaikka Aalo harva se yö näin noitien sapattia juhli ja metsänpetona korvessa juoksi, niin ei hänen katoamistansa alussa yksikään ymmärtänyt tähdellepanna, sillä hän ennätti aina ennen kukonlaulua vuoteellensa miehensä Priidikin viereen.

Aino Kallas: Sudenmorsian. Hiidenmaalainen tarina
Otava 2003
ilmestyi ensimmäisen kerran 1928
141 sivua

Sudenmorsian on balladimainen tarina Aalosta, johon metsänvartija Priidik mieltyy. Eletään 1650-lukua virolaiskylässä, jonka liepeillä liikuskelevat sudet. Kun kyläläiset jahtaavat susia, tuntee Aalo yllättäen suden kutsun:

Aalo, piikaiseni Aalo, tuletkos kanssani suolle?

Lopulta Aalo ei voi vastustaa suden kutsua vaan liittyy villieläinten joukkoon. Yöt hän juoksee sutena, päivät hän toimii kuin ennenkin: on nöyrä ja kuuliainen vaimo. Priidik ei ensin aavista vaimonsa kaksoiselämää mutta viimein hän ymmärtää ja ajaa naisen pois luotaan.

Aalon tarina on vaikuttava. Vanhahtava kieli rönsyilevine virkerakenteineen tosin tekee paikoin lukemisesta hieman raskasta, mutta tarinan lukee yllättävän nopeasti. Juonenkulku ei sinänsä ole yllättävä mutta se ei olekaan pääasia vaan se, miten ajaton romaani on.

Tuntuu vahvasti siltä, että Sudenmorsian ei ole nytkään, lähes sata vuotta julkaisunsa jälkeen, pölyttynyt. Se kertoo ihmisestä ja hänen toiminnastaan siten, että teoksen ihmiskuva ei ole missään tapauksessa vanhentunut. Ehkä tuntemattoman ja vieraan pelko on nyt vielä ajankohtaisempaa kuin 1920-luvulla.

Olen vaikuttunut siitä, millä tavalla romaanissa rakentuu nöyrän ja kuuliaisen mutta vapautta janoavan naisen kuva. Aalo on romaanin tapahtuma-ajan mutta myös monen muun ajan uhri: hän symboloi halua toimia oman mielen mukaan, ja lopulta villi sisin johtaa tragediaan.

Sudenmorsian on lumoava klassikko, joka todella kannatti lukea.

Sudenmorsiamesta muualla: Lukujonossa, Kirjaluotsi, Tuntematon lukija, Kirjojen kamari ja Todella vaiheessa.

Kommentit

 1. Tää on kyllä ihan mahtava kirja! Luulen, että tuun lukemaan vielä toisen ja ehkä kolmannenkin kerran tän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin! Ihanaa, että tämä sattuu olemaan omassa hyllyssä, joten uusintalukeminen on helppoa.

   Poista
 2. Minullakin on Sudenmorsian ikuisuuslukulistalla, mutta vielä en ole onnistunut ottamaan lukuun. Ehkä ensi kesänä Suomessa. Tämä vaikuuttaa nimittäin todella kiehtovalta erityisesti kielensä ja kuvatun aikakauden takia. Juoni varmaan on toissijainen, mutta kovasti kiinnostaa itse kokea, mistä tässä on kyse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästä. Kieli on koukeroista ja välillä vähän ärsytti elikkä-sanan toistelu. Mutta onhan tämä kokonaisuudessaan upea.

   Poista
 3. Sudenmorsian on yksi positiivisimmista klassikkohaasteen lukukokemuksistani. Se ei ole todellakaan mikään pölyttynyt klassikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaankaan ole päässyt pölyttymään. Hieno teos, jolla on yhä annettavaa.

   Poista
 4. Tämä on minullakin lukulistalla! Yle Areenassa on muuten mielenkiintoinen Anna-Liisa Haavikon toimittama audio-ohjelma Kallaksesta, suosittelen!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos lukuvinkistä. Kallakselta olen lukenut matkakirjan Marokon lumoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole tainnut Kallakselta lukea mitään ennen tätä. Henkilönä hän kiinnostaa minua paljon, ja lainasinkin kirjastosta Kallas-elämäkerran.

   Poista
 6. Tämä on minunkin TBR-listallani. Johonkin seuraavaan klassikkohaasteeseen pitää muistaa.

  VastaaPoista
 7. Pitäisi joskus koostaa lista kaikista klassikkohaasteiden kirjoista, kun tuntuu että tämä on jonkun lukemana mukana joka kerta :)
  Mutta toki myös ansaitsee sen ehdottomasti, erinomainen teos. Jotain Kallaksen novelleja ja runoja olen kanssa lukenut ja niistä pitänyt, ja niihin muihin romaaneihinkin pitäisi tarttua joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, olisikin hauskaa saada tilastotietoja siitä, mitkä kirjat ovat suosittuja klassikkohaasteessa ja mitkä taas harvinaisuuksia.
   Kallakseen kiinnostaisi tutustua enemmänkin. Pitänee kaivella, mitä muuta häneltä voisin käsiini saada.

   Poista
 8. Todella vaikuttava kirja, tämä! Vähän samaa lumoa kuin siinä vanhassa kotimaisessa leffassa Valkoinen peura - joka lie saanut innoitusta tästä kirjasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen peura ei soita mitään kelloja. Pitääkin tutkia asiaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e