Siirry pääsisältöön

Laura Arffman ja Lotta Hintsa: Elämäni vuoret

Lotta ja Don olivat viettäneet ykkösleirissä jo neljä päivää ja tie näytti olevan avoin vain alaspäin. Kahtena päivänä he olivat kivunneet hieman, vieneet köysiä ja yrittäneet fiksata reittiä. Raja oli tullut vastaan noin 6000 metrissä. Jos he olisivat päässeet vielä vaivaiset 300 metriä ylöspäin, olisi kakkosleirin paikka odottanut heitä noin 6200 metrin korkeudessa. He olivat kahlanneet lumessa vyötäröään myöten ja yrittäneet pienentää lumivyöryriskiä siten, että Don oli kiivennyt ensin ja Lotta varmistanut, minkä jälkeen Lotta oli kiivennyt itse perässä. He olivat jälleen ehtineet täpärästi kivien taakse suojaan ennen kuin lumivyöry oli iskenyt.

Laura Arffman ja Lotta Hintsa: Elämäni vuoret
TrueStory 2021
äänikirjan lukijat Laura Arffman ja Lotta Hintsa
kesto 7 t 39 min

Lotta Hintsa on suomalainen vuorikiipeilijä, jonka mukaan Pakistaniin päästään Hintsan ja Laura Arffmanin teoksessa Elämäni vuoret. Hintsan tarkoituksena oli kiivetä kesällä 2021 kahdelle yli 8000 metriä korkealle vuorelle. 

Kirjassa kuvataan matkaa Pakistaniin, vuorikiipeilyä ammattina ja Hintsan elämäntarinaa. Äänikirjaa elävöittävät autenttiset audiopäiväkirjamerkinnät matkalta.

Elämäni vuoret avaa monipuolisesti vuorikiipeilyä. Se kertoo siitä, miten kiipeily on todella kovaa kuntoa vaativa urheilulaji, ja myös siitä, miten jotkut ovat valmiita oikomaan päästäkseen kehumaan vuorten valloituksella. Keinot ovat monet ja monet keinot ovat myös eettisesti kestämättömiä, jopa hengenvaarallisia.

Storytel on alkanut julkaista tositarinoita TrueStory-nimen alla, ja Arffmanin ja Hintsan kirja on ensimmäinen TrueStory-julkaisu. Kirja on elämänmakuinen mutta jossain määrin kiireellä tehdyn oloinen. Häiritsevää on se, miten kerrontaosuuksissa toistetaan audiokatkelmissa juuri sanottua. Jonkin verran vaivaa myös se, miten paljon ns. kiipeilyturistien mollaaminen vie kokonaisuudesta tilaa.

On toki niin, että kiipeilyturismia on syytäkin mollata, sen verran älytöntä meno vuorilla on. Hintsan tarina herättää monenlaisia tunteita, kylmäksi se ei jätä. Kiehtovan rehellisesti Hintsa vuorikiipeilyn realiteetteja avaa, siitä kiitokset.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa.

Kommentit

  1. Aihe kiinnostaa ja olen siitä aika paljon lukenutkin, erityisesti Everestistä. Tämä voisi olla kiintoisa näkökulma: suomalaisuus ja vieläpä nainen. Mutta onko tämä siis saatavilla vain äänikirjana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti löytyy ääni- ja e-kirjana mutta ei painettuna. Jos siis olen oikein ymmärtänyt. Kiinnostavia aineksia tässä kyllä on.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo