Siirry pääsisältöön

Kevään 2022 tietokirjoja

Aiemmin listasin kevään 2022 kiinnostavia kaunokirjauutuuksia – koosteeni löytyy täältä. Nyt on vuorossa tietokirjalistaus, olkaa hyvät:


Aurora Airaskorpi: Vapauden tavoittelijat. Miksi haluamme irti palkkatyöstä (S&S). Viime aikoina olen lukenut kirjoja siitä, miten työelämän vaatimukset innostavat miettimään jonkinlaista irrottautumista. Airaskorven kirja on luontaista jatkumoa aiemmin lukemalleni ja on jo ilmestynyt.


Riitta Korhonen & Hannu Ollikainen: Päätoimittaja. Työtä sananvapauden arjessa (Siltala). Juuri ilmestyneessä kirjassa 17 päätoimittaja kertoo siitä, miten sananvapauden huomiointi näkyy päivittäisessä työssä. 


Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat. Lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle (Avain). On kiehtovaa pohtia, minkälaista on ollut kasvaa tyttönä menneinä vuosisatoina. Pohdintoihin vastauksia tarjoaa tämä helmikuussa ilmestyvä teos.


Ville-Juhani Sutinen: Matkalla Suomeen. Tarinoita heimojen maasta (Into). Minua ovat pitkään kiinnostaneet Suomen eri alueet ja niihin liitetyt ominaispiirteet. Sutinen avaa kirjassaan esimerkiksi sitä, ovatko savolaiset oikeasti lupsakoita ja hämäläiset hitaita.


Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – lajien välisen yhteiselon historia (Like). Ihailemani kirjailija Tiina Raevaara tarkastelee uutuusteoksessaan koiran ja ihmisen yhteistä historiaa.


Naomi Klein: Tuli on irti. Maapallon polttava tulevaisuus (Into). Ilmastokriisistä ei kai voi näinä aikoina puhua liikaa? Kirja ilmestyy maaliskuussa.


Maria Katajavuori: Valas lasimaljassa. Miten vangitsemme itsemme ympäristötuhon ansaan (Atena). Katajavuori pohtii teoksessaan sitä, miksi tietämyksestämme huolimatta emme saa ympäristökriisiä pysähtymään. 


Deborah Levy: Omistuskirjoituksia (S&S). Levyn omaelämäkerrallisen trilogian kolmas osa ilmestyy maaliskuussa ja kuuluu ehdottomasti lukulistalleni. 


Joonas Berghäll: Vaaleanpunainen kirje (Tammi). Elokuvaohjaaja löytää kirjeen, joka vie hänet lapsuuteen. Omaelämäkerrallinen teos ilmestyy huhtikuussa.


Maggie Nelson: Vapaudesta (S&S). Esseeteos tarkastelee vapautta monista näkökulmista.


Ninni Schulman: Tyttölapsi nro 291 (Tammi). Omakohtainen romaani dekkareillaan tunnetuksi tulleen kirjailijan lapsuudesta on herättänyt Ruotsissa paljon keskustelua.


Riitta Konttinen: Tarinankertoja. Anni Swanin elämä (Siltala). Rakastetun satukuningattaren tarina kiinnostaa. Kuka olikaan kirjailija, joka kirjoitti esimerkiksi Iiris rukan?


Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" (Teos). Luin juuri Anna-Mari Nurmisen teoksen Mieli hoidossa (Atena 2022), joka kertoo onnistuneista psykoterapiakokemuksista. Kuoppamäen teos kertoo siitä, mitä seurauksia on epäonnistuneella mielenterveyden hoidolla.


Laura Kolbe: Keho. Matkoja ikään, mieleen ja minuuteen. (Kirjapaja). Professori Laura Kolbe tarkastelee toukokuussa ilmestyvässä omakohtaisessa teoksessaan naisen ikääntymistä. Tällaista on kaivattu!

Kommentit

 1. Jee, kiitos listauksesta! Nyt viime aikoina on ollut tietokirjojen nälkä ja tässä on monta kiinnostavaa tapausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni piti vieläpä jättää listan ulkopuolelle, koska en halunnut tästä tolkuttoman pitkää postausta. Paljon kiinnostavaa on tulossa!

   Poista
 2. Onpa kiva kun olet tehnyyt tällaisen koosteen. Tässä on useita kiinnostavia teoksia, esim. Levy, Konttinen ja Schulman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tutustuit koosteeseeni. Levy ja Konttinen ovat lukulistani kärjessä, mutta muutkin tietysti kiinnostavat.

   Poista
 3. Schulmanin teos on varauslistallani. Saas nähdä ilmestyykö jokin kiinnostava elämäkerta.

  VastaaPoista
 4. Kleinin kirjan oon jo varannu. Katajavuoren kirja kyllä taitaa mennä kans varaukseen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, että ne voivat olla hyvä teospari tutustuttavaksi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo