Siirry pääsisältöön

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa

Minulle oli merkittävää oivaltaa, että psykoterapeuttini toivoo minulle hyvää. Huomasin hänen iloitsevan arjen onnistumisista kanssani. Hän ei vähätellyt vaikeuksiani, vaikka välillä voinkin vähän paremmin. Terapeuttini pysyi minun puolellani. (Nenna)

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa
– kokemuksia psykoterapiasta, toivosta ja onnistuneesta muutoksesta
Atena 2022
kansi Anna Makkonen
274 sivua

Psykologi ja psykoterapeutti Anna-Mari Nurmisen esikoisteos Mieli hoidossa kertoo psykoterapiakokemuksista. Nurminen on haastatellut teokseensa kolmeatoista psykoterapiassa käynyttä ihmistä. Yhteistä heille on, että terapiasta on ollut kaikille hyötyä.

Terapiakokemuksiaan kuvaaavien lisäksi ääneen pääsevät myös psykoterapeutit. Heitä on Nurmisen itsensä lisäksi kuusi, ja he tuovat teokseen ammattilaisten näkökulmia. Toimiva ratkaisu on, että terapeutit edustavat erilaisia suuntauksia, joten lukija pääsee myös muodostamaan käsitystä siitä, minkälaisia terapiasuuntauksia on tarjolla.

Kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten puheen ohessa on Nurmisen omia huomioita ja havaintoja. Hän avaa esimerkiksi sitä, miten itselle sopivan terapeutin voi löytää.

Mieli hoidossa on hyvin lohdullinen ja toivoa antava teos. Kertomukset onnistuneesta muutoksesta muistuttavat siitä, miten tärkeää mielenterveysavun saaminen on. Terapiassa käyneiden tarinat ovat alkuun murheellisia ja ne olisivat voineet myös jatkua murheellisesti ilman asiantuntija-apua.

Anna-Mari Nurmisen teos ei ole pelkkää psykoterapian ylistämistä vaan muistuttaa, että aina terapeutitkaan eivät ole tehtäviensä tasalla eikä aina terapiasuhde toimi. Olennaista kuitenkin on se, että terapia voi onnistuessaan muuttaa elämänsuunnan ratkaisevalla tavalla.

Nurminen muistuttaa myös siitä, että yhä edelleen mielenterveyden ongelmiin suhtaudutaan tavalla, joka tekee avun saamisesta vaikeaa. Riittävää ohjausta psykoterapian pariin ei välttämättä ole tarjolla, terapeutin puheille pääseminen voi olla hankalaa ja lisäksi mielenterveyteen saatetaan suhtautua "ikään kuin mielenterveyden hoito kytkeytyisi suoraan mielisairauteen":

Samalla tavoin kuin tarvitsemme välillä terveydenhuollon apua ruumiillisista syistä, voi mielenterveytemme tarvita toisinaan ammattilaisen arviointia ja hoitoa. Avun hakeminen ei merkitse hulluutta, vaan taitoa vaalia toimintakykyä.

Mieli hoidossa on tärkeä teos sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Sen toivoisi päätyvän niin päättäjien kuin tavallisten kulkijoiden luettavaksi. Erityisesti kirjaan kannattaa tarttua, jos psykoterapiaan hakeutuminen kiinnostaa vähänkin.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti.

Kommentit

  1. Kiinnostava ja tärkeä aihe. Tämän kirjan voisi lukea, joten kiitos lukuvinkistä!

    VastaaPoista
  2. Onpas hienosta aiheesta kirja! Voisin lukea. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok