Siirry pääsisältöön

Aino Kallas: Sudenmorsian (klassikkohaaste)

 


Kirjabloggaajien klassikkohaaste on taas ajankohtainen. Tällä kertaa haasteen koti on Elegian Kartanon kruunaamaton lukija -blogi ja jälleen mukana on mukava määrä bloggaajia. 

Minä tartuin vihdoin viimein omassa hyllyssäni pitkään majailleeseen klassikkoon. Aino Kallaksen (1878–1956) Sudenmorsian on niitä kirjoja, jotka on pitänyt lukea moneen kertaan, mutta tähän saakka pieni kirja on saanut turhaan odotella huomiotani osakseen. 

Vaan vaikka Aalo harva se yö näin noitien sapattia juhli ja metsänpetona korvessa juoksi, niin ei hänen katoamistansa alussa yksikään ymmärtänyt tähdellepanna, sillä hän ennätti aina ennen kukonlaulua vuoteellensa miehensä Priidikin viereen.

Aino Kallas: Sudenmorsian. Hiidenmaalainen tarina
Otava 2003
ilmestyi ensimmäisen kerran 1928
141 sivua

Sudenmorsian on balladimainen tarina Aalosta, johon metsänvartija Priidik mieltyy. Eletään 1650-lukua virolaiskylässä, jonka liepeillä liikuskelevat sudet. Kun kyläläiset jahtaavat susia, tuntee Aalo yllättäen suden kutsun:

Aalo, piikaiseni Aalo, tuletkos kanssani suolle?

Lopulta Aalo ei voi vastustaa suden kutsua vaan liittyy villieläinten joukkoon. Yöt hän juoksee sutena, päivät hän toimii kuin ennenkin: on nöyrä ja kuuliainen vaimo. Priidik ei ensin aavista vaimonsa kaksoiselämää mutta viimein hän ymmärtää ja ajaa naisen pois luotaan.

Aalon tarina on vaikuttava. Vanhahtava kieli rönsyilevine virkerakenteineen tosin tekee paikoin lukemisesta hieman raskasta, mutta tarinan lukee yllättävän nopeasti. Juonenkulku ei sinänsä ole yllättävä mutta se ei olekaan pääasia vaan se, miten ajaton romaani on.

Tuntuu vahvasti siltä, että Sudenmorsian ei ole nytkään, lähes sata vuotta julkaisunsa jälkeen, pölyttynyt. Se kertoo ihmisestä ja hänen toiminnastaan siten, että teoksen ihmiskuva ei ole missään tapauksessa vanhentunut. Ehkä tuntemattoman ja vieraan pelko on nyt vielä ajankohtaisempaa kuin 1920-luvulla.

Olen vaikuttunut siitä, millä tavalla romaanissa rakentuu nöyrän ja kuuliaisen mutta vapautta janoavan naisen kuva. Aalo on romaanin tapahtuma-ajan mutta myös monen muun ajan uhri: hän symboloi halua toimia oman mielen mukaan, ja lopulta villi sisin johtaa tragediaan.

Sudenmorsian on lumoava klassikko, joka todella kannatti lukea.

Sudenmorsiamesta muualla: Lukujonossa, Kirjaluotsi, Tuntematon lukija, Kirjojen kamari ja Todella vaiheessa.

Kommentit

  1. Tää on kyllä ihan mahtava kirja! Luulen, että tuun lukemaan vielä toisen ja ehkä kolmannenkin kerran tän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin! Ihanaa, että tämä sattuu olemaan omassa hyllyssä, joten uusintalukeminen on helppoa.

      Poista
  2. Minullakin on Sudenmorsian ikuisuuslukulistalla, mutta vielä en ole onnistunut ottamaan lukuun. Ehkä ensi kesänä Suomessa. Tämä vaikuuttaa nimittäin todella kiehtovalta erityisesti kielensä ja kuvatun aikakauden takia. Juoni varmaan on toissijainen, mutta kovasti kiinnostaa itse kokea, mistä tässä on kyse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästä. Kieli on koukeroista ja välillä vähän ärsytti elikkä-sanan toistelu. Mutta onhan tämä kokonaisuudessaan upea.

      Poista
  3. Sudenmorsian on yksi positiivisimmista klassikkohaasteen lukukokemuksistani. Se ei ole todellakaan mikään pölyttynyt klassikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaankaan ole päässyt pölyttymään. Hieno teos, jolla on yhä annettavaa.

      Poista
  4. Tämä on minullakin lukulistalla! Yle Areenassa on muuten mielenkiintoinen Anna-Liisa Haavikon toimittama audio-ohjelma Kallaksesta, suosittelen!!

    VastaaPoista
  5. Kiitos lukuvinkistä. Kallakselta olen lukenut matkakirjan Marokon lumoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole tainnut Kallakselta lukea mitään ennen tätä. Henkilönä hän kiinnostaa minua paljon, ja lainasinkin kirjastosta Kallas-elämäkerran.

      Poista
  6. Tämä on minunkin TBR-listallani. Johonkin seuraavaan klassikkohaasteeseen pitää muistaa.

    VastaaPoista
  7. Pitäisi joskus koostaa lista kaikista klassikkohaasteiden kirjoista, kun tuntuu että tämä on jonkun lukemana mukana joka kerta :)
    Mutta toki myös ansaitsee sen ehdottomasti, erinomainen teos. Jotain Kallaksen novelleja ja runoja olen kanssa lukenut ja niistä pitänyt, ja niihin muihin romaaneihinkin pitäisi tarttua joskus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, olisikin hauskaa saada tilastotietoja siitä, mitkä kirjat ovat suosittuja klassikkohaasteessa ja mitkä taas harvinaisuuksia.
      Kallakseen kiinnostaisi tutustua enemmänkin. Pitänee kaivella, mitä muuta häneltä voisin käsiini saada.

      Poista
  8. Todella vaikuttava kirja, tämä! Vähän samaa lumoa kuin siinä vanhassa kotimaisessa leffassa Valkoinen peura - joka lie saanut innoitusta tästä kirjasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen peura ei soita mitään kelloja. Pitääkin tutkia asiaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok