Siirry pääsisältöön

Katri Merikallio: Tarja Halonen – Erään aktivistin tarina

'Vasta silloin yliopistolla minulle tuli ensi kertaa tämä oivallus, että haa: myös "minä" voi olla tärkeä yksilönä, ei ainoastaan "me".' Pohja Halosen ihmisoikeusajattelulle laajeni: Jokainen ihminen omine tarpeineen ja taipumuksineen on yhtä arvokas.

Katri Merikallio: Tarja Halonen – Erään aktivistin tarina
Into 2020
247 sivua

Muistan, kun Tarja Halonen valittiin vuonna 2000 Suomen presidentiksi. Historiaan hän on jäävä Suomen ensimmäisenä naispresidenttinä, eivätkä naispresidentit tavallisia ole muuallakaan maailmassa. 

Muistan myös, kun näin Tarja Halosen Pori Jazzeilla. Siellä hän kulki siinä, missä muutkin kansalaiset – kansan presidenttinä, jollaiseksi hän vaalipuheessaan lupasikin tulla.

Paitsi että Tarja Halosesta tuli maamme ensimmäinen naispresidentti, tuli hänestä maailman ensimmäinen presidentti, joka on ennen valintaansa toiminut LHBT-järjestön puheenjohtajana. Tämän ja paljon muuta kertoo Katri Merikallio teoksessaan Tarja Halonen – erään aktivistin tarina. Ylipäätään se, että presidentiksi noustaan kansalaisjärjestöjen kautta, ei ole aivan tavanomaista, ja nimenomaan aktivistitaustan kautta Merikallio kirjassaan Tarja Halosta lähestyy.

Näkökulmavalinta onkin kiinnostava, ja myös toimiva. Onhan presidentistä kirjoitettu aiemminkin, ja fokuksensa valinnut teos sopii hyvin täydentämään aiemmin sanottua. Teoksen sivuilta piirtyy tarkka kuva presidentistä, joka jo nuorena oppii, että olosuhteista ei pidä tyytyä valittamaan, vaan on tehtävä työtä sen eteen, että asiat muuttuvat paremmiksi. Myös ihmisoikeuksien kunnioittaminen juurtui hänen maailmankuvaansa varhain.

Ei siis ole ihme, että Merikallion käsistä lähtee teos, joka kuvaa ihmisiä puolustavaa poliitikkoa ja presidenttiä. Halonen oli mukana perustamassa Setan edeltäjää, seksuaalipoliittista yhdistystä Sexpoa, 1960-luvun lopulla ja myöntyi myöhemmin pyyntöön ryhtyä Setan puheenjohtajaksi. Setan meriitit ovat kiistattomat, ja seksuaalivähemmistöjen kohtelussa on otettu tärkeitä askelia oikeaan suuntaan – toki työtä on tehtävänä edelleenkin. 

Vaikka Seta-yhteys on varmaankin ollut näkyvimmin esillä Halosen aktivismista puhuttaessa, on hänen elämäänsä mahtunut paljon muutakin. Esimerkiksi Suomi–Chile-seuran johdossa Halonen oli vuosia, samoin Työväen näyttämöiden liiton puheenjohtajana. Sattuneesta syystä Seta on kuitenkin herättänyt vuosien mittaan eniten kiinnostusta ja myös ikäviä huhuja. Tarja Halonen itse kommentoikin:

Sanoin joskus vähän kyllästyneenä, että kumma kun minun toimintani siirtolapuutarhayhdistyksessä ei teitä kiinnosta yhtään. Tuli sellainen Seta-ähky. Onhan tässä maailmassa paljon muitakin ihmisoikeusasioita korjattavana.

Ylipäätään se, että teoksessa on viljalti Halosen omaäänisiä kommentteja, on mielestäni onnistunut valinta. Ne tuovat kirjaan eloa – ja niitä lukiessa on helppoa kuvitella, miten Tarja Halonen lausumansa ääneen esittää. 

Itse presidenttiys on kirjassa esillä lopulta melko pienesti. Se onkin hyvä, sillä fokus ei suinkaan ole presidentin tehtävässä vaan tiessä, joka johti Mäntyniemeen. Merikallio avaa myös sitä, mitä Halonen on presidentinlinnasta lähdettyään tehnyt. Kansainväliset tehtävät ovat vaikuttavia mutta hämmentävän vähän mediassa esillä olleita.

Kokonaisuudessaan kirjasta välittyy kuva Tarja Halosesta, jolle ihmisoikeudet ja tasa-arvo ovat olleet tärkeitä ja joka on ollut niitä valmis vaalimaan toimissaan kritiikkiä pelkäämättä. Vastalauseita on uralla tullut, totta kai, ja paikoin hyvin satuttavaakin palautetta. Arvomaailmastaan Halonen ei kuitenkaan ole halunnut tinkiä.

Tarja Halonen – erään aktivistin tarina on sujuvasti etenevä lähikuva merkittävästä poliittisesta toimijastamme. Kirja pitää otteessaan ja muistuttaa elävästi suomalaisen yhteiskunnan vaiheista tarkastellessaan Kallion tytön tietä politiikan huipulle.

Merikallion kirjasta muualla: Annelin kirjoissa ja Joukon kirjablogi.

Kommentit

  1. Seurasin viime syksyn Helsingin kirjamessuilta Halosen ja Merikallion keskustelun. Se herätti kiinnostuksen kirjaa kohtaan, mutta on jäänyt vielä lukematta. Kiitos muistutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa ollut kivaa olla tuota keskustelua seuraamassa. Kirja on kyllä kiinnostava.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii