Siirry pääsisältöön

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Hän ohjasi auton taloa kohti johtavalle pitkälle ajotien näköiselle väylälle. Mitä lähemmäksi hän pääsi, sitä isommaksi talo kasvoi, kunnes Linus ei enää ymmärtänyt, kuinka hän ei ollut aikaisemmin kuullut tällaisesta paikasta. Ei siis tietenkään orpokodista, ei jos Äärimmäisen Korkea Johtoporras ei halunnut kenenkään tietävän siitä mitään. Mutta ilman muuta tämän saaren, tämän talon pitäisi olla hänelle tuttu. Hän vaivasi päätään, mutta mitään ei noussut esiin.

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
Karisto 2021
alkuteos The House in the Cerulean Sea
suomentanut Mika Kivimäki
kansi Sakari Tiikkaja
446 sivua

Talo taivaansinisellä merellä herätti huomioni Instargramissa, jossa moni kehui kirjaa. Lisäksi viehätyin kirjan kannesta, ja niinpä päädyin klikkaamaan tarinan Storytelin kautta luettavakseni.

Alussa oli käynnistysvaikeuksia, se on pakko myöntää. Aika pitkään seuraillaan kaavoihinsa kangistunutta virkamiestä Linus Bakeria, ennen kuin päästään varsinaiseen tapahtumapaikkaan, saarelle ja taloon taivaansinisellä merellä. Miljöö hahmoineen onkin sitten ihan omanlaisensa. 

Kuvio on se, että Linus Baker saa Äärimmäisen Korkealta Johtoportaalta tehtäväkseen tarkastaa Arthur Parnassuksen johtaman orpokodin toiminnan. Orpokodissa asuu kuusi lasta, jotka ovat "äärimmäistä lajia", ja Linuksen tehtävänä on varmistaa, että saarelle sijoittuvassa talossa on kaikki hyvin. Toimeksianto vie hänet viettämään saarella kuukauden, ja kun hän kohtaa karismaattisen johtajan ja ihmeelliset lapset, on moni asia oleva toisin kuin ennen.

Saarella rutiineja rakastava ja tunnontarkka virkamies kohtaa jotain, joka poikkeaa kaikesta hänen ennen kokemastaan. Lapset ovat lapsia mutta samalla he ovat myös jotain aivan muuta: yksi on maahinen ja toinen traakki ja niin edelleen.

Linus siis oli lumoutunut (totta kai myös kauhulla sävytettynä) katsellessaan jaloissaan kököttävää traakkia, joka alkoi kietoa häntäänsä hänen nilkkansa ympärille.

Ja kun joukossa on vielä Antikristus, on komennuksessa pureskeltavaa. Itse asiassa Linuksen tehtävänä on selvittää, voivatko lapset saada aikaan maailmanlopun. Eipä ole ihme, että virkamies hieman tutisee perehtyessään orpokodin toimintaan ja asukkeihin.

Talo taivaansinisellä merellä on viehättävä fantasiaromaani, jonka taianomainen maailma vetää puoleensa. Kun alun käynnistymisvaikeudet ylittää, saa astua maailmaan, joka on erityinen mutta sopivassa määrin tutunomainen. Kun pääsin tarinan imuun kiinni, huomasin viehättyväni hahmoista ja tuntevani sympatiaa heitä kohtaan: jopa kuivakka virkamies sai minut ennen pitkää puolelleen. 

Tärkeänä teemana teoksessa on erilaisuuden hyväksyminen. Se tuodaan esille hyvin selvästi, mutta eipä teeman painottaminen tunnu näinä aikoina olevan ollenkaan tarpeetonta. Klunen teos muistuttaa, että ulkokuori ei saisi vaikuttaa siihen, miten toisemme näemme. Lopulta erilaisia olemme kaikki ja erikoisuutensa on itse kullakin.

Niinhän siinä sitten lopulta kävi, että tarina lumosi minut. Vähän haikein mielin heitin hyvästit monenkirjavalle joukkiolle, joka sai minut moneen kertaan liikuttumaan tarinaa lukiessani.

Keski-kirjastot 2021: 22. Kirja kirjailijalta, jonka sukupuolta et tiedä.

Kommentit

 1. Voi mikä ihanuus. Kirjan kansikuva, nimi ja tarina ovat niin sympaattisen kuuloisia, että tämän haluaisin lukea heti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansikuva kiinnitti kyllä nopeasti huomioni, ja onhan tuo nimikin aivan ihana :)

   Poista
 2. Vaikuttaa ihastuttavalta tarinalta! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama