Siirry pääsisältöön

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Hän ohjasi auton taloa kohti johtavalle pitkälle ajotien näköiselle väylälle. Mitä lähemmäksi hän pääsi, sitä isommaksi talo kasvoi, kunnes Linus ei enää ymmärtänyt, kuinka hän ei ollut aikaisemmin kuullut tällaisesta paikasta. Ei siis tietenkään orpokodista, ei jos Äärimmäisen Korkea Johtoporras ei halunnut kenenkään tietävän siitä mitään. Mutta ilman muuta tämän saaren, tämän talon pitäisi olla hänelle tuttu. Hän vaivasi päätään, mutta mitään ei noussut esiin.

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
Karisto 2021
alkuteos The House in the Cerulean Sea
suomentanut Mika Kivimäki
kansi Sakari Tiikkaja
446 sivua

Talo taivaansinisellä merellä herätti huomioni Instargramissa, jossa moni kehui kirjaa. Lisäksi viehätyin kirjan kannesta, ja niinpä päädyin klikkaamaan tarinan Storytelin kautta luettavakseni.

Alussa oli käynnistysvaikeuksia, se on pakko myöntää. Aika pitkään seuraillaan kaavoihinsa kangistunutta virkamiestä Linus Bakeria, ennen kuin päästään varsinaiseen tapahtumapaikkaan, saarelle ja taloon taivaansinisellä merellä. Miljöö hahmoineen onkin sitten ihan omanlaisensa. 

Kuvio on se, että Linus Baker saa Äärimmäisen Korkealta Johtoportaalta tehtäväkseen tarkastaa Arthur Parnassuksen johtaman orpokodin toiminnan. Orpokodissa asuu kuusi lasta, jotka ovat "äärimmäistä lajia", ja Linuksen tehtävänä on varmistaa, että saarelle sijoittuvassa talossa on kaikki hyvin. Toimeksianto vie hänet viettämään saarella kuukauden, ja kun hän kohtaa karismaattisen johtajan ja ihmeelliset lapset, on moni asia oleva toisin kuin ennen.

Saarella rutiineja rakastava ja tunnontarkka virkamies kohtaa jotain, joka poikkeaa kaikesta hänen ennen kokemastaan. Lapset ovat lapsia mutta samalla he ovat myös jotain aivan muuta: yksi on maahinen ja toinen traakki ja niin edelleen.

Linus siis oli lumoutunut (totta kai myös kauhulla sävytettynä) katsellessaan jaloissaan kököttävää traakkia, joka alkoi kietoa häntäänsä hänen nilkkansa ympärille.

Ja kun joukossa on vielä Antikristus, on komennuksessa pureskeltavaa. Itse asiassa Linuksen tehtävänä on selvittää, voivatko lapset saada aikaan maailmanlopun. Eipä ole ihme, että virkamies hieman tutisee perehtyessään orpokodin toimintaan ja asukkeihin.

Talo taivaansinisellä merellä on viehättävä fantasiaromaani, jonka taianomainen maailma vetää puoleensa. Kun alun käynnistymisvaikeudet ylittää, saa astua maailmaan, joka on erityinen mutta sopivassa määrin tutunomainen. Kun pääsin tarinan imuun kiinni, huomasin viehättyväni hahmoista ja tuntevani sympatiaa heitä kohtaan: jopa kuivakka virkamies sai minut ennen pitkää puolelleen. 

Tärkeänä teemana teoksessa on erilaisuuden hyväksyminen. Se tuodaan esille hyvin selvästi, mutta eipä teeman painottaminen tunnu näinä aikoina olevan ollenkaan tarpeetonta. Klunen teos muistuttaa, että ulkokuori ei saisi vaikuttaa siihen, miten toisemme näemme. Lopulta erilaisia olemme kaikki ja erikoisuutensa on itse kullakin.

Niinhän siinä sitten lopulta kävi, että tarina lumosi minut. Vähän haikein mielin heitin hyvästit monenkirjavalle joukkiolle, joka sai minut moneen kertaan liikuttumaan tarinaa lukiessani.

Keski-kirjastot 2021: 22. Kirja kirjailijalta, jonka sukupuolta et tiedä.

Kommentit

 1. Voi mikä ihanuus. Kirjan kansikuva, nimi ja tarina ovat niin sympaattisen kuuloisia, että tämän haluaisin lukea heti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansikuva kiinnitti kyllä nopeasti huomioni, ja onhan tuo nimikin aivan ihana :)

   Poista
 2. Vaikuttaa ihastuttavalta tarinalta! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy