Siirry pääsisältöön

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Hän ohjasi auton taloa kohti johtavalle pitkälle ajotien näköiselle väylälle. Mitä lähemmäksi hän pääsi, sitä isommaksi talo kasvoi, kunnes Linus ei enää ymmärtänyt, kuinka hän ei ollut aikaisemmin kuullut tällaisesta paikasta. Ei siis tietenkään orpokodista, ei jos Äärimmäisen Korkea Johtoporras ei halunnut kenenkään tietävän siitä mitään. Mutta ilman muuta tämän saaren, tämän talon pitäisi olla hänelle tuttu. Hän vaivasi päätään, mutta mitään ei noussut esiin.

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
Karisto 2021
alkuteos The House in the Cerulean Sea
suomentanut Mika Kivimäki
kansi Sakari Tiikkaja
446 sivua

Talo taivaansinisellä merellä herätti huomioni Instargramissa, jossa moni kehui kirjaa. Lisäksi viehätyin kirjan kannesta, ja niinpä päädyin klikkaamaan tarinan Storytelin kautta luettavakseni.

Alussa oli käynnistysvaikeuksia, se on pakko myöntää. Aika pitkään seuraillaan kaavoihinsa kangistunutta virkamiestä Linus Bakeria, ennen kuin päästään varsinaiseen tapahtumapaikkaan, saarelle ja taloon taivaansinisellä merellä. Miljöö hahmoineen onkin sitten ihan omanlaisensa. 

Kuvio on se, että Linus Baker saa Äärimmäisen Korkealta Johtoportaalta tehtäväkseen tarkastaa Arthur Parnassuksen johtaman orpokodin toiminnan. Orpokodissa asuu kuusi lasta, jotka ovat "äärimmäistä lajia", ja Linuksen tehtävänä on varmistaa, että saarelle sijoittuvassa talossa on kaikki hyvin. Toimeksianto vie hänet viettämään saarella kuukauden, ja kun hän kohtaa karismaattisen johtajan ja ihmeelliset lapset, on moni asia oleva toisin kuin ennen.

Saarella rutiineja rakastava ja tunnontarkka virkamies kohtaa jotain, joka poikkeaa kaikesta hänen ennen kokemastaan. Lapset ovat lapsia mutta samalla he ovat myös jotain aivan muuta: yksi on maahinen ja toinen traakki ja niin edelleen.

Linus siis oli lumoutunut (totta kai myös kauhulla sävytettynä) katsellessaan jaloissaan kököttävää traakkia, joka alkoi kietoa häntäänsä hänen nilkkansa ympärille.

Ja kun joukossa on vielä Antikristus, on komennuksessa pureskeltavaa. Itse asiassa Linuksen tehtävänä on selvittää, voivatko lapset saada aikaan maailmanlopun. Eipä ole ihme, että virkamies hieman tutisee perehtyessään orpokodin toimintaan ja asukkeihin.

Talo taivaansinisellä merellä on viehättävä fantasiaromaani, jonka taianomainen maailma vetää puoleensa. Kun alun käynnistymisvaikeudet ylittää, saa astua maailmaan, joka on erityinen mutta sopivassa määrin tutunomainen. Kun pääsin tarinan imuun kiinni, huomasin viehättyväni hahmoista ja tuntevani sympatiaa heitä kohtaan: jopa kuivakka virkamies sai minut ennen pitkää puolelleen. 

Tärkeänä teemana teoksessa on erilaisuuden hyväksyminen. Se tuodaan esille hyvin selvästi, mutta eipä teeman painottaminen tunnu näinä aikoina olevan ollenkaan tarpeetonta. Klunen teos muistuttaa, että ulkokuori ei saisi vaikuttaa siihen, miten toisemme näemme. Lopulta erilaisia olemme kaikki ja erikoisuutensa on itse kullakin.

Niinhän siinä sitten lopulta kävi, että tarina lumosi minut. Vähän haikein mielin heitin hyvästit monenkirjavalle joukkiolle, joka sai minut moneen kertaan liikuttumaan tarinaa lukiessani.

Keski-kirjastot 2021: 22. Kirja kirjailijalta, jonka sukupuolta et tiedä.

Kommentit

 1. Voi mikä ihanuus. Kirjan kansikuva, nimi ja tarina ovat niin sympaattisen kuuloisia, että tämän haluaisin lukea heti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansikuva kiinnitti kyllä nopeasti huomioni, ja onhan tuo nimikin aivan ihana :)

   Poista
 2. Vaikuttaa ihastuttavalta tarinalta! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on