Siirry pääsisältöön

A. M. Ollikainen: Kontti

Suljetun portin edessä seisoi sininen, auringonvalossa kiiltelevä merikontti. Sen perään oli pysäköity poliisimaija. Portin viereiselle levikkeelle oli parkkeerattu kaksipaikkainen punainen avoauto sekä musta ja jykevä citymaasturi.

A. M. Ollikainen: Kontti
Otava 2021
kannen kuva: Jonne Räsänen
kannen suunnittelu: Anna Väänänen
304 sivua
äänikirjan lukija: Maria Jyrkäs
kesto 9 t 43 min

Kontti avaa uuden Nordic noir -sarjan, jonka takana on kirjailijakaksikko Aki ja Milla Ollikainen. Kaksikon yhteinen trilleri voitti Rikos 2019 -kirjoituskilpailun ja on nyt saatu lukijoiden ja kuuntelijoiden käsiin. Hyvä niin!

Kontin päähenkilö on vaitelias Paula Pihlaja, nelikymppinen komisario, joka päätyy tutkimaan karmivaa rikostapausta: Lehmusojan mahtisuvun tiluksilta löytyy kontti, jonka sisällä on ruumis. Pian käy selväksi, että uhri on joutunut raa'an surman kohteeksi: kontti on täytetty vedellä, ja sisällä ollut ihminen on hukkunut ilman minkäänlaista mahdollisuutta päästä ulos.

Samaan aikaan Paula joutuu katsomaan menneisyyteensä, kun hänelle selviää, että hänen parikymppinen poikansa on saanut syytteen taposta. Tarkalleen ajateltuna poika tosin ei enää ole Paulan, sillä äiti antoi lapsen adoptoitavaksi parikymmentä vuotta aiemmin.

Menneisyyteen joutuvat katsomaan myös Lehmusojat. Suvun liiketoiminta Namibiassa näyttää olevan kytköksissä kontin uhriin: Mitä Afrikassa tapahtui vuosia aiemmin? 

Kontissa ovat läsnä varsin suuret asiat: rasismi, adoptio, valta- ja perhesuhteet, bisnes ja taide. Kritiikki monenlaisia nykyajan ilmiöitä kohtaan on ilmeistä mutta ei liiallista, ja teos tarjoaa muutakin ajateltavaa kuin murhatutkinnan käänteet.

Helteinen Helsingin kesä tarjoaa toimivan näyttämön jatkuvasti jännitteisemmäksi muuttuvalle juonelle, joka kantaa hyvin loppuun saakka. Mielenkiinnolla odotan, minkälaiseen tutkintaan Paula Pihlaja seuraavaksi päätyy.

Helmet 2021: 25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa.

Kommentit

  1. Meillä oli sama dekkariviikon aloituskirja. Hyvä sarjan aloituskirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on: mielenkiinnolla odotan jatkoa tälle sarjalle.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii