Siirry pääsisältöön

Camilla Grebe: Lemmikki

En todellakaan osannut odottaa, että päätyisin tutkimaan kiviröykkiöstä löytyneen tytön murhaa. Minähän löysin ruumiin sinä syksyisenä iltana kahdeksan vuotta sitten, ja lisäksi olen työskennellyt Katrineholmin järjestyspoliisissa siitä asti, kun valmistuin poliisikoulusta. Osallistumisessani on kuitenkin järkeä: minut lähetettiin Ormbergiin, koska olen varttunut siellä ja minulla on paikallistietämystä. Taidan olla koko Södermanlandin maakunnan ainoa poliisi, joka on kotoisin juuri Ormbergista.

Camilla Grebe: Lemmikki
Gummerus 2018
alkuteos Husdjuret
suomentanut Sari Kumpulainen
507 sivua
äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
kesto 13 t 4 min

Camilla Greben tuotantoa on moni kehunut, ja niinpä päätin dekkariviikon kunniaksi tarttua ruotsalaiskirjailijan palkittuun jännäriin Lemmikki. Kuvitteelliseen Ormbergin pikkukylään sijoittuva tarina yhdistää kolme henkilöä: poliisi Malinin, joka on kotoisin Ormbergista mutta haluaa todellakin päätyä muualle, profiloija Hannen, joka kärsii alati pahenevasta muistisairaudesta, ja nuoren Jaken, joka tietää enemmän kuin haluaa kertoa.

Jake löytää Hannen harhailemasta paljain jaloin keskellä talvea. Hannen miesystävä Peter on kadonnut, eikä Hannesta ole etsinnöissä juuri apua, koska hän ei muista mitään. Jake taas ei voi kertoa tietämäänsä, koska hänellä on salaisuus. Kun Peteriä etsitään, löytyy kiviröykkiöiltä kuoliaaksi ammuttu nainen.
Vuosia aiemmin samoilta kiviröykkiöltä löytyi pikkutytön luuranko. Järkyttävän löydön teki Malin, tuolloin teini-ikäinen bilettäjä, joka on sittemmin kouluttautunut poliisiksi eikä olisi voinut kuvitellakaan päätyvänsä myöhemmin tutkimaan kuolleen tytön tapausta. Nyt hänellä on lisäksi selvitettävään ammutun naisen ja Peterin kohtalo.

Tarina etenee vetävästi kolmen henkilön näkökulmien kautta. Hannen ääni tosin tulee esille hänen päiväkirjastaan, jonka Jake löytää ja jota poika lukee selvittääkseen, mistä kaikessa on kysymys. Lukiessaan Jake saa selville myös epämiellyttäviä huomioita, kun Hanne on kirjannut muistiin tarkkoja havaintojaan muun muassa Jaken kodista, jossa näkyy isän elämänhallintahaasteet ja toivon menettäminen. Keskeiset henkilöt ovat kiinnostavia ja omanlaisiaan siinä määrin, että jokaisen näkökulma pitää hyvin mielenkiintoa yllä eikä kukaan työnnä muita varjoonsa.

Ormbergin pikkukaupunki on miljöönä ajatuksia herättävä. Kun kaikki tuntevat toisensa, on jokaisella käsitys naapuristaan ja ahtaat raamit tekevät liikkumisen vaikeaksi. Huhut liikkuvat ja toisaalta ennakkokäsitykset saattavat estää näkemästä kunnolla. Pienen paikkakunnan ilmapiirissä on jotain hyvin tunnistettavaa niin hyvässä kuin pahassa.

Kokonaisuutena Lemmikki toimii nimeään myöten hyvin – itse asiassa nimen merkitys jäi selvittyään aika voimakkaasti mieleen kuumottamaan. Juoni vetää ja yhteiskunnallisia teemoja, kuten syrjäytymisen ja erilaisuuden haasteita, tuodaan esille pohdintoja kirvoittaen.

Lemmikistä muualla: Kirsin kirjanurkka, Luetut.net ja Kirja hyllyssä.

Helmet 2021: 1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa.

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Pitää Greben tuotantoon perehtyä enemmänkin, luulen.

   Poista
 2. Grebe on erinomaisesti onnistunut kokoamaan useista eri elementeistä ehyen ja mainiosti balanssissa pysyvän, kiinnostavan teoksen, jonka ei olisi suonut loppuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tosiaan koossa pysyy. Tosin mietin, olisiko painettu kirja toiminut vielä äänikirjaa paremmin, sen verran paljon elementtejä on. Mutta hyvin toimi äänikirjanakin.

   Poista
 3. Tämä oli parremoi kuin avausosa, mutta Horroson vielä parempi.

  VastaaPoista
 4. Grebeä voisi lukea joskus, vaikuttaa hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan tämän yhden perusteella suositella. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on