Siirry pääsisältöön

Vera Vala: Pimeyden paratiisi

Meri oli sarjamurhaajista kyltymättömin. Se otti uhrinsa epäröimättä, ahnehti ne sisuksiinsa vain vaatiakseen leppymättömänä seuraavaa lahjaa. He naarasivat niitä joka vuosi, veden ikuiseen uneen peittelemiä ruumiita, mutta tällä kertaa Marlowe oli varma, että kuolemasta oli vastuussa ihmiskäsi.

Vera Vala: Pimeyden paratiisi
Storytel Original 2021
äänikirjan lukija Iikka Forss
kesto 9 t 58 min

Seychellien saarivaltio sijaitsee keskellä Intian valtamerta, ja ensimmäisenä siitä tulee mieleen leppoisa valkohiekkainen ranta, jota palmut reunustavat. Sellainen unelmien matkakohde, josta sopii haaveilla mutta tuskinpa sinne koskaan tulee lähdettyä. 

Pimeyden paratiisin jälkeen mielikuva saattaakin sitten olla vähän toisenlainen. Pinnan alla on monenlaista voodoosta ja taikauskosta rahan- ja vallanhimoon ja väistyneen diktaattorin hiljaiseen lankojen vetelyyn. Vera Vala ravistelee mielikuvaa unelmasaaresta kunnolla, ja Storytelin tiedotteessa kirjailija kertookin ajatuksen trilleristä syntyneen, kun lomaparatiisi avautui hänelle uudella tavalla. Vala asui perheineen Seychelleillä ja näki kulttuuria viikkomatkailijaa syvemmin.

Pimeyden paratiisin keskiössä on suomalaissyntyinen Sara, joka muuttaa Seychelleille miehensä Carlon kanssa. Italialaispuoliso suhtautuu vähättelevästi vaimonsa pelkoihin, jotka juontavat aiemmin tapahtuneesta, mutta ennen pitkää miehenkin on myönnettävä, että jotain on tekeillä. 

Tarinan nykyhetkessä jotain on todellakin tapahtunut – merestä on löydetty ruumis – ja menneisyydessä edetään askel askeleelta käänteentekevään hetkeen, jolloin rikos tapahtuu. Vielä kauempana menneisyydessä avataan sitä, mitä unelmasaarella tapahtui neljännesvuosisata sitten, kun ruotsalaisopiskelija Ingrid menehtyi epäselvissä olosuhteissa. Olennainen kysymys on, miten  Ingrid on kytköksissä tarinaan nykyhetkeen, tai onko. Nykyhetkessä rikosta tutkii komisario Marlowe, lähimenneisyydessä Sara saa outoja viestejä ja yrittää sopeutua saarelle, jota ei tunne kodikseen. Viimein koko vyyhti avautuu, ja selvitettävää siinä riittääkin.

Pimeyden paratiisi on jännittävä ja hyvin otteessaan pitävä dekkari. Se sekoittaa onnistuneesti uskoa perinteisiin ja nykyaikaa. Pintaliito ja rahanhimo kohtaavat voodoon – tai paikalliseen tapaan gris-girs'n – ja menneisyys kietoutuu nykyisyyteen. Kesäisen dekkarinälän täytteeksi Pimeyden paratiisi tarjoaa maukasta evästä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse