Siirry pääsisältöön

Anja Portin: Radio Popov

Lämmin tuuli puhalsi kylkiluideni välistä ja sai lihakseni rentoutumaan. Kaikesta yöllä kokemastani huolimatta tunsin olevani onnellinen. Ja jos minä, maailman yksinäisin poika, olin sinä yönä onnellinen, ehkä myös muut Unohdetut voisivat vielä tuntea samoin. Ainakin voisin auttaa heitä huomaamaan, että joku kuuli, niin, todellakin kuuli heidät yön pimeydessä. Ja kun viimein yön valjetessa aamuksi kävin nukkumaan, mieleni täytti vain yksi asia. Radio Popov.

Anja Portin: Radio Popov
Kuvitus Miila Westin
S&S 2020
289 sivua

Ekaluokkalainen sai joululahjaksi Radio Popovin, jota luettiin iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Kun kirja oli saatu loppuun, lapsi henkäisi: "Olipas se muuten hyvä kirja." Niin oli.

Radio Popovin päähenkilö on Alfred Unohdettu, yhdeksänvuotias lapsi, joka elää käytännössä omillaan. Äiti ei ole ollut Afredin elämässä syntymän jälkeen lainkaan, ja isä on jatkuvasti matkoilla tai henkisesti poissa. Kun Alfred on yksin kotona, alkaa öisin postiluukusta ilmaantua omenoita ja voileipiä, villasukatkin. Eräänä yönä Alfred lähtee seuraamaan salaperäistä postinkantajaa ja päätyy Amandan luokse.

Amanda on paitsi öisin saapuvien sanomalehtien jakaja, Herkkäkorvainen, jonka tehtävänä on löytää yksinäisiä lapsia. Herkkäkorvaisten erityistaito on kuulla yksinäisten lasten huokailut, ja siten Amanda kuulee Alfredin ja osaa tarjota tälle apua. Amandan mukana Alfred päätyy Maailman reunalle, idylliseen puutaloon, jota omenapuut ympäröivät. 

Varsinainen käänne tapahtuu, kun Alfred löytää vanhan radiolähettimen, jonka on suunnitellut venäläinen A. S. Popov. Radiolähetin on keino tavoittaa muita unohdettuja lapsia, ja Alfred alkaakin juontaa öistä radiolähetystä, joka on salainen ja vain tietyille lapsille tarkoitettu. 

Etukäteen pohdin, onko tarina liian vaativa seitsemänvuotiaalle. Hän ei varmastikaan ymmärtänyt ihan kaikkea mutta piti kirjaa hyvänä. Luulenpa, että Radio Popovilla on pienelle lukijalle uutta annettavaa, kunhan lapsi vähän kasvaa. Seitsemänvuotiaalle kirjassa oli sopivasti jännitystä ja kiinnostavia käänteitä, joten mielenkiinto säilyi loppuun saakka.

Radio Popov on haikea ja kaunis tarina lapsista, jotka ovat yksin ja unohdettuja. Se, miten lapset jäävät aikuisten arjessa sivuun, on riipaisevaa. Ja se, miten joku kuitenkin unohdetut lapset huomaa, luo toivoa. 

Tarinassa ilahduttaa se, että siihen ei rakennu vahvaa hyvän ja pahan vastakkainasettelua. Sen sijaan Radio Popov muistuttaa, että syitä lasten henkisen hylkäämisen taustalla voi olla monia, eivätkä tilanteet ole yksiselitteisiä. Tarina muistuttaa myös siitä, että perheissä voi olla monenlaisia tilanteita, jotka eivät näy ulospäin. Hulppeassa talossa saattaa majailla yksinäinen lapsi, joka tarvitsee huomiota ja rakkautta.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voittanut Radio Popov on lämminhenkinen tarina, joka koskettaa monenikäisiä. Se myös välittää viestiä, jolla on merkitystä: ehkä kirja havahduttaa lisää herkkäkorvaisia aikuisia kuuntelemaan lasten tarpeita.

Anja Portinin ihastuttavasta teoksesta muualla: Kirjasähkökäyrä, Hemulin kirjahylly ja Lastenkirjahylly.

Kirjaa käsitellään myös Yle Areenan Aamun kirjassa.

Helmet 2021: 32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa.

Keski-kirjastot 2021: 16. Kirja kertoo yksinäisyydestä. 

Kommentit

  1. Ihana kirja, joka ei syyttele, vaan antaa keinoja selviytyä. Turvallisten aikuisten tuki, kun vanhemmuus on hukassa, on ensiarvoisen tärkeää unohdetuille lapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, Mai. Toivon, että tämä kirja löytää paljon lukijoita. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok