Siirry pääsisältöön

Risto Isomäki: Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen

"Virheiden tekeminen ei voi olla kuolemansynti, koska kaikki tekevät virheitä. Mutta takertuminen kestämättömiin asemiin ja kyvyttömyys myöntää vanhojakaan virheitä on ylellisyys, johon meillä ei maailman nykyisessä tilanteessa ole varaa."
Risto Isomäki: Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen
Into 2019
287 sivua
Etelä-Euroopan helteet ovat puhuttaneet viime aikoina. Yle uutisoi 29.6.2019, että YK:n ilmatieteellisen järjestön mukaan tämä vuosi tulee olemaan historian kuumimpia. Ilmastonmuutos mietityttää ja pelottaakin.

Ilmastoahdistukseen apua tarjoaa Risto Isomäen uutuusteos Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen. Isomäki pohtii kirjassaan useista eri näkökulmista sitä, mitä Suomessa voitaisiin tehdä ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi. Ote on ratkaisukeskeinen, ei maailmanlopun kuvia maalaileva, ja erityisesti kirjailija tarkastelee – kirjan nimen mukaisesti – sitä, mitä juuri Suomi voisi tehdä sen sijaan, että keskitymme pohtimaan pelkästään omaa hiilijalanjälkeämme.
Suomalaisilla yliopistoilla, tutkimuslaitoksilla, pk-yrityksillä, suuryrityksillä ja kansalaisjärjestöillä on jo nyt käynnissä lukuisia ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyviä hankkeita. Ainakin muutamilla niistä – ja mahdollisesti liki kolmellakymmenellä – voi olla jopa maailmanlaajuista merkitystä.
Isomäki ei suinkaan oleta, että Suomi tekisi kaiken yksin koko maailman pelastamiseksi. Hän muistuttaa kuitenkin, että voisimme olla etujoukossa tämänhetkisen kehityskulun muuttamisessa.

Kirjassa tarkastellaan ilmastoon liittyviä keskeisiä näkökohtia. Miten voimme esimerkiksi vaatettaa itsemme ilmastoystävällisemmin? Entä kuinka liikennepäästöjä voidaan vähentää? Millaista on 21. vuosisadan sähköntuotanto? Entä mikä merkitys on aerogeeleillä ja ligniinillä on ilmastonmuutostaistelussa?

Isomäki tarkastelee kriittisesti ja monipuolisesti tähän saakka tehtyjä toimia ja peräänkuuluttaa eri tahojen yhteistyötä ja avointa keskustelua. Hän tarjoaa ratkaisuehdotuksia vakuuttavaan sävyyn ja, mikä tärkeintä, muistuttaa, että paljon on vielä tehtävissä. Niinpä toivoisinkin kirjan päätyvän mahdollisimman monen lukijan käsiin. Erityisesti toivoisin päättäjien tarttuvan teokseen.

Helmet 2019: 23. Kirjan nimessä on jokin maa.

Kirjasta muualla: Mummo matkalla.
Risto Isomäki Ylen aamu-tv:ssä.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

 1. Isomäen suuri vahvuus ja arvo ovat siinä, ettei hän voivottele eikä osoittele sormella saati tarjoile patenttiratkaisuja, vaan etsii ja esittelee positiivisessa hengessä vaihtoehtoja, mallinnoksia ja juuri kuten totesit: peräänkuuluttaa keskustelua ja avointa yhteistyötä. Teoksen henki on juuri sitä mitä me ja maailma tarvitsemme.
  Kyllä: Tässä on teos, jonka soisi jokaisen suomalaisen jo yleissivistyksenkin vuoksi lukevan, - etenkin kun siinä luvataan myös nopeaa ja tehokasta apua mahdolliseen ilmastoahdistukseen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämäpä juuri. Isomäki nostaa kriittisesti esiin monenlaisia asioita mutta ei poteroidu vaan tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja ratkaisuiksi.

   Poista
 2. Luin kirjan hieman kursorisesti; ihan kaikkia teknisiä yksityiskohtia en jaksanut. Enkä ole tekniikan tuntija, joten muiden arvioitavaksi jää, miten realistisia eräät ehdotuksista ovat. Silti olen Isomäen kannalla. Meillä olisi paljon mahdollisuuksia, sen uskon vakaasti. Kunpa emme hukkaisi hetkeämme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Realistisuutta en minäkään osaa arvioida, kun en ole asiantuntija. Olen kuitenkin iloinen, että toivoa tarjotaan ja mahdollisuuksia esitellään. Arvioikoon osaavammat, ovatko ehdotukset toteutuskelpoisia. Kunhan nyt vain toimittaisiin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on