Siirry pääsisältöön

Erin Kelly: Älä jää pimeään

"Tiesin, että juuri jotakin sellaista meidän piti tehdä, mikäli emme halunneet pelkästään jäädä henkiin vaan myös iloita elämästämme. Että vain todistaessamme uutta auringonpimennystä ja seistessämme sen varjossa löytäisimme jälleen valon elämäämme."


Erin Kelly: Älä jää pimeään
Gummerus 2019
Alkuteos He Said / She Said 2017
Suomentanut Päivi Pouttu-Delière
486 sivua

Erin Kellyn dekkarissa Älä jää pimeään tarinaa viedään eteenpäin eri aikatasoilla. Vuosituhannen vaihteessa Laura ja Kit, joiden näkökulmista tapahtumia tarkastellaan, ovat nuoria ja vastarakastuneita. Auringonpimennysfestivaaleilla Cornwallissa he päätyvät todistamaan rikosta, jonka uhri on Beth – vai onko sittenkään? Viisitoista vuotta myöhemmin Laura ja Kit odottavat kaksosia. He elävät muutoin tavallista elämää mutta ovat pyrkineet hävittämään tiedot todellisista identiteeteistään täysin. Toimiminen sosiaalisessa mediassa on ehdottomasti kiellettyä, kumpikin on vaihtanut nimensä ja pariskunnan jäljittäminen on pyritty tekemään mahdottomaksi.

Tarinan nykyhetkessä Laura jää kotiin odottamaan, viimeisillään raskaana, kun Kit lähtee taas kerran yhdelle auringonpimennysreissulle. Nainen on huolissaan kotona samalla, kun Kit matkaa kohti Färsaaria laivalla. Laivassa saattaa olla joku, jota pariskunta yrittää paeta.
Kit istuu vuoteella ja tarkastaa jo puhelimeltaan säätietoja haaleankuparinpunaiset hiukset pörrössä. Sanat 'älä lähde' yrittävät vääntäytyä ulos huuliltani. Päästän hänet lähtemään, sillä tiedän, että hän jäisi, jos pyytäisin.
Tarinan alkuosassa keskeisiä kysymyksiä ovat: Mitä viisitoista vuotta sitten oikein tapahtui? Miksi Laura ja Kit pakenevat? Mitä he pelkäävät?

Vähitellen vyyhti alkaa avautua ja lukija alkaa saada vastauksia heränneisiin kysymyksiinsä. Valheiden verkko menneisyydestä ei jätä osallisia rauhaan vaan vihdoin on aika selvittää, mitä Cornwallissa ja sen jälkeen oikein tapahtui.

Dekkari on psykologinen trilleri, jossa epäilyksen varjo lankeaa vuoroin itse kunkin ylle. Onko uhri oikeasti uhri vai onko kyseessä vain kauhea väärinymmärrys? Päätyikö väärä henkilö oikeuden eteen? Kenen sanaan voi luottaa? Kukaan ei tunnu olevan täysin puhtoinen pulmunen, ja itse kukin tuntuu välillä toimivan oman etunsa vastaisesti.

Tarinan alkuosa on ehkä hieman tarpeettoman pitkitetty, sillä olennaisia vastauksia pidetään piilossa turhan pitkään. Toisaalta kiinnostus kyllä pysyy yllä ja herää lopulta liekkeihin siinä määrin, että kirjaa ei viimein malta laskea käsistään ennen loppuratkaisua. Kiehtovasti epäilyksiä herätellään suunnalla ja toisella niin, että varma ei voi olla oikeastaan mistään. Tarina on runsas ja mukana on joitakin kiinnostavia sivuhenkilöitä, jotka tuovat dekkariin mukavasti lisää eloa. Kiinnostava sivujuonne on auringonpimennysten metsästys – enpä ole tullut tuota taivaanilmiötä aiemmin näin intensiivisesti miettineeksi.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Erin Kellyn dekkaria arvioidaan myös näissä blogeissa: Kirjaluotsi, Rakkaudesta kirjoihin, KirjasähkökäyräLeena Lumi, Kirjoihin kadonnut, Kulttuuri kukoistaa, Tuijata. KulttuuripohdintojaKirjanmerkkinä lentolippu ja Luetut.net.

Kirjankansibingossa kuittaantuu ruutu Matkalla – toinen bingo!
Helmet 2019: 28. Kirjan kannessa on kuu.
Keski-kirjastojen lukuhaaste: 33. Kirja, jossa metsästetään – tässä metsästetään auringonpimennyksiä.

Kommentit

  1. Minustakin sivuhenkilöt toivat kirjaan mukavasti koukkuja. Tämä on tämän vuoden parhaimpia jännityskirjoja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on