Siirry pääsisältöön

Sofie Sarenbrant: Avoimet ovet

"Enää kolme neljännestuntia näyttöön, joka ratkaisee tulevaisuuden. Tuskan, surun ja kieltäymyksen vuodet voivat olla pian ohitse. Enää yksi ainoa vuorokausi jäljellä talossa, sen jälkeen Cornelia Göransson ja tytär Astrid saisivat lopultakin rauhan."
Sofie Sarenbrant: Avoimet ovet
WSOY 2019
Ruotsinkielinen alkuteos Visning pågår 2014
Suomentanut Veijo Kiuru
Äänikirjan lukija Satu Paavola
Kesto 9 t 47 min.

Ovet käyvät ja ovat avoinna, kun kiinteistönvälittäjät esittelevät myytäviä asuntoja Sofie Sarenbrentin dekkarissa Avoimet ovet. Kiinteistönvälitys kuitenkin muuttuu kovin vakavaksi, kun myytävistä asunnoista alkaa löytyä ruumiita.

Ensin kuusivuotias Astrid löytää isänsä kuolleena kodin vierashuoneesta asuntonäytön jälkeisenä yönä. Hans ja Cornelia olivat eroamassa, minkä vuoksi asunto oli myynnissä. Ei ole mikään yllätys, että poliisi alkaa epäillä entistä vaimoa, varsinkin kun tämä yöpyi parin yhteisen tyttären kanssa samassa asunnossa samana yönä, kun mies pääsi hengestään. Toinen kuolemantapaus kuitenkin mullistaa Hansin kuoleman tutkinnan. Selvitetyksi luultu tapaus asettuu toiseen valoon, kun asuntonäytön alkaessa uudesta asunnosta paljastuu raaka surmatyö.

Tapauksia ryhtyy tutkimaan rikospoliisi Emma Sköld, joka on hiljattain aloittanut uuden parisuhteen. Elämä on muutenkin muuttumassa, mutta työnsä Emma haluaa tehdä hyvin. Hän on kuitenkin sisarensa kautta hieman liian lähellä tapausta.

Emma Sköld on yksi henkilö varsin kiinnostavassa hahmokaartissa, josta pidin Avoimissa ovissa – esimerkiksi Emman sisaren elämäntilanne pienine mutkineen tulee hyvin esille. Toki hahmoihin olisi voinut toivoa enemmän syvyyttä. Dekkarin kielessä on paikoin kömpelyyttä, varsinkin dialogissa, mutta ihan mukavasti tarina silti etenee. Juoni toimii varsin hyvin, vaikka tarinan pahiksen onnistuinkin arvaamaan melko varhain. Lopetus taas on senlaatuinen, että luulenpa, että sarjan seuraava osa pitää lukea.


Sofie Sarenbrentin kirjalla avaan osallistumiseni perinteiseen naistenviikkoon kirjablogeissa. Sitä emännöi jälleen Tuija ja lisätietoa löytyy täältä. Sarenbrentin teos sopii naistenviikkoon mainiosti, sillä sekä kirjailija että päähenkilö ovat naisia. Rikospoliisi Emma Sköld ei ole aivan tavanomaisin dekkarin päähenkilö, ja siihen kirjailija kuulemma on tietoisesti pyrkinytkin.

Kirjankansibingossa tähti ruutuun Ovi.
Helmet 2019 -lukuhaaste: 29. Kirjassa nähdään unia.

Avoimet ovet -dekkarin ovat lukeneet myös esimerkiksi Mari ja Piritta.

Kommentit

  1. Samaa mieltä: juoni on jännittävä ja jatko kihelmöi, mutta kieli tökkii. Toivotaan seuraavissa vähemmän sitä ja yhtä paljon ensinmainittuja ominaisuuksia kuin tässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, tällaisia toiveita tosiaan voisi esittää. Onhan tässä paljon hyviä aineksiakin jo nyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on