Siirry pääsisältöön

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija

"Miten toimitaan, kun tullaan uuteen paikkaan?
Lähdetään ulos tutkimaan lähiympäristöä. Päivä on tuskin alkanut, etsiydymme nurmikon, kadun ja jakarandapuiden reunustaman tien poikki pienelle järvelle. Lähdemme kulkemaan sitä kiertävää kävelytietä, vedessä näemme ankeriaita ja vesikilpikonnia, pelikaaneja ja iibiksiä."
Merete Mazzarella: Varovainen matkailija
Tammi 2019
Ruotsinkielinen alkuteos Den försiktiga resenären 2019
Suomentanut käsikirjoituksesta Raija Rintamäki
319 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 9 t 39 min.

Matka on elämän tavallinen metafora, ja sellaisena se tässäkin kirjassa näyttäytyy. Tavalliseksi ei Merete Mazzarellan teosta voi kuitenkaan määritellä, vaan se on tuoreella ja kiinnostavalla tavalla elämää ja matkustamista katseleva kokonaisuus, joka muotoutuu samalla elämäkerraksi kertoakseen kirjoittajastaan varovaisena matkailijana. Varovaisena siksi, että Mazzarella määrittelee itsensä varovaiseksi, mutta toisaalta: eikös rohkeutta vaadi sekin, että ylipäätään lähtee matkaan?

Muistan, kun vuosia sitten luin Mazzarellan romaanin Juhlista kotiin, joka häikäisi minut. Pidin siitä valtavasti, ja sen jälkeen olen satunnaisesti mutta aina suurin odotuksin tarttunut Mazzarellan kirjoihin. Niin tälläkin kertaa.

Ja kylläpä pidinkin Varovaisesta matkailijasta! Odotin ehkä enemmän kertomuksia matkustamisesta ja matkoista, mutta sainkin tarinoita eletystä elämästä, kuvauksia menneisyydestä – ja toki kertomuksia matkoista. Diplomaatin lapsena ja suomalais-tanskalaisperheen tyttärenä Mazzarella tottui matkustamiseen siitä lähtien, kun hän taaperona matkasi äitinsä kotimaahan Tanskaan. Teini-ikäisenä tehty päätös matkailun lopettamisesta ei pitänyt vaan sittemmin Merete Mazzarella on ehtinyt kyllä nähdä maailmaa.

Kiehtovasti Mazzarellan omat kokemukset ja pohdinnat kietoutuvat yleisempään kontekstiin. Hän nostaa esille poimintoja historiasta ja kirjallisuudesta, pohtii onko parempi olla matkailija vai turisti, miettii syitä matkustaa ja hankkia extreme-kokemuksia. Kirjassa ei tyydytä hymistelemään vaan tuodaan esille myös ikävämpiä aiheita, kuten ilmastonmuutos.
Ilmastouhkien aikakaudella matkailevia eläkeläisiä voidaan pitää kaiken sen perikuvana, miten itsekkäästi luonnonvaroja kulutetaan tulevien sukupolvien kustannuksella.
Omalta osaltani olen varma, että matkani ovat häilymistä pakenemisen ja voimakkaan – edelleen voimakkaan – kokemusten janon välillä.
Varovainen matkailija on älykäs ja keskusteluun kanssaan houkuttava teos. Se herättää paljon ajatuksia ja on varsinainen täysinäinen matkalaukku. Liian täyteen sitä ei kuitenkaan ole sullottu, vaan pohdinnalle annetaan kauniisti tilaa.
Vaikka näkee lopun lähestyvän, se ei saa tarkoittaa, ettei voisi nauttia tässä ja nyt.

Naistenviikon päätän mieluusti tähän hienoon kirjaan, jonka pariin toivon palaavani jonain päivänä uudelleen.

Kirjankansibingossa menee tähti ruutuun Harrastus.

Kommentit

 1. Totta: matkallahan tässä elämän suuressa seikkailussa ollaan...
  Juhlista kotiin on laatuteos, joka kestää useammankin lukukerran, mutta tämä uutuukainen oli livahtaa ohi. Kiitos Sinun näin ikävästi ei päässyt käymään vaan varaukseen meni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kyllä lämpimästi. Ihanaa pohdintaa, joka jää kauniisti mieleen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on