Siirry pääsisältöön

André Aciman: Kutsu minua nimelläsi

"Aivan kuin kaikki tämä olisi ollut osa minua koko elämäni ja minä olisin hukannut sen ja hän olisi auttanut minua löytämään sen. Uni oli ollut oikeassa. Tämä oli kuin tulisi kotiin kuin kysyisi: missä olen ollut koko elämäni? Joka oli vain toinen tapa kysyä, missä sinä olit minun lapsuudessani, Oliver. Joka taas oli toinen tapa kysyä, mitä on elämä ilman tätä. Ja sen vuoksi lopulta juuri minä, ei hän, päästin suustani kerta toisensa jälkeen: Sinä tapat minut jos lopetat."
André Aciman:
Kutsu minua  nimelläsi
Tammi 2019
Alkuperäisteos Call Me By Your Name
Suomentanut Antero Tiittula
317 sivua
Äänikirjan lukija Antti Jaakkola
Kesto 8 t 51 min.

André Acimanin Kutsu minua nimelläsi on kuin helteen paahtama iho, hyvällä tavalla nihkeä ja lämmin. Se on kiihkeä ja samaan aikaan hidas, viipyilevä ja haikea.

Tarinan päähenkilö on 17-vuotias Elio, jonka kotiin majoitetaan aina kesäisin ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita. Kesä 1987 kuitenkin mullistaa koko elämän, kun Elion kotihuvilaan saapuu amerikkalainen Oliver. Seuraa kiihkeä ajanjakso, jolloin Oliver pyörii jatkuvasti Elion ajatuksissa ja jättää lähtemättömät jälkensä nuorukaisen mieleen.

Vaikka Elio on nuori, ei hän ole seksuaalisesti täysin kokematon. Hän on jo aiemmin huomannut olevansa kiinnostunut sekä naisista että miehistä, mutta Oliver on jotain aivan erilaista. Hän hurmaa rentoudellaan ja later-huudahduksillaan Elion, joka tietää kepeän laterin olevan jossain kohtaa myös kohtalokas.

Jossain tarinan alkuvaiheilla olen kahden vaiheilla, en tiedä vetääkö romaani mukaansa vai ei. Mutta italialainen aurinko, hehkuva kesä, valvotut yöt ja erityisesti rakkaustarina vievät lopulta mukanaan. André Aciman kuvaa kiehtovasti nuoren pojan rakastumista ja epävarmuutta suhteessa Oliveriin, joka on vanhempi ja kokeneempi. Ensirakkauden tunteet ovat sekä universaaleja että riippumattomia sukupuolesta, siltä tarinan äärellä alkaa vähitellen tuntua. Kiihkeän rakkauden kokemusta kuvataan vivahteikkaasti ja monipolvisesti aina alun haparoinnista täyttymykseensä saakka.

Tarinassa ovat erilaiset elementit sillä tavoin nätisti kohdallaan, että kokonaisuudesta muodostuu varsin onnistunut. Kutsu minua nimelläsi on koskettava ja haikean kaunis kuvaus lämpimästä kesästä, joka jää muistoihin koko elämän ajaksi. Homoeroottinen tarina ei suinkaan jätä intiimiä kanssakäymistä paitsioon vaan kuvaa sitäkin kauniisti.

Romaanin lopussa siirrytään ajassa vuosia eteenpäin ja avataan sitä, mitä miehille kuuluu myöhemmin. Mitä kiihkeä kesä jätti jälkeensä? Mihin elämä Eliota ja Oliveria kuljetti? Loppuosa vaikuttaa ja olen iloinen, että tarinaa ei päätetä vuoteen 1987.

Kutsu minua nimelläsi on mainiota luettavaa helteisiin kesäöihin ja miksei myös kylmiin talvi-iltoihin, kun lukija haluaa ajatuksissaan siirtyä Italian lämpöön.

Kuuntelin tämän rakkaustarinan äänikirjana. Antti Jaakolan elävää luentaa oli mukava kuunnella.

André Acimanin romaanista ovat kirjoittaneet myös ainakin Kahvikissa, TuijaKirsi, Tiina ja Paula.

Kirjankansibingosta kuittaantuu ruutu Mies.

Keski-kirjastot 2019: 43. Kirjasta on tehty elokuva.
Helmet 2019: 33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan.

Kommentit

  1. Minua ei tarina vienyt mihinkään. Kyllästyin melkein heti ja vein kirjan takaisin kirjastoon. Joskus käy näin. Eivät myöskään Ferrantet uponneet minuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuun tuo tunnelma upposi hyvin. Joskus tosiaan käy niin, että tarina ei vain lähde viemään mukanaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on