Siirry pääsisältöön

Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa

"Miehen katse oli niin läpitunkeva, että Arianna hämmentyi. Hän kiiruhti ulos ja alkoi kävellä mietteliäänä kohti asuntoaan. Uneliaassa pikkukapungissa oli tapahtunut henkirikos. Murhaaja ei välttämättä epäröisi toistaa tekoaan, jos kokisi olonsa uhatuksi. Auringonpaahteessa kylpevä katu hohkasi kuumuutta, mutta Ariannaa kylmäsi."
Vera Vala:
Kuolema sypressin varjossa
(Gummerus 2013, alkup. 2012)
359 sivua (pokkari)
Kuolema sypressin varjossa on Vera Valan ensimmäinen Arianna de Bellis -dekkari. Nuori leski, italialais-suomalainen yksityisetsivä Arianna saa pyynnön saapua Tolfan kylään tutkimaan amerikkalaisen Lilyn kuolemaa. Kutsun esittää Lilyn lanko, komea Luciano, joka herättää lämpimiä tunteita Ariannassakin.

Realen hotelli, Lucianon ja hänen veljensä Claudion suvun yritys, työllistää koko perheen. Lily on uudistanut hotellitoimintoja reippaasti mutta onnistunut samalla herättämään myös kielteisiä tunteita. Eikä hän ole jättänyt muitakaan kyläläisiä kylmäksi, vaan pian selviää, että melko moni on kantanut kaunaa amerikkalaiskaunotarta kohtaan.

Kun Arianna perehtyy Lilyn elämään pienessä italialaiskylässä, käy melko nopeasti ilmi, että pinnan alla kytee. Kylässä on joukko voimakkaita naisia, jotka pitävät lankoja käsissään ja ohjailevat miehiään samalla, kun ummistavat silmänsä eräiltä julkisilta salaisuuksilta. Kauniin Tolfan julkisivun taakse kätkeytyy kateutta, rakkautta, vihaa, monenlaisia ihmissuhteita ja salaisuuksia. Niiden äärellä Arianna itsekin joutuu vaaraan.

Sen verran taitavasti juoni on rakennettu, että jännitys säilyi mukavasti tiivistyen loppuun saakka. Murhaajaehdokkaita on lukuisia, ja eri näkökulmat saavat epäilemään milloin ketäkin: en onnistunut arvaamaan syyllistä ennen kuin hänet lopulta paljastettiin. Henkilögalleria on minun makuuni hieman turhankin laaja, mutta eipähän ollut murhaajaehdokkaista pulaa.

Kuolema sypressin varjossa on viihdyttävä dekkari, jonka päähenkilö Arianna on mielenkiintoinen yhdistelmä kovapintaisuutta ja herkkyyttä. Hänestä ei voi olla pitämättä, ja suomalais-italialaisen naisen sijoittaminen kirjailijan asuinmaan Italian kesään takaa nautittavan lukuelämyksen. Tosin se herättää myös matkakuumeen: lehmusmetsät ja kivimuurit on helppo kuvitella mielessä, ja pian tuntuukin siltä, että kiehtovasti kuvaillut pastat mozzarella di bufalan kera ja cornettot olisi pakko päästä kokemaan juuri Italiassa. Jos haaveeni Italian-matkasta toteutuu, otan varmasti matkaseurakseni Vera Valan dekkarin - onneksi niitä on vielä pari lukematta. 50 kategoriaa -listassa Kuolema sypressin varjossa asettuukin itsestään selvästi kohtaan 29. A book set somewhere you've always wanted to visit.

Muualla: Kirsin kirjanurkka, Anna minun lukea enemmän, Amman lukuhetki, Kirjan pauloissa, Pihin naisen elämää, Leena Lumi, Nenä kirjassa, Kirjan kanssa, Kirjoja ja kakkuja, Hurja Hassu Lukija, Mari A:n kirjablogi, Kirjoihin kadonnutKirjamaailma, Lumiomena, Sinisen linnan kirjasto, Kirjus, Booking it some more ja Kaisa Reetta T.

Kommentit

 1. Olen lukenut vähän hassusti Valan toisen dekkarin, mutta en tätä ensimmäistä. En ole tullut etsineeksi tätä käsiini, vaikka lukemani kirja oli kohtuullisen positiivinen kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä puolestani aloitin hassusti Valan kolmannesta dekkarista (Villa Sibyllan kirous). Nyt yritän edetä järjestelmällisemmin.

   Poista
 2. Minäkään en ole (vielä) lukenut tätä ensimmäistä :). Valan Arianna-sarja paranee edetessään, tämä neljäs Tuomitut oli selkeästi paras!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, tulossa on siis vielä viihdyttävämpiä lukuhetkiä! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on