Siirry pääsisältöön

Anne Swärd: Kesällä kerran

"Et kai halua olla kuten kaikki muut, Kristian?" Kyllä. Sitä minä haluan. Ja haluan että sinäkin olisit kuten kaikki muut, Kaj. Silloin minulla olisi joskus mahdollisuus ymmärtää sinua.
Anne Swärd: Kesällä kerran
(Otava 2012)
Alkuteos Polarsommar 2003
Suomentanut Katriina Huttunen
234 sivua
Anne Swärdin romaani Kesällä kerran keskittyy varsinaisesti erääseen kesään mutta kurkottaa myös kauas menneisyyteen, aikaan, kun veljekset Jens ja Kristian olivat lapsia ja muodostivat perheen vanhempiensa Ingridin ja Jackin kanssa ja kun perheeseen liittyi yllättäen ja odottamatta Kaj, tyttö, jota tuntuu olevan mahdoton rakastaa, saati ymmärtää.

Tarinaa kerrotaan kaikkien edellä mainittujen sekä Lisetten, Jensin puolison, näkökulmasta. Kaj on voittanut kilpailusta matkan Floridaan ja antaa palkinnon Jensille, joka matkustaa toiselle mantereelle äitinsä kanssa. Kristian saapuu äitinsä ja Kajn kotiin pitämään nuoresta naisesta huolta, ja lopulta talosta muodostuu tukikohta, johon kaikki päätyvät. Äidin ja pojan matka jää sivuosaan, kun ajatukset ja teot keskittyvät lähinnä kotitaloon, sen menneisyyteen ja nykyisyyteen.


Kaj on romaanihenkilönä omalaatuinen ja erikoinen. Hänen päänsä sisälle ei tunnu kukaan pääsevän, ja varsinaisesti henkilöistä läheisimmäksi muodostuu Kristian, Kajlle tärkeä veli. Mutta Kaj on tarinan kannalta ehdottoman tärkeä, kuin jokin luonnonvoima, kesäinen ukkosmyrsky, joka kerää aikansa voimiaan ja jolla on mahdollisuus rikkoa kaikki tai säilyttää jonkinlainen eheys, joka on korkeintaan hauras suuria salaisuuksia hautovassa perheessä. Luonnonvoiman tavoin Kaj on arvaamaton, sillä koskaan ei voi olla varma, mitä hän tekee.

Kesällä kerran on painavasti ja hitaasti kerrottu tarina eräästä perheestä. Romaani ei ole kauniin kirkas kesäpäivä vaan mieluumminkin hiostava päivä, kun taivaanrantaan kertyy tummia pilviä enteilemään räiskettä. Anne Swärd kirjoittaa kauniisti ja vivahteikkaasti luoden perhedraaman, jossa on vahva tunnelma.

Myös Katja, Zephyr, Minna, Kaisa, Minna, Tuulia, Annika ja Katri ovat Swärdin romaanista kirjoittaneet.

Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteessa ylenen Ruotsin kirjallisuuden tuntijaksi.
Tällä kertaa ruksataan ruutu Lapsi. Bingoruudukko
alkaa olla aika täynnä, vain kolme rastia puuttuu!
Sain kirjan luettavakseni Ullalta. Kiitos!

Kommentit

 1. Tämä on hienosti kirjoitettu ja samalla melko ahdistava romaani. Vähän sellainen kuin kirjassa esiintyvät kärpäspaperit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vertaus, Katja. :) Tämä on niitä kirjoja, joiden tarina jää häilymään mieleen.

   Poista
 2. Minäkin muistan tästä vahvan, ahdistavan tunnelman. Swärdin Viimeiseen hengenvetoon oli kuitenkin minusta parempi romaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ensimmäinen Swärdiltä lukemani romaani. Pitää napata Viimeiseen hengenvetoonkin joskus luettavaksi.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, Katja! Kävinkin juuri kamarissasi. :)

   Poista
 4. Tämä on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa. Pohjoismaa-haasteeseen olen koettanut etsiä myös muuta kuin dekkareita ja tämä olisi hyvä ehdokas haasteeseen. Ehkä ehtisin vielä lukea tässä kesän puolella, kun sivumäärä ei ole iso. :)

  Minullakin on jäänyt haastava ruokaruutu viimeiseksi. Mutta hyvä kandidaatti on viimein löytynyt, onneksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olinkin iloinen, kun sain Pohjoismaa-haasteeseen dekkareiden oheen tämän (ja Anderssonin). Helposti tuntuu varsinkin Ruotsista jännitystä löytyvän.

   Nytpä odotankin mielenkiinnolla, mitä olet ruokaruutuun löytänyt! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on