Siirry pääsisältöön

Salla Simukka: Valkea kuin lumi

"Kun tyttö pääsi virkkeensä loppuun, kylmä oli hiipinyt helteestä välittämättä Lumikin selkärankaa pitkin niskaan saakka ja saanut ihokarvat nousemaan pystyyn.
- Jag tror att jag är din syster."
Salla Simukka:
Valkea kuin lumi
(Tammi 2013)
152 sivua (e-kirja)
Salla Simukan dekkari Valkea kuin lumi on Lumikki Andersson -trilogian toinen osa. Ensimmäisen osan, Punainen kuin veri, kuuntelin äänikirjana, ja nyt tähän toiseen perehdyin e-kirjan muodossa. Olisikohan viimeinen osa sitten perinteinen "p-kirja"?

Trilogian avausosan tapahtumista on kulunut vain kuukausia, ja nyt, tarinan toisessa osassa, Lumikki on kesäisessä Prahassa. Siellä hänen luokseen astelee Zelenka, joka ilmoittaa olevansa Lumikin sisar. Ajatuksia sekoittaa myös Suomeen jäänyt Liekki, jota Lumikki kaipaa ja jolla on ollut parantava vaikutus koulukiusaajien tekemiin haavoihin.
Samalla kun Liekin sanat saivat hänet tuntemaan hämmennystä, ihmetystä, liikutusta ja kiitollisuutta, tämän kosketus kasvatti hänessä pakottavan, melkein eläimellisen tarpeen. Että joku näki hänet niin kauniina. Näki hänet aivan eri tavalla kuin kukaan oli koskaan nähnyt. Se tuntui melkein tuskallisen hyvältä.
Zelenka asuu suuressa puutalossa erikoiselta vaikuttavan väen, Valkean perheen, kanssa. Hänen ja Lumikin toiseen tapaamiseen liittyy dramaattinen uutinen: Zelenkan lähiyhteisön  jäsen on kuollut. Lumikki ymmärtää pian, että kuolemaan saattaa liittyä jotain hämärää, ja hän alkaa selvittää asiaa. Käy ilmi, että Valkea perhe on jonkinlainen uskonnollinen yhteisö, jota toimittaja Jiri on tutkinut jo jonkin aikaa. Mediayhtiön toimittaja ja nuori suomalaistyttö yhdistävät voimansa päästäkseen perille salaperäisen yhteisön toiminnasta.

Parivaljakon tutkimuksista seuraa takaa-ajoa ja vaaratilanteita ympäri Tšekin pääkaupunkia, ja Lumikki on suoranaisessa hengenvaarassa useammin kuin kerran. Kirjailija ei sorru kerronnassaan jaaritteluun mutta paikoin mutkia vedetään suoriksi niin vauhdilla, että uskottavuus hieman kärsii. Sujuvasti Simukka kuitenkin kirjoittaa ja herättää kesäisen Prahan hienosti eloon. Juoni on hyvin rakennettu ja tarina etenee vaivatta päätökseensä saakka. Lopetus taas saa odottamaan Lumikki-triologian kolmannen osan lukemista, vaikka en tästä kirjasta aivan niin paljon innostunut kuin ensimmäisestä osasta.
Valkea kuin lumi sopii hyvin naistenviikkoon.
Lumikki Andersson -trilogian keskimmäisestä osasta ovat kirjoittaneet myös Norkku, RunotyttöAnnamiElina, Mikko, Kirsi, Amma, Krista, Suketus, Emilie ja Mia.
Kirjankansibingosta kuittaantuu ruutu Musta-valkoinen.

Kommentit

 1. Olen yrittänyt saada jo kuukausia käsiini trilogian ensimmäistä osaa. Toistaiseksi olen onnistunut bongaamaan sen kirjastostamme ainoastaan ruotsin- ja englanninkielisenä. Ehkäpä se syksyn mittaa vapautuu luettavaksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta kiva kuulla, että Lumikin seikkailuilla riittää lukijoita! :) Toivottavasti saat kirjan joskus käsiisi.

   Poista
 2. Lumikki Andersson sopii täydellisesti naistenviikolle! Ihailen tätä tyttöä: persoonallinen, vahva ja rohkea tapaus. Simukan trilogia on aivan mahtava juttu ja houkuttaa nuoria lukemaan.

  Ykkösosa jäi suosikikseni, mutta kyllä kaikki kirjat kannattaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikki on kyllä hahmona mainio, ja muutenkin olen iloinen, että meillä Suomessa kirjoitetaan näin vetävää nuortenkirjallisuutta. Kolmososankin aion toki lukea.

   Poista
 3. Oikein mainio nuorten sarja ja sehän on myyty kymmeniin maihin, joten aika suosittu sarja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että Lumikkia viedään niin laajasti maailmalle. :)

   Poista
 4. Vaikka luen paljon dekkareita, niin jotenkin Simukan sarja ei ole kiinnostanut minua. Ehkäpä se johtuu nuortenkirjamaineesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä tarjoaa ihan mukavaa ajanvietettä aikuisellekin lukijalle, vaikka tuota uskottavuuden puutetta pienoisena ongelmana pidänkin.

   Poista
 5. Ahmin itse juuri koko Lumikki-trilogian ja ykkösosa jäi vahvimpana mieleen, mutta kaikki ne ovat hyviä :) Postaus siis joskus tulossa... hamassa tulevaisuudessa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kivaa, pitääkin seurata, milloin trilogiasta kirjoitat! :)

   Poista
 6. Salla Simukka on minulle vielä tuntematon kirjailija, Niin paljon on tätä trilogiaa on kyllä kehuttu, että sen täytyy olla hyvä... Mukavaa, että sarja on päässyt niittämään mainetta myös ulkomailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan ilahduttavaa, että suomalainen kirjallisuus matkaa maailmalle.

   Poista
 7. Simukka on yksi lemppareistani nuortenkirjallisuudessa, olen tainnut lukea kaiken mitä hän on kirjoittanut. <3 Jännittävää nähdä mitä hän Lumikki-trilogian jälkeen keksii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, pitääkin käydä tutkailemassa blogiasi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on