Siirry pääsisältöön

Avioliittosimulaattori kirjana ja näytelmänä

"Koska kesäloma on pian alkamassa, sovimme, että muutan kuukaudeksi Jussin kotitilalle. Suunnitelma on kuin yhdistelmä Maajussille Morsianta, Unelmien poikamiestä ja Leidejä Landella. Selitän kaikille kavereilleni, miksi jätän väliin kaikki suunnitellut kesämenot. Kukaan ei kyseenalaista ratkaisuani. Saan lisää rakastan sinua, koska olet hyvin sekopäinen -tyyppistä kannustusta."
Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori
(Tammi 2013)
260 sivua
Veera Niemisen romaani Avioliittosimulaattori on kertomus Ainosta, joka muuttaa itäisestä Suomesta toiselle puolelle maata. Pikarakastuminen Jussiin saa naisen pakkaamaan kassinsa ja ajamaan autollaan halki Suomen Varsinais-Suomeen tutustumaan paremmin mieheensä sekä tämän perheeseen. Sekä kokonaiseen uuteen maailmaan. Uuteen tapaan puhua ja uuteen tapaan toimia.
- Laittaiskos se plikka vähä tota trekolia joku päivä, ko se o iha heitteil ollu mont vuotta, Unto kysyy ja vetää samalla navettavaatteita päälleen.
Jussi on vessassa. Minä toivon, että se kuuli tuon ja huutaa minulle suomeksi jotain, mistä on apua.
Ainolla on nieleskelemistä, kun kulttuuri läntisessä Suomessa tuntuu olevan aivan toisenlainen kuin se, mihin hän on tottunut. Puhelias karjalaistyttö saa oppia sietämään hiljaisuutta ja harkitsevaisuutta, eikä yhteentörmäyksiltä tietenkään vältytä. Syntyy herkullisia ja myös koskettavia kohtaamisia, kun Aino luovii talossa, joka on täynnä miehiä. He muistelevat yhä Jussin äitiä Anitaa, joka menehtyi Jussin pikkuveljen Jaakon syntyessä. Monella tapaa meininki maalaistalossa on aika pysähtynyttä, ja Aino tuulettaa huushollia tahtoen ja tahtomattaankin. Tuulettamaan saapuu myös joukko Ainon ystäviä:
Keskustelu jatkuu. Jos minä luulin kuulostavani tivolilta tässä talossa, niin nyt kuulostaa kuin täällä olisi sirkus ja sata apinaa. Käsittämättömintä on se, että en meinaa saada suutani auki. Kuuntelen ja mietin, että onko tuokin pakko jakaa juuri nyt.
Veera Nieminen kirjoittaa sujuvasti, lennokkaasti ja hykerryttävästi. Kirjana Avioliittosimulaattori tarjoaa lukijalleen viihdyttäviä hetkiä ja on mainiota kesäluettavaa.


Vuonna 2013 julkaistu romaani on juuri nyt hyvin ajankohtainen, sillä sen pohjalta kirjoitettu näytelmä pyörii parhaillaan Pyynikin kesäteatterissa Tampereella. Tommi Auvisen ja Seija Holman käsikirjoittama näytelmä on perusidealtaan sama, mutta vivahde-eroja toki löytyy. Kirjan toisintoa ei kannatakaan teatterista lähteä hakemaan, mutta jos kaipaa ilahduttavaa ja viihdyttävää kesäteatteriesitystä, sitä Pyynikillä on tarjota. Kirjan kolmekymppisestä Ainosta on tullut nelikymppinen, ja häntä esittää rempseästi Mari Turunen. Jussin pikkuveli Jaakko ei olekaan teini-ikäinen vaan yli kolmekymppinen jörö, jota näyttelee Samuli Muje. Jussina nähdään Ville Majamaa ja hänen isänään Ola Tuominen. Jussin Erkki-sedän roolissa on hienovivahteisen vahva Esko Roine, ja Eija Vilpas on kerrassaan mainio roolissaan Ainon äitinä, suulaana ja tomerana karjalaisemäntänä. Ainon isää näyttelee Tom Lindholm, Tiina-ystävää Miia Selin ja Tuomo-exää Tommi Rantamäki. Haitaristina nähdään Jenna Vehka-aho.

Avioliittosimulaattorin teemat, kuten kulttuurierot, puhumattomuus ja rakkaus kaikessa moninaisuudessaan, tulevat toki kirjassa näytelmää syvemmin esille. Näytelmässä kulttuurierot ja murteet korostuvat herkullisella tavalla, ja Pyynikin kesäteatteri tarjoaakin yleisölleen aidosti viihdyttäviä hetkiä. Vajaat 2,5 tuntia kestävän esityksen jaksaa katsoa hyvin, ja näytelmän jälkeen kauniista teatterimiljööstä poistuu iloisin mielin. Uskallan siis suositella Pyynikin kesäteatterin Avioliittosimulaattoria Tampereen suunnalla liikkuville: näytelmää esitetään 8.8. saakka. Ja jos ei Tampereelle saakka tie vie, tarjoaa Veera Niemisen romaani hyviä hetkiä maan kahden laidan törmätessä toisiinsa.

Kirjan ja näytelmälipun sain Tammelta. Kiitän viihdyttävistä hetkistä!

Katri ei kesäteatteriin varauksetta ihastunut. Kirjasta kirjoittavat myös AnnikaMarile, Krista ja Hanna, jonka postauksesta löytyy paljon linkityksiä.

Kirjankansibingosta ruksaan ruudun Piirroskuva, ja Maalaismaisemia-haasteeseen saan kirjan luettuani yhden suorituksen.

Kommentit

  1. Tämä oli tosi hauska ja pirtsakka kirja, sopii varmasti hyvin kesäteatterin lavalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä kesäteatteriin mukavasti istui. Hyvää maalaiskomediaa, joka tuntui muunkin yleisön nauruhermoja kutkuttavan.

      Poista
  2. Tällaiset kirja ja teatteri (tai kirja ja elokuva) -bloggaukset ovat aina mukavia lukea, vaikka kirja ei olisikaan tuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, elokuva- ja teatteritoteutukset ovat aina kiinnostava lisä kirjan maailmaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii