Siirry pääsisältöön

Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa

"Miehen katse oli niin läpitunkeva, että Arianna hämmentyi. Hän kiiruhti ulos ja alkoi kävellä mietteliäänä kohti asuntoaan. Uneliaassa pikkukapungissa oli tapahtunut henkirikos. Murhaaja ei välttämättä epäröisi toistaa tekoaan, jos kokisi olonsa uhatuksi. Auringonpaahteessa kylpevä katu hohkasi kuumuutta, mutta Ariannaa kylmäsi."
Vera Vala:
Kuolema sypressin varjossa
(Gummerus 2013, alkup. 2012)
359 sivua (pokkari)
Kuolema sypressin varjossa on Vera Valan ensimmäinen Arianna de Bellis -dekkari. Nuori leski, italialais-suomalainen yksityisetsivä Arianna saa pyynnön saapua Tolfan kylään tutkimaan amerikkalaisen Lilyn kuolemaa. Kutsun esittää Lilyn lanko, komea Luciano, joka herättää lämpimiä tunteita Ariannassakin.

Realen hotelli, Lucianon ja hänen veljensä Claudion suvun yritys, työllistää koko perheen. Lily on uudistanut hotellitoimintoja reippaasti mutta onnistunut samalla herättämään myös kielteisiä tunteita. Eikä hän ole jättänyt muitakaan kyläläisiä kylmäksi, vaan pian selviää, että melko moni on kantanut kaunaa amerikkalaiskaunotarta kohtaan.

Kun Arianna perehtyy Lilyn elämään pienessä italialaiskylässä, käy melko nopeasti ilmi, että pinnan alla kytee. Kylässä on joukko voimakkaita naisia, jotka pitävät lankoja käsissään ja ohjailevat miehiään samalla, kun ummistavat silmänsä eräiltä julkisilta salaisuuksilta. Kauniin Tolfan julkisivun taakse kätkeytyy kateutta, rakkautta, vihaa, monenlaisia ihmissuhteita ja salaisuuksia. Niiden äärellä Arianna itsekin joutuu vaaraan.

Sen verran taitavasti juoni on rakennettu, että jännitys säilyi mukavasti tiivistyen loppuun saakka. Murhaajaehdokkaita on lukuisia, ja eri näkökulmat saavat epäilemään milloin ketäkin: en onnistunut arvaamaan syyllistä ennen kuin hänet lopulta paljastettiin. Henkilögalleria on minun makuuni hieman turhankin laaja, mutta eipähän ollut murhaajaehdokkaista pulaa.

Kuolema sypressin varjossa on viihdyttävä dekkari, jonka päähenkilö Arianna on mielenkiintoinen yhdistelmä kovapintaisuutta ja herkkyyttä. Hänestä ei voi olla pitämättä, ja suomalais-italialaisen naisen sijoittaminen kirjailijan asuinmaan Italian kesään takaa nautittavan lukuelämyksen. Tosin se herättää myös matkakuumeen: lehmusmetsät ja kivimuurit on helppo kuvitella mielessä, ja pian tuntuukin siltä, että kiehtovasti kuvaillut pastat mozzarella di bufalan kera ja cornettot olisi pakko päästä kokemaan juuri Italiassa. Jos haaveeni Italian-matkasta toteutuu, otan varmasti matkaseurakseni Vera Valan dekkarin - onneksi niitä on vielä pari lukematta. 50 kategoriaa -listassa Kuolema sypressin varjossa asettuukin itsestään selvästi kohtaan 29. A book set somewhere you've always wanted to visit.

Muualla: Kirsin kirjanurkka, Anna minun lukea enemmän, Amman lukuhetki, Kirjan pauloissa, Pihin naisen elämää, Leena Lumi, Nenä kirjassa, Kirjan kanssa, Kirjoja ja kakkuja, Hurja Hassu Lukija, Mari A:n kirjablogi, Kirjoihin kadonnutKirjamaailma, Lumiomena, Sinisen linnan kirjasto, Kirjus, Booking it some more ja Kaisa Reetta T.

Kommentit

  1. Olen lukenut vähän hassusti Valan toisen dekkarin, mutta en tätä ensimmäistä. En ole tullut etsineeksi tätä käsiini, vaikka lukemani kirja oli kohtuullisen positiivinen kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä puolestani aloitin hassusti Valan kolmannesta dekkarista (Villa Sibyllan kirous). Nyt yritän edetä järjestelmällisemmin.

      Poista
  2. Minäkään en ole (vielä) lukenut tätä ensimmäistä :). Valan Arianna-sarja paranee edetessään, tämä neljäs Tuomitut oli selkeästi paras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, tulossa on siis vielä viihdyttävämpiä lukuhetkiä! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok