Siirry pääsisältöön

Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita - Ritari

"Kuninkaan kuoltua pohjoista valtakuntaa olivat hallinneet hänen ritarinsa. Yhdessä tuumin. He olivat päättäneet, että ritari, joka onnistuisi surmaamaan vuorilla asuvan lohikäärmeen, valittaisiin uudeksi kuninkaaksi."
Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen:
Puiden tarinoita - Ritari
(Books North 2014)
32 sivua
Ritari on satu eräästä pohjoisen valtakunnasta, jossa ei ole ollut melkein sataan vuoteen kuningasta. Kuninkaan oli surmannut vuorilla asuva lohikäärme, joka pitää valtakuntaa pelon vallassa. Moni uskalikko on yrittänyt lohikäärmeen surmata, mutta aina se on ollut vainoajiaan voimakkaampi, ja niinpä vuorille on jäänyt useita ritareita, prinssejä ja sotureita kohtaamaan maallisen taipaleensa pään.

Kuninkaan sukulaisiin kuuluu poika, joka päättäväisesti harjoittaa taitojaan ja kouluttautuu ritariksi lapsesta saakka. Hän tarinan päähenkilö, Ritari, jonka tavoitteena on kostaa kuninkaallisen esi-isänsä surma. Viimein Ritarin onkin aika suunnata kohti vuorilla majailevaa petoa, mutta tielle kertyy esteitä ja mutkia.

Iiro Küttnerin kirjoittama ja Ville Tietäväisen kuvittama Ritari on toinen, itsenäinen osa Puiden tarinoita -kirjasarjassa. Ensimmäisestä osasta Puuseppä on tuttua laadukas ja kaunis kirja vanhahtavine tarinoineen ja tummasävyisine kuvituksineen. Ritari on tarinana yllätyksellinen ja vaikuttava, ja sadussa hyödynnetään hienosti perinteisiä sadun elementtejä. Teoksessa kurkotetaan aivan sadun alkulähteille saakka, sillä tarinassa on myös raakuutta, mutta hyvää vastapainoa raakuudelle tuo kaunis kieli. Lukijoilleen satu tarjoaa jännitystä ja muistuttaa luonnon voimasta ja ajan kulumisesta mieleenpainuvalla tavalla. Ville Tietäväisen kuvitus täydentää hienosti tarinaa, ja yksinkertaisesti sanottuna Ritari on upea kirja.

Tätä satukirjaa on blogeissa luettu paljon. Esimerkiksi Sara, Sanna, Elina, Katja, Satu ja Kirsi ovat tarinan lukeneet.

Kommentit

  1. Nämä ovat ihanan oloisia kirjoja, mutta enpä ole vielä saanut aikaiseksi tutustua vaikka ovat näin lyhyitäkin. Mukavaa, että sadut elävät edelleen uusissa kirjoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat tervetullutta vaihtelua saturintamalle, koska näissä palataan perinteisen sadun lähteille. Suosittelen lämpimästi!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii