Siirry pääsisältöön

Pariisiin sijoittuvia äänikirjoja

Suunnatessaan Pariisin kaduilta koilliseen kohti Drancya he ohittivat aika ajoin muita sotilaallisia kulkuneuvoja. Jean-Luc huomasi ranskalaisen kuljettajan tervehtivän niitä. Mies oli kollaboraattori. Jean-Luc oli varma siitä.

Ruth Druart: Viimeinen yö Pariisissa
Sitruuna Kustannus 2021
alkuteos While Paris slept 2021
suomentanut Elina Salonen
äänikirjan lukija Vera Kiiskinen
kesto 13 t 57 min

Viimeinen yö Pariisissa sijoittuu toisen maailmansodan aikoihin mutta myös kymmenisen vuotta myöhempään aikaan. Vuonna 1944 Pariisia pitävät pelon vallassa saksalaiset. Heidän järjestämistään junamatkoista kuuluu kauheita huhuja, ja eräs Auschwitziin lähtevän junan matkustaja haluaa pelastaa, mitä pelastettavissa on. Hän antaa ratatyöntekijä Jean-Lucille nyytin ennen kuin itse lähtee kohti lähes varmaa kuolemaa.

Vuonna 1953 Yhdysvalloissa Jean-Luc joutuu vaimonsa kanssa kohtaamaan menneisyyteensä. Mikä on moraalisesti oikein, mitä olisi pitänyt tehdä sodan päätyttyä toisin?

Ruth Druartin romaani on aiheeltaan mielenkiintoinen ja asettaa lukijan väistämättä moraalisten pohdintojen äärelle. Olisin suonut kirjailijan luottavan enemmän aiheensa dramaattisuuteen: paikoin tuntui siltä, että draamakierroksia lisättiin tarpeettomasti.


Anneli Vehkoo: Se kesä Pariisissa
Karisto 2022
äänikirjan lukija Mervi Takatalo
kesto 4 t 59 min

Sinin avioliitto on päättynyt kahdenkymmenen vuoden jälkeen äkisti. Hän on paennut Kalliosta Pariisiin ja pohtii siellä elämäänsä sekä valintojaan. Aviokriisi ei ole ainoa haaste vaan maailmaa myllertää myös pandemia.

Oui, oui, mutisen, vaikka se on suuri valhe. Jos kaikki olisi hyvin, tähän aikaan laittaisin iltapalaa kotona Kalliossa, kuuntelisin Iidan kännykän pirinä seinän takana ja Eeron kolistelua eteisessä tämän palatessa töistä, suunnittelisi viikonloppumenoja tai tulevia lomia. Jos kaikki olisi hyvin, elämää voisi vielä suunnitella eikä tarvitsisi seistä tokkurassa vieraassa uimahallissa miettimässä, miten täältä selviää asunnolle ja miten pukukaapin oven saa auki.

Anneli Vehkoo sanoittaa onnistuneesti jätetyn naisen tuntoja. Viihteellisessä romaanissa on sopivasti pohdintaa ja tunnemyrskyjä, eräänlaista kasvuakin. Hieman vieroksun kliseisiä elämänviisauksia, joita tarjoillaan makuuni jossain määrin liikaa, mutta muutoin romaani on oivallinen sukellus viisikymppisen naisen sielunelämään ja Pariisiin.



Tiina Raudaskoski: Kuudennen kerroksen nainen
WSOY 2022
kansi Ville Laihonen
äänikirjan lukija Satu Paavola
kesto 8 t 13 min

Tiina Raudaskosken romaanissa Kuudennen kerroksen nainen Pariisi on turhauttava ja rasittava. Romaanin päähenkilö Tiina Är on keskellä painajaista, kun hänen miehensä on lähtenyt ja vienyt pariskunnan pienen tyttären mukanaan. Nainen yrittää saada apua viranomaisilta mutta kerta toisensa jälkeen hän törmää seinään.

Tiina Är kertoo taas, kuinka hänen miehensä, Bastian Chapon, biologi, paha kusipää ja selvä narsisti, syntynyt 12.5. 1980 Arrasissa, lähti perheriidan seurauksena heidän yhteisestä asunnostaan ja vei mukanaan heidän yhteisen tyttärensä, joka on kolmen kuukauden ikäinen. «Missä Arras on?» Jerome Da Silva kysyy kollegoiltaan. «Pohjoisessa kai, tai lähellä Disneylandia», Cindy vastaa, kun siviiliasuinen poliisi keikkuu tuolillaan ja puhuu englantia nikotiinipurukumimälli suussa.

Romaanin maailma ei ole viehättävä vaan varsin synkkäsävyinen, mutta sellaisenaan se toimiikin erinomaisesti. Kuudennen kerroksen nainen muistuttaa, miten romanttinen Pariisi voi olla myös murheellisten ihmiskohtaloiden ja rasittavan byrokratian tyyssija.

Romaanin päähenkilö, Tiina Är, on kiinnostava ja ajatuksia herättävä. Hänen tarinansa äärellä lukija ajautuu pohtimaan, minkälaisin perustein me saatamme arvioida ihmisen soveltuvuutta vanhemmaksi, erityisesti äidiksi. Olennainen kysymys on, missä määrin sivullisilla on oikeutta toisen vanhemmuutta arvioida tai määritellä.


Kommentit

  1. Olen näistä lukenut vain Vehkoon kirjan. Minä pidin enkä muista niitä kliseisiä elämänviisauksia 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä olin lopussa vähän väsynyt kun en oikein jaksanut sellaisia "nähdään arjen kauneus" -tyyppisiä ajatuksia. :D

      Poista
  2. Tuota Viimeistä yötä Pariisissa olen joskus kirjastossa katsellut. Voisipa tutustua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustarina on kyllä todella kiinnostava, kannattaa siis tutustua.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok