Siirry pääsisältöön

Äänikirjoissa sammalia ja ihmissuhteita

Sammalmaailmassa ei näkynyt minkäänlaista liikettä. Hän tiiraili sitä niin läheltä, että haistoi sen kostean, täyteläisen, ikiaikaisen tuoksun. Hän painoi sen tiheää pikkuruista puustoa hellästi kädellään. Se painui kasaan hänen kämmenensä alla ja ponnahti sitten valittamatta takaisin muotoonsa. Sen reaktiossa hänen kosketukseensa oli jotain hämmentävää. Sammal tuntui lämpimältä ja huokoiselta, monta astetta lämpimämmältä kuin ilma, ja paljon kosteammalta kuin hän oli odottanut, aivan kuin sillä olisi ollut oma ilmastonsa. Alma pani suurennuslasin silmälleen, katsoi uudestaan.

Elizabeth Gilbert: Tämä kokonainen maailmani
Gummerus 2022
alkuteos The Signature of All Things
suomentanut Taina Helkamo
äänikirjan lukija Laura Malmivaara
kesto 21 t 57 min

Elizabeth Gilbertin Tämä kokonainen maailmani on muhkea romaani Alma Whittakerista, joka syntyy 1800-luvulla hollantilaistaustaiseen perheeseen. Perheen komea koti Philadelphiassa tarjoaa Almalle ja myöhemmin hänen kasvattisisarelleen suojaisan kodin, josta ei puutu aineellista hyvinvointia. Tarjolla on myös mahdollisuuksia kartuttaa henkistä pääomaa, sillä isänsä vanavedessä Alma päätyy tutkimaan kasveja. Luonnontieteet vievät hänet mukanaan maailmaan, joka on kovin miehinen ja jossa naisen tehtävä on usein jäädä sivuun.

Alma ei ole erityisen kaunis, joten avioliittomarkkinoilla hän ei ole kärkijoukossa. Ylipäätään perinteinen naisen rooli tuntuu olevan hänestä melko kaukana, kun hän haluaa tutkia ja perehtyä kasveihin. Erityisesti Almaa kiinnostavat sammalet sekä Darwinin teoria luonnonvalinnasta. Hän ymmärtää tieteen ja tiedon merkityksen osana kehittyvää maailmaa.

–– sillä tieto on arvokkainta, mitä on.

Tämä kokonainen maailma on kiehtova kertomus Alman kasvusta muuttuvassa yhteiskunnassa ja se vie Yhdysvalloista niin Tahitille kuin Eurooppaan. 1800-luku muodostaa oivallisen ympäristön teokselle, joka tarkastelee sekä järkeä ja tunnetta että seksuaalisuutta onnistuneesti suhteessa romaanin aikaan.

Elizabeth Gilbertin teos on täynnä elämää: itse asiassa se on niin elävä, että voisi kuvitella sen kertovan todellisista henkilöistä ja tapahtumista. Kronologinen kerronta piirtää hyvin esiin päähenkilön elämänkaaren ja nostaa sopivasti esiin muita henkilöitä, jotka vaikuttavat Alman tekemisiin ja valintoihin. 

Aineksia romaanissa riittää niin, että ajoittain olin jo väsyä. Silti en oikein osaa sanoa, mitä olisi pitänyt jättää pois – yksityiskohtineen ja erityisesti luontokuvauksineen romaani tarjoaa mielikuvitusta hivelevän aikamatkan 1800-luvulle.


Anna Alanko: Ensimmäinen kesäpäivä
Otava 2022
äänikirjan lukija Anni Kajos
kesto 7 t 23 min

Anna Alangon esikoisromaani Ensimmäinen kesäpäivä tuo nykyaikaan ja keskelle parisuhdetta, jossa ei leijailla keskellä vaaleanpunaista unelmaa. Minäkertojalla on puolisonsa kanssa yhteinen lapsi ja toinen haaveissa. Puoliso luuhaa yökaudet ties missä eikä puhu, ja viimein käy ilmi, että miehen opiskelukaveri on enemmän kuin opiskelukaveri.

Samaan aikaan pitäisi kasvattaa lasta, miettiä asumiskuvioita ja yrittää saada lääketieteen avulla toinen lapsi. Ei ole helppoa.

On toukokuinen helleaalto. Minä, puolisoni ja lapsi lähdemme uimarannalle. Voisi olla idyllistä mutta ei oikeastaan ole. Puolisoni on edellisenä iltana ollut aamuyöhön saakka ulkona. Hän on vähäpuheinen, kuten hän usein on. Sen minkä hän puhuu, hän puhuu keskusteluista, joita on illan aikana käynyt entisen kumppaninsa kanssa.

Ensimmäinen kesäpäivä on minusta virkistävä romaani siitä, mitä muuta parisuhde voi olla kuin perinteitä vaalivaa ydinperhekuviota. Romaanissa päädytään neuvottelemaan siitä, mitä osapuolet voivat tehdä, eikä kivuliailta hetkeltä vältytä. Arjen kuvaus osoittaa hienosti, että näinkin voi elää ja olla – ja todennäköisesti eletään ja ollaan – eikä siinä ole lopulta kauheasti kummasteltavaa, vaikka oudolta saattaa aluksi tuntuakin. 

Pidän Ensimmäisen kesäpäivän lakonisesta otteesta. Romaanissa tapahtuu lopulta monenlaista ja tunteet myllertävät, mutta kokonaisuudesta ei rakennu valtaisaa tunteiden vuoristorataa – paitsi lukijan tunteet voivat kuohahdella, kun henkilöiden jahkaaminen hermostuttaa. Joka tapauksessa valittu tyyli sopii teokseen oikein hyvin, samoin se, että henkilöillä ei ole nimiä. Lukijana tulee ajatelleeksi, että olipa suhdemuoto mikä tahansa, ovat monenlaiset tunteet läsnä, ja niitä on tärkeää tunnistaa ja tutkiskella.


Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama