Siirry pääsisältöön

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa

Työhuoneeseen tulvi täydellinen valo. Juuri nyt olisi hyvä hetki työskennellä pari tuntia ja syödä sitten aamiaista. Nova meni työpöytänsä luo ja otti pehmeän lyijykynän käteensä. Hän hahmotteli muutaman vedon paperille, mutta tuntui kuin kädessä ei olisi ollut tarpeeksi voimaa. Kynä oli raskas, ote lipsui. Kosteus sumensi Novan silmät. Hän ei pystyisi tähän. Ei nyt. Oli päästävä hetkeksi ulos, pois talosta, saatava happea.

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa
Tammi 2022
kansi Sanna Mander
169 sivua

Salla Simukan ensimmäinen oma aikuisille suunnattu romaani, Tästä kaikki alkaa, ilmestyy 15.8.2022. Se on kiinnostava ja tummasävyinen romaani Novasta, joka on ammatiltaan kuvittaja. Hän asuu puolisonsa kanssa metsän keskellä unelmatalossa.

Kaikki voisi olla erittäin hyvin, onhan pandemiakin vähitellen hellittänyt otteensa. Eristyneisyys ei kuitenkaan tee Novan ja hänen puolisonsa Islan suhteelle hyvää, päinvastoin. On aika keskustella parisuhteen tulevaisuudesta – tai oikeammin siitä, että tulevaisuutta ei enää ole.

Uuden elämäntilanteen keskellä äänen saa Nova, ja ratkaisu on onnistunut. Kun näkökulma on vain hänen ja kerronta suodattuu hänen kauttaan, jää lukijalle miellyttävän paljon pohdittavaa ja pääteltävää. Mikä on totta, mikä kuvitelmaa?

Onnistunut on myös miljöö. Unelmakodin syrjäinen sijainti sopii kertomuksen tunnelmaan erittäin hyvin, ja talosta muotoutuu ikään kuin yksi henkilö, joka elää ja hengittää. Mystinen tunnelma muotoutuu pienistä yksityiskohdista ja on tärkeä osa kirjan vetovoimaa.

Tästä kaikki alkaa on kiinnostava ja mielikuvitusta kutkuttava. Se on myös mystinen sekä samalla sopivan realistinen. Uskon sen sopivan mainiosti tulevan syksyn tummiin iltoihin luettavaksi.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!

Kommentit

  1. Kuulostaa hyvältä! Simukalta olen lukenut vain kääntöromaanin Matalapaine/Korkeapaine, joka oli kyllä hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta tuo kääntöromaani taas on jäänyt lukematta. Sen idea kuulostaa kiinnostavalta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama