Siirry pääsisältöön

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa

Työhuoneeseen tulvi täydellinen valo. Juuri nyt olisi hyvä hetki työskennellä pari tuntia ja syödä sitten aamiaista. Nova meni työpöytänsä luo ja otti pehmeän lyijykynän käteensä. Hän hahmotteli muutaman vedon paperille, mutta tuntui kuin kädessä ei olisi ollut tarpeeksi voimaa. Kynä oli raskas, ote lipsui. Kosteus sumensi Novan silmät. Hän ei pystyisi tähän. Ei nyt. Oli päästävä hetkeksi ulos, pois talosta, saatava happea.

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa
Tammi 2022
kansi Sanna Mander
169 sivua

Salla Simukan ensimmäinen oma aikuisille suunnattu romaani, Tästä kaikki alkaa, ilmestyy 15.8.2022. Se on kiinnostava ja tummasävyinen romaani Novasta, joka on ammatiltaan kuvittaja. Hän asuu puolisonsa kanssa metsän keskellä unelmatalossa.

Kaikki voisi olla erittäin hyvin, onhan pandemiakin vähitellen hellittänyt otteensa. Eristyneisyys ei kuitenkaan tee Novan ja hänen puolisonsa Islan suhteelle hyvää, päinvastoin. On aika keskustella parisuhteen tulevaisuudesta – tai oikeammin siitä, että tulevaisuutta ei enää ole.

Uuden elämäntilanteen keskellä äänen saa Nova, ja ratkaisu on onnistunut. Kun näkökulma on vain hänen ja kerronta suodattuu hänen kauttaan, jää lukijalle miellyttävän paljon pohdittavaa ja pääteltävää. Mikä on totta, mikä kuvitelmaa?

Onnistunut on myös miljöö. Unelmakodin syrjäinen sijainti sopii kertomuksen tunnelmaan erittäin hyvin, ja talosta muotoutuu ikään kuin yksi henkilö, joka elää ja hengittää. Mystinen tunnelma muotoutuu pienistä yksityiskohdista ja on tärkeä osa kirjan vetovoimaa.

Tästä kaikki alkaa on kiinnostava ja mielikuvitusta kutkuttava. Se on myös mystinen sekä samalla sopivan realistinen. Uskon sen sopivan mainiosti tulevan syksyn tummiin iltoihin luettavaksi.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!

Kommentit

  1. Kuulostaa hyvältä! Simukalta olen lukenut vain kääntöromaanin Matalapaine/Korkeapaine, joka oli kyllä hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta tuo kääntöromaani taas on jäänyt lukematta. Sen idea kuulostaa kiinnostavalta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e