Siirry pääsisältöön

Miia Laine: Kuolema ei lomaile

Emilia kuuli epäillystä henkirikoksesta Saimaalla. Kuollut henkilö oli löytynyt Karvioiden kesähuvilan rannasta. Kuulemma kaikki asianosaiset olivat espoolaisia, joten kotikaupungin rikostutkimuskeskuksessa otti esitutkinnan hoitaakseen ja Emilia olisi kaivattu lisäresurssi.

Miia Laine: Kuolema ei lomaile
Enostone kustannus 2022
kansi Kalervo Sammalvehrä
221 sivua

Juhannuksen aika on viisikymppiselle Henri Ahmasuolle kohtalokas: hänen ruumiinsa löytyy juhannuspäivän aamuna rantavedestä. Joku on lyönyt miestä päähän, ja niin on Ahmasuon juhannukset vietetty.

Mies jättää jälkeensä itseään vanhemman morsiamen, varakkaan perheen leskirouva. Helena Karvia on yksi epäillyistä, mutta niin ovat tietysti kaikki huvilalla juhannusta viettäneet. Kuka kantoi kaunaa Henrille niin paljon, että päätyi surmaamaan tämän keskellä kauneinta kesää?

Rikosta ryhtyy selvittelemään yksityisetsivä Emilia Jääpuro, jonka kesälomasuunnitelmat kariutuvat, kun tieto kuolemasta saavuttaa hänet. Työparikseen Emilia saa poliisin puolelta entisen kollegansa Samin.

Kuolema ei lomaile on leppoisa kesädekkari, joka sopii mainiosti luettavaksi vaikkapa rannalle. Juoni etenee selkeästi siten, että mukana pysyminen ei vaadi valtavia ponnisteluja. Ilmaisussa on vielä jonkin verran hiomisen varaa.

Henkilöhahmojen määrä pysyy hallittavana ja Emilia Jääpuro on kiinnostava päähenkilö; sopivasti tavallinen ja tunnistettava. Traumansa on hänelläkin, mutta ne eivät vielä tässä vaiheessa ole esillä kovin mittavasti. Ehkä niihin tulevaisuudessa syvennytään lisää?

Miia Laineen esikoisteos on kelpo dekkari, joka sopii hyvin cosy crime -genrestä pitäville. Väkivaltaa ei lukijan tarvitse kohdata vaan jännite syntyy muilla keinoilla. Hyvä niin.

Muualla: Kirsin kirjanurkka ja Tuijata.

Kommentit

 1. Pitääpä muistaa tämä, cozy crime on mieleeni.

  VastaaPoista
 2. Kiitos postauksesta. Pitänee tämäkin esikoisdekkari testata.

  VastaaPoista
 3. Kiitos lukuvinkistä! Sekä kustantaja että kirjailija ovat minulle entuudestaan vieraita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enostone on kiinnostava pienkustantamo, minulla on yksi uutuus odottelemassa lukuvuoroaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä