Siirry pääsisältöön

Miia Laine: Kuolema ei lomaile

Emilia kuuli epäillystä henkirikoksesta Saimaalla. Kuollut henkilö oli löytynyt Karvioiden kesähuvilan rannasta. Kuulemma kaikki asianosaiset olivat espoolaisia, joten kotikaupungin rikostutkimuskeskuksessa otti esitutkinnan hoitaakseen ja Emilia olisi kaivattu lisäresurssi.

Miia Laine: Kuolema ei lomaile
Enostone kustannus 2022
kansi Kalervo Sammalvehrä
221 sivua

Juhannuksen aika on viisikymppiselle Henri Ahmasuolle kohtalokas: hänen ruumiinsa löytyy juhannuspäivän aamuna rantavedestä. Joku on lyönyt miestä päähän, ja niin on Ahmasuon juhannukset vietetty.

Mies jättää jälkeensä itseään vanhemman morsiamen, varakkaan perheen leskirouva. Helena Karvia on yksi epäillyistä, mutta niin ovat tietysti kaikki huvilalla juhannusta viettäneet. Kuka kantoi kaunaa Henrille niin paljon, että päätyi surmaamaan tämän keskellä kauneinta kesää?

Rikosta ryhtyy selvittelemään yksityisetsivä Emilia Jääpuro, jonka kesälomasuunnitelmat kariutuvat, kun tieto kuolemasta saavuttaa hänet. Työparikseen Emilia saa poliisin puolelta entisen kollegansa Samin.

Kuolema ei lomaile on leppoisa kesädekkari, joka sopii mainiosti luettavaksi vaikkapa rannalle. Juoni etenee selkeästi siten, että mukana pysyminen ei vaadi valtavia ponnisteluja. Ilmaisussa on vielä jonkin verran hiomisen varaa.

Henkilöhahmojen määrä pysyy hallittavana ja Emilia Jääpuro on kiinnostava päähenkilö; sopivasti tavallinen ja tunnistettava. Traumansa on hänelläkin, mutta ne eivät vielä tässä vaiheessa ole esillä kovin mittavasti. Ehkä niihin tulevaisuudessa syvennytään lisää?

Miia Laineen esikoisteos on kelpo dekkari, joka sopii hyvin cosy crime -genrestä pitäville. Väkivaltaa ei lukijan tarvitse kohdata vaan jännite syntyy muilla keinoilla. Hyvä niin.

Muualla: Kirsin kirjanurkka ja Tuijata.

Kommentit

 1. Pitääpä muistaa tämä, cozy crime on mieleeni.

  VastaaPoista
 2. Kiitos postauksesta. Pitänee tämäkin esikoisdekkari testata.

  VastaaPoista
 3. Kiitos lukuvinkistä! Sekä kustantaja että kirjailija ovat minulle entuudestaan vieraita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enostone on kiinnostava pienkustantamo, minulla on yksi uutuus odottelemassa lukuvuoroaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama