Siirry pääsisältöön

Tone Schunnesson: Päivät, päivät, päivät

Ilmoitus yllätti minut. Se yllättää minut vieläkin aina kun ajattelen sitä. En olisi koskaan uskonut että hän olisi niin rohkea, että hän haluaisi jättää hyvästit nopeasti, ilman dramatiikkaa. Tiesin että päiväni olivat luetut, koska hän puhui minulle keskustelevaan sävyyn. Tämä oli jotakin aivan muuta kuin sitä että minä jätin hänet riidan päätteeksi kiihkoissani ja äänekkäästi, ja kuinka paiskasin raivoissani oven kiinni, kuulin aina takaani hänen äänensä joka aneli minua jäämään. 

Tone Schunnesson: Päivät, päivät, päivät
Johnny Kniga 2022
alkuteos Dagarna, dagarna, dagarna 2020
suomentanut Katriina Huttunen
kansi Tero Ahonen
228 sivua

Bibs joutuu kohtaamaan elämän yllättävyyden, kun hänen puolisonsa Baby ilmoittaa jättävänsä hänet. Pariskunnalle tulee kiista yhteisestä kodista, ja Bibs ilmoittaa hankkivansa viikossa rahat, joilla hän maksaa Babyn ulos asunnosta. Ylpeys ei anna perääntyä, ja seuraa viikon mittainen ajanjakso, joka on kaoottinen, haahuileva ja epämääräinen.

Tone Schunnessonin romaanin Päivät, päivät, päivät päähenkilö ja minäkertoja Bibs ei ole kovin miellyttävä. Itse asiassa hän on varsin ärsyttävä hahmo, joka on vielä nelikymppisenäkin kuin omassa haavemaailmassaan kasvanut iso lapsi. 

Bibs on elänyt ison osan elämästään blogijulkkiksena, joka ei ole juuri kantanut huolta huomisesta. Rahaa on valunut käsien välistä mittavat määrät, mutta talous ei todellakaan ole hallinnassa. Ylipäätään vastuun ottaminen omasta elämästä ja valinnoista tuntuu olevan hänelle hankalaa.

Mutta nyt hän on pulassa. Rahaa pitäisi löytyä paljon ja pian, eikä Bibsillä ole kovin järkeviä keinoja omaisuuden kartuttamiseen. Somemaailma tuntuu ajaneen hänen ohitseen eikä julkisuus enää tunnu olevan noin vain hyödynnettävissä rahan hankkimiseen.

Vaikka Bibs on ärsyttävä, on romaani paljon ajatuksia herättävä. Se saa pohtimaan, minkälaista on elää ihmisenä, joka on tottunut ns. helppoon rahaan ja joka joutuu yhtäkkiä etsimään uusia tapoja ansaita rahaa maailmassa, jossa totutut tavat eivät enää oikein toimikaan. Mitä on olla entinen julkkis silloin, kun koko elanto on tullut julkisuudesta?

Bibsin viikko on kaoottinen ja alkuun pidän lopetusta hieman latteana. Toisaalta päädyn sen myötä miettimään, onko tämä nimenomainen romaanissa kuvattu viikko lopulta kovin poikkeuksellinen Bibsin elämässä. Toisena viikkona elämä voisi jälleen olla kaaosta, eri syistä tosin.

Päivät, päivät, päivät on kiinnostava ja samaan aikaan hieman luotaantyöntävä romaani, josta ei eritteitä puutu. Schunnessonin kynä on vetävä ja vie paikkaan, josta on mukava palata omaan, tavalliseen arkeen.

Kommentit

 1. Juu ei some-elämä kiinnosta, eikä sillä rahastaminenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on lopulta aika vähän kiinni itse somessa, koska se – tai sillä rahastaminen – on ikään kuin taakse jäänyttä elämää. Minusta tämä rinnastuu vähän siihen, miten urheilija saattaa uransa päätyttyä jäädä tyhjän päälle, ellei mitään suunnitelmia ole tehtynä. Siinä mielessä Bibsin tilanne on kiinnostava.

   Poista
 2. Muistankin tämän jostain bloggauksesta. Ei oikein houkuttele, jotenkin tuo somejulkkiksen elämä ei kuulosta pinnan alla kovin mukavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mukavaa ole, se on ihan totta. Aika rouheaa monin paikoin.

   Poista
 3. En muista nähneeni tästä yhtään arviota, mutta kirjan olen tallettanut äänikirjasovellukseen, joten ehkä se päätyy vielä luureihinkin. Ainakaan tässä ei tullut vastaan mitään minkä takia en kuuntelisi 😃

  VastaaPoista
 4. Hmm, jotenkin tämä houkuttelee, mutta ristiriitaiset arviot laittavat miettimään, että pitäisikö kuitenkin käyttää lukuaika johonkin varmemmin nautittavaan luettavaan... 🤔
  Minua tuo ex-somejulkkisteema houkuttaa: aiemmassa kommentissa mainittu urheiluvertauskuva on varmasti aika osuva. Mitä ex-somettajalle jää, kun koko elämä on aiemmin ollut somettamista..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, tämä ei välttämättä ole kovin nautittavaa vaan paikoin jopa häiritsevää luettavaa. Mutta ehdottomasti myös ajatuksia herättävää juuri siinä mielessä, että mitä jää jäljelle, jos elannon ansaitsemisen tapa (ja samalla koko elämäntapa) katoaa. Sinänsä tärkeää mietittävää ja hyvin ajassa kiinni.

   Poista
 5. No tämäpä vaikuttaa jännältä. Jotenkin kyllä kiinnostuin, vaikka tiedän, että hermostun aina sellaisille kirjojen päähenkilöille, jotka ovat mielestäni liian lapsellisia tai pilalle hemmoteltuja. Mutta kyllä, ainakin vähän tämä jäi kiinnostelemaan. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Bibsin menoa ihan hermostumatta oikein voi seurailla 😆 mutta minusta hän on rasittavuudessaankin kiinnostava.

   Poista
 6. Ei erityisen miellyttävä kirja, kuitenkin erittäin hyvin ajan henkeen osuva ja sitä tarkasti kuvaava. Kirjailija oli videoyhteydellä mukana kevään Helsinki Litissä, ja se tilaisuus kyllä myös avasi mukavasti kirjan maailmaa.
  Minna /KBC

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, olisipa ollut varmasti avartavaa päästä kuulemaan kirjailijaa. Hyvin tiivistät tämän kirjan kommentissasi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä