Siirry pääsisältöön

Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin

En tiedä, mitä muuta sanoa. Olen tottunut lohduttamaan häntä, halaamaan ja silittämään selkää ja sanomaan, että ei mitään hätää, houkuttelemaan hänet joskus baariin ja tarjoamaan viiniä, jotta hän saisi muuta ajateltavaa, nautitaan nyt siitä, että voit juoda viiniä, Marthe, ja sekä Kristoffer että äiti kehuvat, miten hyvä olen kohentamaan Marthen mielialaa, hyvä huolehtimaan hänestä. Mutta että tämä.

Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin
Gummerus 2022
norjankielinen alkuteos Voksne mennesker 2019
suomentanut Aino Ahonen
kannen kuvitus Malte Müller
kannen suunnittelu Exil Design
144 sivua

Marie Aubertin romaanissa Mikään ei voisi olla paremmin minäkertoja Ida matkaa suvun mökille. Sinne ovat kokoontumassa Idan äiti puolisonsa kanssa sekä pikkusisko Marthe. Marthen mukana ovat puoliso Kristoffer ja tämän tytär.

Idalla on perheelle tärkeää kerrottavaa. Käy kuitenkin niin, että Marthe ehtii omine uutisineen ensin. Seuraa jossain määrin kaoottinen viikonvaihde, jonka tapahtumat enteilevät katastrofia.

Mikään ei voisi olla paremmin on hyvin vetävä romaani, jossa tilanteita kuvataan paljolti tekojen ja dialogin kautta. Lukijalle jää tilaa tehdä omia tulkintoja siitä, mitä Idan ja hänen läheistensä mielessä liikkuu.

Romaanin kerronta on niukkaa mutta silti teos on samaan aikaan jollain tapaa sopivalla tapaa runsas. Se herättää ajatuksia erityisesti sisarussuhteen kuvauksellaan. Viehätyn kerronnan tavasta: se on pakotonta ja sujuvasti etenevää.

Ida ei ole henkilönä erityisen miellyttävä mutta silti hänessä on jotain vetoavaa. Tuntuu, että mökkimiljöössä hän omaksuu sisarensa kanssa lapsuudesta tutut roolit – ei voi olla miettimättä, minkälainen Ida olisi, jos häntä kuvattaisiin vaikkapa työssään menestyneenä arkkitehtinä.

Aubertin romaani on oikein toimiva kokonaisuus ja tarjoaa mainion lukukokemuksen! Käännös tuntuu oikein onnistuneelta, vaikkakin kirjan nimen suomennos jäi hieman mietityttämään: en aivan osaa yhdistää sitä romaanin sisältöön.

Muualla: Kirsin Book Club, Helmi Kekkonen ja Mitä luimme kerran.

Kommentit

  1. Aihepiirin huomioon ottaen lempeällä kädellä kirjoitettu aihe tervetulleella mustalla huumorilla höystettynä jättää ilmaan kysymyksen miksi se on niin vaikeaa ja onnistuisimmeko joskus edes ajattelemaan, ettei juuri nyt mikään voisi olla paremmin??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin – tuota ajatusta olisi kyllä hyvä pysähtyä aina silloin tällöin miettimään. Liian usein taitaa käydä niin, että vasta myöhemmin ymmärtää, miten hyvin asiat olivatkaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama