Siirry pääsisältöön

Mari Kurkiniitty: Kamalan ihana elämä maalla

Nousemme eräänä sunnuntaiaamuna kukonlaulun aikaan remontoimaan päätaloa. Meillä on tiukka aikataulu, sillä haluamme muuttaa talveksi sisälle. Joka paikkaa kolottaa, sillä olemme kantaneet hirsiä ja yläkerran kylmän vintin lattialautoja ulos talosta koko edellisen päivän.

Mari Kurkiniitty: Kamalan ihana elämä maalla
nemo 2022
kansi Mari Kurkiniitty / Mainostoimisto Muikku
229 sivua

Mari Kurkiniityn omakohtainen teos Kamala ihana elämä maalla kertoo siitä, miten kirjoittaja lähti puolisonsa kanssa toteuttamaan unelmaansa. Satavuotias kuusiaidan somistama hirsirunkoinen talo on unelmien täyttymys, vaikka remontoitavaa tilalla riittää. Kurkiniitty uskoo puolisonsa kanssa kuitenkin selviytyvänsä työtaakasta, onhan pariskunnalla jo ennestäänkin kokemusta kotien remontoinnista.

Tila yllättää kuitenkin työläydellään. Aikaa kuluu ja pari ajautuu erilleen. Mari Kurkiniitty päätyy jäämään tilalle yksin, ja työmäärä tuntuu entistä isommalta varsinkin, kun ilo elämästä tuntuu kadonneen.

Kamalan ihana elämä maalla kuvaa todentuntuisesti sitä, mitä on elää maalla ja tavoitella omia unelmia. Elämä ei todellakaan ole aina helppoa, mutta toivoa löytyy aina jostain. Hyvät ja kauniit hetket kannattelevat silloinkin, kun hiiret mellastavat talossa ja remontin käänteet yllättävät ikävästi.

On kirkas pakkasyö. Ilta tummenee, eikä pihalla ole toimivaa ulkovaloa. Tähtitaivaan ihailu kaupungin valojen ulottumattomissa on huikea kokemus. Näky taivaalle, tähtien loisteeseen ja avaruuteen salpaa henkeä. Tunnen olevani oikeassa paikassa.

Mari Kurkiniityn esikoisteos on huumoria viljelevä kertomus siitä, miten monenlaisia kommelluksia muutto maalle voi tarjota. Hieman jään kaipaamaan hiotumpaa kieltä ja enemmän syventymistä joihinkin kohtiin – nyt tuntuu että aika reippaalla tahdilla edetään asiasta toiseen. Toisaalta reipasotteisuus sopii hyvin kirjan henkeen.

Kamalan ihana elämä maalla muistuttaa sekä maalla asumisen eri puolista että siitä, että unelmia kannattaa tavoitella. Vaikka elämä ei lopulta etenisikään aivan suunnitellulla tavalla, voi aarteita löytää kuitenkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama