Siirry pääsisältöön

Mari Kurkiniitty: Kamalan ihana elämä maalla

Nousemme eräänä sunnuntaiaamuna kukonlaulun aikaan remontoimaan päätaloa. Meillä on tiukka aikataulu, sillä haluamme muuttaa talveksi sisälle. Joka paikkaa kolottaa, sillä olemme kantaneet hirsiä ja yläkerran kylmän vintin lattialautoja ulos talosta koko edellisen päivän.

Mari Kurkiniitty: Kamalan ihana elämä maalla
nemo 2022
kansi Mari Kurkiniitty / Mainostoimisto Muikku
229 sivua

Mari Kurkiniityn omakohtainen teos Kamala ihana elämä maalla kertoo siitä, miten kirjoittaja lähti puolisonsa kanssa toteuttamaan unelmaansa. Satavuotias kuusiaidan somistama hirsirunkoinen talo on unelmien täyttymys, vaikka remontoitavaa tilalla riittää. Kurkiniitty uskoo puolisonsa kanssa kuitenkin selviytyvänsä työtaakasta, onhan pariskunnalla jo ennestäänkin kokemusta kotien remontoinnista.

Tila yllättää kuitenkin työläydellään. Aikaa kuluu ja pari ajautuu erilleen. Mari Kurkiniitty päätyy jäämään tilalle yksin, ja työmäärä tuntuu entistä isommalta varsinkin, kun ilo elämästä tuntuu kadonneen.

Kamalan ihana elämä maalla kuvaa todentuntuisesti sitä, mitä on elää maalla ja tavoitella omia unelmia. Elämä ei todellakaan ole aina helppoa, mutta toivoa löytyy aina jostain. Hyvät ja kauniit hetket kannattelevat silloinkin, kun hiiret mellastavat talossa ja remontin käänteet yllättävät ikävästi.

On kirkas pakkasyö. Ilta tummenee, eikä pihalla ole toimivaa ulkovaloa. Tähtitaivaan ihailu kaupungin valojen ulottumattomissa on huikea kokemus. Näky taivaalle, tähtien loisteeseen ja avaruuteen salpaa henkeä. Tunnen olevani oikeassa paikassa.

Mari Kurkiniityn esikoisteos on huumoria viljelevä kertomus siitä, miten monenlaisia kommelluksia muutto maalle voi tarjota. Hieman jään kaipaamaan hiotumpaa kieltä ja enemmän syventymistä joihinkin kohtiin – nyt tuntuu että aika reippaalla tahdilla edetään asiasta toiseen. Toisaalta reipasotteisuus sopii hyvin kirjan henkeen.

Kamalan ihana elämä maalla muistuttaa sekä maalla asumisen eri puolista että siitä, että unelmia kannattaa tavoitella. Vaikka elämä ei lopulta etenisikään aivan suunnitellulla tavalla, voi aarteita löytää kuitenkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e