Siirry pääsisältöön

Tuire Malmstedt: Lumihauta

Korissa istui pieni tyttö kasvot veristen täplien peitossa silmät kauhusta suurina. Tyttö hengitti tiheästi. Matilda nosti hänet syliinsä, puristi itseään vasten ja hoki jotain, mitä muut eivät ymmärtäneet. Matilda keinutti tyttöä, jonka kasvot olivat ilmeettömät ja keho jäykkä kuin posliininukella. Tyttö oli täysin vahingoittumaton. Veri hänen kasvoillaan ei ollut hänen omaansa. 

Tuire Malmstedt: Lumihauta
Aula & Co 2022
kansi Tuomo Parikka
301 sivua

Lumihauta jatkaa Metso & Vauramo -sarjaa, jonka pääosissa ovat rikostutkijat Matilda Metso ja Elmo Vauramo. Vaitelias Matilda ja hieman puheliaampi Elmo ovat mainio parivaljakko. Kiintoisaa on, että tässä dekkarissa he eivät itse asiassa ole kovin paljon samassa tilassa tai edes samalla paikkakunnalla.

Käy nimittäin niin, että jyväskyläläisestä kerrostaloasunnosta löytyy surmattuna viisihenkinen perhe. Kummallisen tilanteesta tekee se, että perheen pieni tytär joutuu vahingoittumattomana pyykkikorista. Tilanteessa on hämmentävän paljon samaa kuin Matildan menneisyyden tragediassa. Nainen päätyy sairauslomalle ja lähtemään Jyväskylästä kotiseudulleen pohjoiseen: Angelin kylässä on mahdollisuus toipua ja kerätä voimia.

Nykyhetken lisäksi Lumihauta vie 1970-luvulle pohjoiseen. Ebbá on raskaana, mutta tilanne ei ole helppo: tulokkaan isällä on toinen perhe ja Ebbá joutuu odottelemaan, milloin mies lopulta täyttää lupauksensa ja saapuu kokonaan rakastettunsa luokse. Aivan niin yksinkertaisesti eivät asiat kuitenkaan etene vaan Ebbá joutuu todella pelkäämään perheensä puolesta.

Sekä nykyaika että mennyt osoittavat, että elämä Angelissa ei olekaan niin rauhaisaa kuin voisi kuvitella. Matildan kaipaama rauha järkkyy, kun hän saa todeta menneisyydessään olevan jotain, mistä kukaan ei halua puhua. Matilda ei kuitenkaan halua antaa periksi, ja samalla Elmo yrittää selvittää etelämmässä, kuka on järkyttävän perhesurman takana. Syytettyjen penkille joutuu lopulta myös Matilda.

Asiat kietoutuvat lopulta toisiinsa. Lukijan Lumihauta pitää tehokkaasti otteessaan, sillä tapahtumien kulku tuntuu aivan välttämättömältä selvittää. Juoni on rakennettu todella taitavasti ja erityisesti pidän siitä, miten hienovaraisesti siihen kietoutuu yhteiskunnallista näkökulmaa muun muassa saamelaisten kohtelun suhteen.

Lumihauta on jäätävän hyvä dekkari. Kun moitin Metso & Vauramo -sarjan avausosaa Lasitarhaa hitaasta liikkeellelähdöstä, ei tässä sitä ongelmaa todellakaan ole. Kertomus vie heti alusta lähtien mukanaan niin, että kirjan laskeminen käsistä ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta lainkaan.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Lumihaudasta muualla: Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Minustakin Lasitarha lähti raivostuttavan hitaasti liikkeelle, mutta tämä kyllä imaisi heti mukaansa. Hämmästyttävän taitavasti Malmstedt nivoi yhteen Ebban ja muut tapahtumat. Annoin viisi tähteä, harvoin niin käy dekkarin ollessa kyseessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastelen sitä, miten hienosti eri aikatasot lähtevät vetämään heti alusta mukaansa. Ebbán kohtalon seuraaminen oli suorastaan raastavaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok