Siirry pääsisältöön

Tuire Malmstedt: Lumihauta

Korissa istui pieni tyttö kasvot veristen täplien peitossa silmät kauhusta suurina. Tyttö hengitti tiheästi. Matilda nosti hänet syliinsä, puristi itseään vasten ja hoki jotain, mitä muut eivät ymmärtäneet. Matilda keinutti tyttöä, jonka kasvot olivat ilmeettömät ja keho jäykkä kuin posliininukella. Tyttö oli täysin vahingoittumaton. Veri hänen kasvoillaan ei ollut hänen omaansa. 

Tuire Malmstedt: Lumihauta
Aula & Co 2022
kansi Tuomo Parikka
301 sivua

Lumihauta jatkaa Metso & Vauramo -sarjaa, jonka pääosissa ovat rikostutkijat Matilda Metso ja Elmo Vauramo. Vaitelias Matilda ja hieman puheliaampi Elmo ovat mainio parivaljakko. Kiintoisaa on, että tässä dekkarissa he eivät itse asiassa ole kovin paljon samassa tilassa tai edes samalla paikkakunnalla.

Käy nimittäin niin, että jyväskyläläisestä kerrostaloasunnosta löytyy surmattuna viisihenkinen perhe. Kummallisen tilanteesta tekee se, että perheen pieni tytär joutuu vahingoittumattomana pyykkikorista. Tilanteessa on hämmentävän paljon samaa kuin Matildan menneisyyden tragediassa. Nainen päätyy sairauslomalle ja lähtemään Jyväskylästä kotiseudulleen pohjoiseen: Angelin kylässä on mahdollisuus toipua ja kerätä voimia.

Nykyhetken lisäksi Lumihauta vie 1970-luvulle pohjoiseen. Ebbá on raskaana, mutta tilanne ei ole helppo: tulokkaan isällä on toinen perhe ja Ebbá joutuu odottelemaan, milloin mies lopulta täyttää lupauksensa ja saapuu kokonaan rakastettunsa luokse. Aivan niin yksinkertaisesti eivät asiat kuitenkaan etene vaan Ebbá joutuu todella pelkäämään perheensä puolesta.

Sekä nykyaika että mennyt osoittavat, että elämä Angelissa ei olekaan niin rauhaisaa kuin voisi kuvitella. Matildan kaipaama rauha järkkyy, kun hän saa todeta menneisyydessään olevan jotain, mistä kukaan ei halua puhua. Matilda ei kuitenkaan halua antaa periksi, ja samalla Elmo yrittää selvittää etelämmässä, kuka on järkyttävän perhesurman takana. Syytettyjen penkille joutuu lopulta myös Matilda.

Asiat kietoutuvat lopulta toisiinsa. Lukijan Lumihauta pitää tehokkaasti otteessaan, sillä tapahtumien kulku tuntuu aivan välttämättömältä selvittää. Juoni on rakennettu todella taitavasti ja erityisesti pidän siitä, miten hienovaraisesti siihen kietoutuu yhteiskunnallista näkökulmaa muun muassa saamelaisten kohtelun suhteen.

Lumihauta on jäätävän hyvä dekkari. Kun moitin Metso & Vauramo -sarjan avausosaa Lasitarhaa hitaasta liikkeellelähdöstä, ei tässä sitä ongelmaa todellakaan ole. Kertomus vie heti alusta lähtien mukanaan niin, että kirjan laskeminen käsistä ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta lainkaan.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Lumihaudasta muualla: Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Minustakin Lasitarha lähti raivostuttavan hitaasti liikkeelle, mutta tämä kyllä imaisi heti mukaansa. Hämmästyttävän taitavasti Malmstedt nivoi yhteen Ebban ja muut tapahtumat. Annoin viisi tähteä, harvoin niin käy dekkarin ollessa kyseessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastelen sitä, miten hienosti eri aikatasot lähtevät vetämään heti alusta mukaansa. Ebbán kohtalon seuraaminen oli suorastaan raastavaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e