Siirry pääsisältöön

Tiina Raevaara: Sielujen syöveri

 "Kuolema", toistan järkyttyneenä, ja hetken minusta tuntuu kuin mieleni jakautuisi kahtia. Toinen puoli keskustelee vanhan taiteilijan kanssa teoksen nimestä, ja toinen tajuaa kauhistuneena, että veistoksen päällä on palasiksi revitty ihmisruumis.

Tiina Raevaara: Sielujen syöveri
Like 2022
kansi Timo Numminen
298 sivua

Kaksoiskierteestä ja Polaaripyörteestä tuttu Eerika Hämeranta on asettunut Suomeen tyttärensä Tuulikin kanssa. Elämä on tasaista, mutta mieltä painaa pitkäaikainen ystävä, lähes sisar Kristiina, jota pitäisi käydä tapaamassa vankilassa. Eikä menneisyyskään jätä rauhaan varsinkaan, kun Eerika törmää edesmenneiden vanhempiensa vanhaan ystävään, psykologi ja taiteilija Harriet Paasilaiseen.

Harriet kutsuu Eerikan tutustumaan taidenäyttelyynsä ennen virallisia avajaisia. Retki lähikaupunkiin muuttuu kammottavaksi, kun taidenäyttelystä löytyy ruumis. Vainaja ei jää ainoaksi, vaan Harrietin ympärillä tuntuu tapahtuvan kummallisen paljon ikäviä asioita.

Samaan aikaan Eerikaa vaivaavat omituiset muistot. Toisaalta hän tietää tapahtuneen sellaista, mitä hänen pitäisi muistaa. Muistot vain pysyvät piilossa.

Sielujen syöveri on jännittävä ja vahvasti otteessaan pitävä trilleri, joka sukeltaa sielujen syövereihin vakuuttavalla tavalla. Sen äärellä tulee miettineeksi aivojen toimintaa ja sitä, miten ja miksi muistamme, mitä muistamme. Miksi toisaalta unohdamme? 

Jälleen tässäkin teoksessa tiede ja taide kohtaavat hienolla tavalla. Teoksessa pohditaan ajatuksia herättävästi tieteen etiikkaa ja sivutaan myös sitä, miten julkaisemisen vaatimukset saattavat ohittaa laatuvaatimukset.

Loppupuolella vauhtia on minun hermoilleni jopa hieman liikaa, mutta juonenkulku toimii kyllä mainiosti. Psykologisista trillereistä ja tieteestä kiinnostuneille Sielujen syöverit on varmasti oivallista luettavaa.

Tiina Raevaaran teoksesta muualla: Mummo matkallaKirjavinkit ja Tuijata.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e