Siirry pääsisältöön

Pariisiin sijoittuvia äänikirjoja

Suunnatessaan Pariisin kaduilta koilliseen kohti Drancya he ohittivat aika ajoin muita sotilaallisia kulkuneuvoja. Jean-Luc huomasi ranskalaisen kuljettajan tervehtivän niitä. Mies oli kollaboraattori. Jean-Luc oli varma siitä.

Ruth Druart: Viimeinen yö Pariisissa
Sitruuna Kustannus 2021
alkuteos While Paris slept 2021
suomentanut Elina Salonen
äänikirjan lukija Vera Kiiskinen
kesto 13 t 57 min

Viimeinen yö Pariisissa sijoittuu toisen maailmansodan aikoihin mutta myös kymmenisen vuotta myöhempään aikaan. Vuonna 1944 Pariisia pitävät pelon vallassa saksalaiset. Heidän järjestämistään junamatkoista kuuluu kauheita huhuja, ja eräs Auschwitziin lähtevän junan matkustaja haluaa pelastaa, mitä pelastettavissa on. Hän antaa ratatyöntekijä Jean-Lucille nyytin ennen kuin itse lähtee kohti lähes varmaa kuolemaa.

Vuonna 1953 Yhdysvalloissa Jean-Luc joutuu vaimonsa kanssa kohtaamaan menneisyyteensä. Mikä on moraalisesti oikein, mitä olisi pitänyt tehdä sodan päätyttyä toisin?

Ruth Druartin romaani on aiheeltaan mielenkiintoinen ja asettaa lukijan väistämättä moraalisten pohdintojen äärelle. Olisin suonut kirjailijan luottavan enemmän aiheensa dramaattisuuteen: paikoin tuntui siltä, että draamakierroksia lisättiin tarpeettomasti.


Anneli Vehkoo: Se kesä Pariisissa
Karisto 2022
äänikirjan lukija Mervi Takatalo
kesto 4 t 59 min

Sinin avioliitto on päättynyt kahdenkymmenen vuoden jälkeen äkisti. Hän on paennut Kalliosta Pariisiin ja pohtii siellä elämäänsä sekä valintojaan. Aviokriisi ei ole ainoa haaste vaan maailmaa myllertää myös pandemia.

Oui, oui, mutisen, vaikka se on suuri valhe. Jos kaikki olisi hyvin, tähän aikaan laittaisin iltapalaa kotona Kalliossa, kuuntelisin Iidan kännykän pirinä seinän takana ja Eeron kolistelua eteisessä tämän palatessa töistä, suunnittelisi viikonloppumenoja tai tulevia lomia. Jos kaikki olisi hyvin, elämää voisi vielä suunnitella eikä tarvitsisi seistä tokkurassa vieraassa uimahallissa miettimässä, miten täältä selviää asunnolle ja miten pukukaapin oven saa auki.

Anneli Vehkoo sanoittaa onnistuneesti jätetyn naisen tuntoja. Viihteellisessä romaanissa on sopivasti pohdintaa ja tunnemyrskyjä, eräänlaista kasvuakin. Hieman vieroksun kliseisiä elämänviisauksia, joita tarjoillaan makuuni jossain määrin liikaa, mutta muutoin romaani on oivallinen sukellus viisikymppisen naisen sielunelämään ja Pariisiin.Tiina Raudaskoski: Kuudennen kerroksen nainen
WSOY 2022
kansi Ville Laihonen
äänikirjan lukija Satu Paavola
kesto 8 t 13 min

Tiina Raudaskosken romaanissa Kuudennen kerroksen nainen Pariisi on turhauttava ja rasittava. Romaanin päähenkilö Tiina Är on keskellä painajaista, kun hänen miehensä on lähtenyt ja vienyt pariskunnan pienen tyttären mukanaan. Nainen yrittää saada apua viranomaisilta mutta kerta toisensa jälkeen hän törmää seinään.

Tiina Är kertoo taas, kuinka hänen miehensä, Bastian Chapon, biologi, paha kusipää ja selvä narsisti, syntynyt 12.5. 1980 Arrasissa, lähti perheriidan seurauksena heidän yhteisestä asunnostaan ja vei mukanaan heidän yhteisen tyttärensä, joka on kolmen kuukauden ikäinen. «Missä Arras on?» Jerome Da Silva kysyy kollegoiltaan. «Pohjoisessa kai, tai lähellä Disneylandia», Cindy vastaa, kun siviiliasuinen poliisi keikkuu tuolillaan ja puhuu englantia nikotiinipurukumimälli suussa.

Romaanin maailma ei ole viehättävä vaan varsin synkkäsävyinen, mutta sellaisenaan se toimiikin erinomaisesti. Kuudennen kerroksen nainen muistuttaa, miten romanttinen Pariisi voi olla myös murheellisten ihmiskohtaloiden ja rasittavan byrokratian tyyssija.

Romaanin päähenkilö, Tiina Är, on kiinnostava ja ajatuksia herättävä. Hänen tarinansa äärellä lukija ajautuu pohtimaan, minkälaisin perustein me saatamme arvioida ihmisen soveltuvuutta vanhemmaksi, erityisesti äidiksi. Olennainen kysymys on, missä määrin sivullisilla on oikeutta toisen vanhemmuutta arvioida tai määritellä.


Kommentit

 1. Olen näistä lukenut vain Vehkoon kirjan. Minä pidin enkä muista niitä kliseisiä elämänviisauksia 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olin lopussa vähän väsynyt kun en oikein jaksanut sellaisia "nähdään arjen kauneus" -tyyppisiä ajatuksia. :D

   Poista
 2. Tuota Viimeistä yötä Pariisissa olen joskus kirjastossa katsellut. Voisipa tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perustarina on kyllä todella kiinnostava, kannattaa siis tutustua.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama