Siirry pääsisältöön

Pariisiin sijoittuvia äänikirjoja

Suunnatessaan Pariisin kaduilta koilliseen kohti Drancya he ohittivat aika ajoin muita sotilaallisia kulkuneuvoja. Jean-Luc huomasi ranskalaisen kuljettajan tervehtivän niitä. Mies oli kollaboraattori. Jean-Luc oli varma siitä.

Ruth Druart: Viimeinen yö Pariisissa
Sitruuna Kustannus 2021
alkuteos While Paris slept 2021
suomentanut Elina Salonen
äänikirjan lukija Vera Kiiskinen
kesto 13 t 57 min

Viimeinen yö Pariisissa sijoittuu toisen maailmansodan aikoihin mutta myös kymmenisen vuotta myöhempään aikaan. Vuonna 1944 Pariisia pitävät pelon vallassa saksalaiset. Heidän järjestämistään junamatkoista kuuluu kauheita huhuja, ja eräs Auschwitziin lähtevän junan matkustaja haluaa pelastaa, mitä pelastettavissa on. Hän antaa ratatyöntekijä Jean-Lucille nyytin ennen kuin itse lähtee kohti lähes varmaa kuolemaa.

Vuonna 1953 Yhdysvalloissa Jean-Luc joutuu vaimonsa kanssa kohtaamaan menneisyyteensä. Mikä on moraalisesti oikein, mitä olisi pitänyt tehdä sodan päätyttyä toisin?

Ruth Druartin romaani on aiheeltaan mielenkiintoinen ja asettaa lukijan väistämättä moraalisten pohdintojen äärelle. Olisin suonut kirjailijan luottavan enemmän aiheensa dramaattisuuteen: paikoin tuntui siltä, että draamakierroksia lisättiin tarpeettomasti.


Anneli Vehkoo: Se kesä Pariisissa
Karisto 2022
äänikirjan lukija Mervi Takatalo
kesto 4 t 59 min

Sinin avioliitto on päättynyt kahdenkymmenen vuoden jälkeen äkisti. Hän on paennut Kalliosta Pariisiin ja pohtii siellä elämäänsä sekä valintojaan. Aviokriisi ei ole ainoa haaste vaan maailmaa myllertää myös pandemia.

Oui, oui, mutisen, vaikka se on suuri valhe. Jos kaikki olisi hyvin, tähän aikaan laittaisin iltapalaa kotona Kalliossa, kuuntelisin Iidan kännykän pirinä seinän takana ja Eeron kolistelua eteisessä tämän palatessa töistä, suunnittelisi viikonloppumenoja tai tulevia lomia. Jos kaikki olisi hyvin, elämää voisi vielä suunnitella eikä tarvitsisi seistä tokkurassa vieraassa uimahallissa miettimässä, miten täältä selviää asunnolle ja miten pukukaapin oven saa auki.

Anneli Vehkoo sanoittaa onnistuneesti jätetyn naisen tuntoja. Viihteellisessä romaanissa on sopivasti pohdintaa ja tunnemyrskyjä, eräänlaista kasvuakin. Hieman vieroksun kliseisiä elämänviisauksia, joita tarjoillaan makuuni jossain määrin liikaa, mutta muutoin romaani on oivallinen sukellus viisikymppisen naisen sielunelämään ja Pariisiin.Tiina Raudaskoski: Kuudennen kerroksen nainen
WSOY 2022
kansi Ville Laihonen
äänikirjan lukija Satu Paavola
kesto 8 t 13 min

Tiina Raudaskosken romaanissa Kuudennen kerroksen nainen Pariisi on turhauttava ja rasittava. Romaanin päähenkilö Tiina Är on keskellä painajaista, kun hänen miehensä on lähtenyt ja vienyt pariskunnan pienen tyttären mukanaan. Nainen yrittää saada apua viranomaisilta mutta kerta toisensa jälkeen hän törmää seinään.

Tiina Är kertoo taas, kuinka hänen miehensä, Bastian Chapon, biologi, paha kusipää ja selvä narsisti, syntynyt 12.5. 1980 Arrasissa, lähti perheriidan seurauksena heidän yhteisestä asunnostaan ja vei mukanaan heidän yhteisen tyttärensä, joka on kolmen kuukauden ikäinen. «Missä Arras on?» Jerome Da Silva kysyy kollegoiltaan. «Pohjoisessa kai, tai lähellä Disneylandia», Cindy vastaa, kun siviiliasuinen poliisi keikkuu tuolillaan ja puhuu englantia nikotiinipurukumimälli suussa.

Romaanin maailma ei ole viehättävä vaan varsin synkkäsävyinen, mutta sellaisenaan se toimiikin erinomaisesti. Kuudennen kerroksen nainen muistuttaa, miten romanttinen Pariisi voi olla myös murheellisten ihmiskohtaloiden ja rasittavan byrokratian tyyssija.

Romaanin päähenkilö, Tiina Är, on kiinnostava ja ajatuksia herättävä. Hänen tarinansa äärellä lukija ajautuu pohtimaan, minkälaisin perustein me saatamme arvioida ihmisen soveltuvuutta vanhemmaksi, erityisesti äidiksi. Olennainen kysymys on, missä määrin sivullisilla on oikeutta toisen vanhemmuutta arvioida tai määritellä.


Kommentit

 1. Olen näistä lukenut vain Vehkoon kirjan. Minä pidin enkä muista niitä kliseisiä elämänviisauksia 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olin lopussa vähän väsynyt kun en oikein jaksanut sellaisia "nähdään arjen kauneus" -tyyppisiä ajatuksia. :D

   Poista
 2. Tuota Viimeistä yötä Pariisissa olen joskus kirjastossa katsellut. Voisipa tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perustarina on kyllä todella kiinnostava, kannattaa siis tutustua.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e