Siirry pääsisältöön

Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin

En tiedä, mitä muuta sanoa. Olen tottunut lohduttamaan häntä, halaamaan ja silittämään selkää ja sanomaan, että ei mitään hätää, houkuttelemaan hänet joskus baariin ja tarjoamaan viiniä, jotta hän saisi muuta ajateltavaa, nautitaan nyt siitä, että voit juoda viiniä, Marthe, ja sekä Kristoffer että äiti kehuvat, miten hyvä olen kohentamaan Marthen mielialaa, hyvä huolehtimaan hänestä. Mutta että tämä.

Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin
Gummerus 2022
norjankielinen alkuteos Voksne mennesker 2019
suomentanut Aino Ahonen
kannen kuvitus Malte Müller
kannen suunnittelu Exil Design
144 sivua

Marie Aubertin romaanissa Mikään ei voisi olla paremmin minäkertoja Ida matkaa suvun mökille. Sinne ovat kokoontumassa Idan äiti puolisonsa kanssa sekä pikkusisko Marthe. Marthen mukana ovat puoliso Kristoffer ja tämän tytär.

Idalla on perheelle tärkeää kerrottavaa. Käy kuitenkin niin, että Marthe ehtii omine uutisineen ensin. Seuraa jossain määrin kaoottinen viikonvaihde, jonka tapahtumat enteilevät katastrofia.

Mikään ei voisi olla paremmin on hyvin vetävä romaani, jossa tilanteita kuvataan paljolti tekojen ja dialogin kautta. Lukijalle jää tilaa tehdä omia tulkintoja siitä, mitä Idan ja hänen läheistensä mielessä liikkuu.

Romaanin kerronta on niukkaa mutta silti teos on samaan aikaan jollain tapaa sopivalla tapaa runsas. Se herättää ajatuksia erityisesti sisarussuhteen kuvauksellaan. Viehätyn kerronnan tavasta: se on pakotonta ja sujuvasti etenevää.

Ida ei ole henkilönä erityisen miellyttävä mutta silti hänessä on jotain vetoavaa. Tuntuu, että mökkimiljöössä hän omaksuu sisarensa kanssa lapsuudesta tutut roolit – ei voi olla miettimättä, minkälainen Ida olisi, jos häntä kuvattaisiin vaikkapa työssään menestyneenä arkkitehtinä.

Aubertin romaani on oikein toimiva kokonaisuus ja tarjoaa mainion lukukokemuksen! Käännös tuntuu oikein onnistuneelta, vaikkakin kirjan nimen suomennos jäi hieman mietityttämään: en aivan osaa yhdistää sitä romaanin sisältöön.

Muualla: Kirsin Book Club, Helmi Kekkonen ja Mitä luimme kerran.

Kommentit

  1. Aihepiirin huomioon ottaen lempeällä kädellä kirjoitettu aihe tervetulleella mustalla huumorilla höystettynä jättää ilmaan kysymyksen miksi se on niin vaikeaa ja onnistuisimmeko joskus edes ajattelemaan, ettei juuri nyt mikään voisi olla paremmin??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin – tuota ajatusta olisi kyllä hyvä pysähtyä aina silloin tällöin miettimään. Liian usein taitaa käydä niin, että vasta myöhemmin ymmärtää, miten hyvin asiat olivatkaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok