Siirry pääsisältöön

Camilla Grebe: Lemmikki

En todellakaan osannut odottaa, että päätyisin tutkimaan kiviröykkiöstä löytyneen tytön murhaa. Minähän löysin ruumiin sinä syksyisenä iltana kahdeksan vuotta sitten, ja lisäksi olen työskennellyt Katrineholmin järjestyspoliisissa siitä asti, kun valmistuin poliisikoulusta. Osallistumisessani on kuitenkin järkeä: minut lähetettiin Ormbergiin, koska olen varttunut siellä ja minulla on paikallistietämystä. Taidan olla koko Södermanlandin maakunnan ainoa poliisi, joka on kotoisin juuri Ormbergista.

Camilla Grebe: Lemmikki
Gummerus 2018
alkuteos Husdjuret
suomentanut Sari Kumpulainen
507 sivua
äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
kesto 13 t 4 min

Camilla Greben tuotantoa on moni kehunut, ja niinpä päätin dekkariviikon kunniaksi tarttua ruotsalaiskirjailijan palkittuun jännäriin Lemmikki. Kuvitteelliseen Ormbergin pikkukylään sijoittuva tarina yhdistää kolme henkilöä: poliisi Malinin, joka on kotoisin Ormbergista mutta haluaa todellakin päätyä muualle, profiloija Hannen, joka kärsii alati pahenevasta muistisairaudesta, ja nuoren Jaken, joka tietää enemmän kuin haluaa kertoa.

Jake löytää Hannen harhailemasta paljain jaloin keskellä talvea. Hannen miesystävä Peter on kadonnut, eikä Hannesta ole etsinnöissä juuri apua, koska hän ei muista mitään. Jake taas ei voi kertoa tietämäänsä, koska hänellä on salaisuus. Kun Peteriä etsitään, löytyy kiviröykkiöiltä kuoliaaksi ammuttu nainen.
Vuosia aiemmin samoilta kiviröykkiöltä löytyi pikkutytön luuranko. Järkyttävän löydön teki Malin, tuolloin teini-ikäinen bilettäjä, joka on sittemmin kouluttautunut poliisiksi eikä olisi voinut kuvitellakaan päätyvänsä myöhemmin tutkimaan kuolleen tytön tapausta. Nyt hänellä on lisäksi selvitettävään ammutun naisen ja Peterin kohtalo.

Tarina etenee vetävästi kolmen henkilön näkökulmien kautta. Hannen ääni tosin tulee esille hänen päiväkirjastaan, jonka Jake löytää ja jota poika lukee selvittääkseen, mistä kaikessa on kysymys. Lukiessaan Jake saa selville myös epämiellyttäviä huomioita, kun Hanne on kirjannut muistiin tarkkoja havaintojaan muun muassa Jaken kodista, jossa näkyy isän elämänhallintahaasteet ja toivon menettäminen. Keskeiset henkilöt ovat kiinnostavia ja omanlaisiaan siinä määrin, että jokaisen näkökulma pitää hyvin mielenkiintoa yllä eikä kukaan työnnä muita varjoonsa.

Ormbergin pikkukaupunki on miljöönä ajatuksia herättävä. Kun kaikki tuntevat toisensa, on jokaisella käsitys naapuristaan ja ahtaat raamit tekevät liikkumisen vaikeaksi. Huhut liikkuvat ja toisaalta ennakkokäsitykset saattavat estää näkemästä kunnolla. Pienen paikkakunnan ilmapiirissä on jotain hyvin tunnistettavaa niin hyvässä kuin pahassa.

Kokonaisuutena Lemmikki toimii nimeään myöten hyvin – itse asiassa nimen merkitys jäi selvittyään aika voimakkaasti mieleen kuumottamaan. Juoni vetää ja yhteiskunnallisia teemoja, kuten syrjäytymisen ja erilaisuuden haasteita, tuodaan esille pohdintoja kirvoittaen.

Lemmikistä muualla: Kirsin kirjanurkka, Luetut.net ja Kirja hyllyssä.

Helmet 2021: 1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa.

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Pitää Greben tuotantoon perehtyä enemmänkin, luulen.

      Poista
  2. Grebe on erinomaisesti onnistunut kokoamaan useista eri elementeistä ehyen ja mainiosti balanssissa pysyvän, kiinnostavan teoksen, jonka ei olisi suonut loppuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tosiaan koossa pysyy. Tosin mietin, olisiko painettu kirja toiminut vielä äänikirjaa paremmin, sen verran paljon elementtejä on. Mutta hyvin toimi äänikirjanakin.

      Poista
  3. Tämä oli parremoi kuin avausosa, mutta Horroson vielä parempi.

    VastaaPoista
  4. Grebeä voisi lukea joskus, vaikuttaa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskallan tämän yhden perusteella suositella. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok