Siirry pääsisältöön

Maria Turtschaninoff: Maresi – Punaisen luostarin kronikoita 1

Jain ensimmäinen aamu luostarissa oli aurinkoinen. Keväisin meillä on täällä yleensä kauniit ilmat. Syksyllä alkuäiti harjaa hiuksiaan niin, että myrskyt piiskaavat saarta. Silloin rohkenemme tuskin pistää nenännipukkaammekaan ulos, sillä pelkäämme, että myrsky murskaa meidät vasten vuorenseinämää. Nyt lämpöä alkoi jo olla. Vielä saaremme Menos ei ollut pukeutunut kevätkukkiin mutta hento vehreys riemastutti jo vuohia.

Maria Turtschaninoff: Maresi
– Punaisen luostarin kronikoita 1
Tammi 2014
alkuteos Maresi – Kroniker från Röda klostret
suomentanut Marja Kyrö
180 sivua
äänikirjan lukija Anni Kajos
kesto 5 h 8 min

Maria Turtschaninoffin nimi jäi mieleeni Arrasta ja Finlandia Junior -palkinnon voitosta vuonna  2014. Jostain syystä Punaisen luostarin kronikoita -sarja on kuitenkin jäänyt avaamatta. Nyt, kun etsin Helmet 2020 -lukuhaasteen kohtaan 23 (kirja on julkaistu selkokielellä) luettavaa, osui eteeni Maresi, johon tartuinkin sitten innolla. Laura Lepistön selkomukautus teoksesta on ilmestynyt vuonna 2018.

Romaanin nimi kertoo tarinan päähenkilön: minäkertoja on 13-vuotias Maresi, joka on kiinnostunut kirjoista ja uuden oppimisesta. Maresi asuu eristäytyneellä saarella Punaisessa luostarissa, joka on turvapaikka naisille ja tytöille – miehiltä on pääsy kielletty. Eräänä päivänä luostariin saapuu nuori tyttö, Jai, joka kantaa harteillaan suuria murheita ja pelkoa. Pidättyväisen tytön tarina avautuu vähä vähältä ja Maresille selviää, että Jai on kokenut kovia ja paennut viimein kotoaan.

Jain pakenemista ei kotona villaisella paineta. Eräänä päivänä horisonttiin ilmaantuu suuri purjelaiva – Jain isä on tulossa hakemaan niskoittelevan tyttärensä kotiin. Jain mukanaan tuoma uhka muuttuu todeksi, ja romaanin tapahtumat huipentuvat kiihkeäksi taisteluksi, kun miehet tunkeutuvat luostariin ja naiset asettuvat vastarintaan. Vaikka sukupuolten välinen raja näyttää ylittämättömältä, on tarinassa kuitenkin nähtävissä toivoa siitä, että rajat voivat olla rikottavissa, jos yksilöt niin tahtovat.

Maresin kuunneltuani en lainkaan ihmettele sen suosiota. Romaanin maailma on taitavasti rakennettu ja Maresin ääni on sekä elävä että kiehtova. Romaanin feministinen ote muistuttaa tärkeällä tavalla naisten yhteistyöstä ja voimasta, ja vetävä juoni yhdistettynä mystiikkaan toimii mainiosti. Tämä sarjan avausosa on aika lyhyt ja siten juoneltaan melko suoraviivainen, mutta jatko-osissa onkin sitten ilmeisesti enemmän pureskeltavaa. Niihin aion jossain välissä myöskin perehtyä, sen verran Punaisen luostarin kronikoiden maailma alkoi kiinnostaa.

Kirsi kirjoittaa postauksessaan sekä Maresista että Punaisen luostarin kronikoiden kakkososasta, Naondelista.  Tuija nostaa postauksessaan esille Maresin selkomukautuksen. Ykkösosasta kirjoitetaan myös näissä blogeissa: Sekaisin kirjoista, Tarukirja, Yöpöydän kirjat, Haaveena kirjailijan ura ja Kirjahullun päiväkirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy