Siirry pääsisältöön

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä.

Lucy Foley: Jahti
Otava 2020
alkuteos The Hunting Party
suomentanut  Satu Leveelahti
äänikirjan lukija Outi Vuoriranta
kesto 10 h 24 min

Jahdissa uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku.

Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutamat miettivät itsekin, mikä heitä pitää enää yhdessä – muu kuin menneisyys Oxfordissa. Ehkä Miranda, juhlien keskipiste, on se voima, joka vetää heidät aina uudelleen toistensa luokse?

Tarinaa kerrotaan vuoron perään useiden eri henkilöiden kautta. Alkuun se tuntuu hieman uuvuttavalta, koska hahmoja on muutenkin paljon eikä heistä pääse kovin pian perille. Toisaalta ratkaisu on varsin toimiva, koska henkilöt saattavat itse nähdä itsensä toisin kuin muut.

Tarina liikkuu muutaman päivän aikajänteellä, ja lisäksi takaumat vievät henkilöt menneisyyteen. Heti alussa selviää, että pari päivää vuoden vaihtumisen jälkeen yksi lontoolaisjoukkiosta on kuollut. Ilmeiseltä vaikuttaa, että kuolema ei ole viaton tapaturma vaan kyseessä on rikos. Kuka on kuollut? Sitä ei heti paljasteta vaan tarinaa viedään aika pitkälle, ennen kuin vainajan henkilöllisyys paljastetaan. Olennainen kysymys on toki sekin, kuka on tappaja. Vaihtoehtoja ei hirvittävän montaa ole, sillä syrjäiselle lomapaikalle ei keliolosuhteiden vuoksi ole helppo päästä. Kyseessä on siis suljetun tilan mysteeri – ja periaatteessa kaikki ovat epäiltyjä.

Jahti on ihan kelpo jännitystarina, jossa kiinnostava elementti on miljöö. Skotlantilainen lomakylä keskellä talvea on mielikuvitusta kiehtova paikka, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Kaikkien henkilöhahmojen tarpeellisuudesta en ole aivan varma, sillä lopulta valokeilassa on ystäväjoukosta vain muutama – osa jää auttamatta varjoihin ihmettelemään omaa asemaansa. Henkilöiden jännitteisiä suhteita kuvataan kiinnostavasti ja luurankoja kaivetaan kaapeista esille vähitellen sillä tapaa, että melkein ketä tahansa voi pitää potentiaalisena murhaajana. 

Tarinan juoni vetää hyvin. Toisaalta kuitenkin tuntuu, että kokonaisuuteen on pakattu vähän liikaa tavaraa ja yksi juonenkäänne tuntuu sivupolulta, joka ei aivan vakuuttavasti onnistu paikkaansa lunastamaan. Lopetus tuntuu hieman hätäiseltä kaiken kehittelyn ja lavean kuvailun jälkeen.

Vaikka Jahti ei jännityskirjallisuuden täysosuma olekaan, on se viihdyttävä ja sopii lukijalle, joka haluaa uppoutua lumiseen skotlantilaismaisemaan eikä innostu väkivaltakuvauksista. Pääpaino on ihmisten mielenliikkeissä ja niiden kuvailu onnistuu varsin mukavasti.

Helmet 2021 -lukuhaaste käynnistyy kohdalla 7. Kirjassa on kaveriporukka.

Jahdista kirjoitetaan myös Kirjanmerkkinä lentolippu -blogissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on