Siirry pääsisältöön

Elena Ferrante: Tyttären varjo

Oli tyhmää kuvitella, että itsestään voisi kertoa lapsilleen ennen kuin nämä ovat vähintään viisikymppisiä. Vaatia heitä näkemään äitinsä ihmisenä eikä funktiona. Sanoa: minä olen teidän tarinanne, te alatte minusta, kuunnelkaa, siitä voi olla teille hyötyä. Mutta Ninan tarina minä en ole, ehkä hän pystyisi näkemään minussa jopa tulevaisuuden. Voisin valita seurakseni vieraan tyttären. Etsiä hänet, lähestyä häntä.

Elena Ferrante: Tyttären varjo
WSOY 2020
alkuteos La figlia oscura 2006
suomentanut Helinä Kangas
175 sivua

Elena Ferranten romaani Tyttären varjo on Italiaan sijoittuva tarina, joka kertoo melko lyhyestä ajanjaksosta mutta kurottaa ajassa pitkälle taaksepäin ja on lopulta enemmän kertomus mielensisäisestä maailmasta kuin siitä, mitä rantakaupungissa muutamina kesäpäivinä tapahtuu.

Romaanin päähenkilö on Leda, eronnut yliopistonopettaja. Hänen tyttärensä ovat muuttaneet Kanadaan isänsä luokse, ja Leda on vapaa viettämään lomansa, miten haluaa. Niinpä hienostunut firenzeläisnainen matkustaa Etelä-Italiaan viettämään rantalomaa ja valmistautumaan uuteen lukuvuoteen opettajana.

Rauhallisia rantapäiviä sekoittaa napolilaisseurue, jonka jäsenet kiinnittävät Ledan huomion. Erityisesti hän kiinnostuu seurueen nuoresta äidistä, Ninasta, joka hoivaa antaumuksella pientä tytärtään ja on kiehtova sekoitus hienostuneisuutta ja ronskiutta. Ninaa katsellessaan Leda tarkastelee omaa äitiyttään ja suhdettaan tyttäriinsä, palaa muistoissaan siihen aikaan, kun Marta ja Bianca olivat Ninan Elena-tyttären ikäisiä.

Samaa sekoitusta on Ledassa. Hän antaa itsestään hienostuneen vaikutelman mutta on samalla suorapuheinen ja toimii tavalla, jota ei voi itsekään aina selittää. Hänessä on jotain mystistä ja selittämätöntä, jotain vaikeasti tavoitettavaa. Tyttären varjo todellakin osoittaa sen, että se, mikä näkyy päälle, on vain pintaa – ja sisimmässä tutkittavaa riittääkin. Aina se, mitä löytyy, ei ole kaunista katseltavaa.

Kauniiksi Tyttären varjoa ei voi sanoa. Siinä on raakuutta, ei kuitenkaan väkivaltaisessa mielessä, eräänlaista kirkkaasti paljastavaa valoa, joka luotaa niitäkin salaisuuksia, joita ei päivänvaloon haluaisi tuoda. Tarina ei ole miellyttävä mutta raakuudessaan siinä on jotain koskettavaa. Luulen monen äidin tunnistavan Ledan tunteen siitä, miten oma tila ja oma minuus tuntuvat lasten myötä katoavan.

Vaikka Tyttären varjo ei ole kaunis, se on huikean tarkkanäköinen ja syväluotaava kuvaus ihmissuhteista ja tunteista. Ledasta kasvaa kokonainen ihminen kaikessa ristiriitaisuudessaan. Se on julmaa ja vaikuttavaa.

Tyttären varjosta kirjoittavat myös Tuija, Airi ja Riitta. Lisäksi moni muu.

Helmet 2021: 19. Kirjassa leikitään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok