Siirry pääsisältöön

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat

– Hän katsoi minua kuin kukaan ei olisi koskaan ennen puhutellut häntä, ja hän nyökkäsi. Tällä tavalla, äiti nyökkäsi lyhyesti. – Ja sitten se katse. Äiti värähti. – Se oli terävä kuin veitsi. Ja siinä se oli. Se hetki. Hetki, joka muutti kaiken. Minä näin hänet ja hän näki minut, ja jostain syystä hän päätti aloittaa kaiken tämän. Hän päätti tehdä minusta uhrinsa.

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat
WSOY 2020
alkuteos Watching You
suomentanut Karoliina Timonen
446 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
kesto 11 t 27 min

Lisa Jewell on vaivihkaa noussut mielessäni kirjailijaksi, jonka teokset haluan ennemmin tai myöhemmin lukea tai kuunnella: olen kolmesta tähän saakka suomennetusta teoksesta kaksi kuunnellut äänikirjoina. Äänikirjoina vetävät jännitysromaanit tuntuvatkin toimivan varsin hyvin. Tosin täytyy sanoa, että Joka askel jonka otat tuntui alkuun vähän haastavalta, koska henkilögalleriasta ei aivan heti päässyt perille. Siinä kohtaa mietin, josko painettu kirja olisi toiminut äänikirjaa paremmin.

Joka tapauksessa Joka askel jonka otat on Jewellin edellisten tapaan juonivetoinen tarina, joka houkuttelee mukaansa. Alkuteoksen nimi Watching You on kuvaava: aika moni tarinan henkilöistä tuntuu tavalla tai toisella tarkastelevan muita.

Tapahtumat sijoittuvat Bristoliin. Siellä naapurustoa järkyttää traaginen tapahtuma: alueella on tapahtunut murha. Rauhanomainen elo horjahtaa pahasti, ja lopulta tapaus koskettaa hyvin monia. Salaisuudet paljastuvat, kun tutkinta etenee, ja vähä vähältä keritään auki, mitä naapurustossa tapahtui muutama päivä ennen surmatyötä ja toisaalta miten tapahtumat parinkymmenen vuoden takaa vaikuttivat murhenäytelmään.

Romaanin keskeinen henkilö on Joey, joka on hiljattain muuttanut Bristoliin tuoreen aviomiehensä kanssa. Matalapalkkaisia väliaikaistöitä tekevä nainen asettuu asumaan veljensä ja tämän raskaana olevan vaimon luokse ja ihmettelee, miten Jack päätyikin yhteen juuri Rebeccan kanssa, johon Joey ei tunnu onnistuvan luomaan luontevaa suhdetta. 

Joey kohtaa sattumalta charmantin rehtorin, Tom Fitzwilliamin, ja hullaantuu tähän. Ylistetyn rehtorin julkisivun taakse kätkeytyy kuitenkin jotain omituista, ja kotona on kohtuullisen kolkko tunnelma. Vaimo painuu ajoittain apatiaan ja poika Freddie tarkkailee naapurustoa. 

Freddie tutustuu Jennaan, jonka äiti on varma, että meneillään on jonkinlainen laajamittainen vakoilusalaliitto. Äiti notkuu yökaudet netissä hakemassa vahvistusta harhaluuloilleen ja vahtii itse naapurustoa narauttaakseen vakoilijat. Samaan aikaan Jenna on huolissaan ystävästään ja suhtautuu epäluuloisesti Tomiin, josta hän haluaa tietää enemmän. Kun Tomin poika Freddie kokee, että häneltä salataan jotain tärkeää, saa Jenna hänestä oivan kumppanin selvittelyynsä.

Teos on rakennettu nokkelasti siten, että periaatteessa kuka tahansa voi olla epäilty. Jännite säilyy pitkään ja houkuttaa pysymään tarinan parissa. Aikansa vie sekin, että selviää, kuka on kuollut – tämäkin lisää kiinnostusta vetävää tarinaa kohtaan. 

Jewell osaa kirjoittaa tavalla, joka saa tarinan heräämään mieleen voimakkaan visuaalisesti. Sopivan yksityiskohtainen kuvaus synnyttää mielikuvia bristolilaisesta asuinalueesta kiinnostavine henkilöineen, enkä lainkaan ihmettelisi, jos tarinasta tehtäisiin jonain päivänä elokuva tai tv-sarja.

Kiinnostava tässäkin Jewellin teoksessa on myös psykologinen ulottuvuus. Tarinan äärellä tulee miettineeksi muun muassa ammatillista etiikkaa ja sitä, miten vahingollisesti ihmiset voivat toisiaan kohtaan toimia.

Joka askel jonka otat muualla: Leena Lumi, Kirjasähkökäyrä ja Kuunnellut äänikirjat.

Helmet 2021: 31. Jännityskirja tai dekkari.

Aloitan tästä kirjasta osallistumisen myös Keski-kirjastojen lukuhaasteeseen, joka löytyy täältä. Joka askel jonka otat menee kohtaan 7: kirjassa tapahtuu rikos.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on