Siirry pääsisältöön

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat

– Hän katsoi minua kuin kukaan ei olisi koskaan ennen puhutellut häntä, ja hän nyökkäsi. Tällä tavalla, äiti nyökkäsi lyhyesti. – Ja sitten se katse. Äiti värähti. – Se oli terävä kuin veitsi. Ja siinä se oli. Se hetki. Hetki, joka muutti kaiken. Minä näin hänet ja hän näki minut, ja jostain syystä hän päätti aloittaa kaiken tämän. Hän päätti tehdä minusta uhrinsa.

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat
WSOY 2020
alkuteos Watching You
suomentanut Karoliina Timonen
446 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
kesto 11 t 27 min

Lisa Jewell on vaivihkaa noussut mielessäni kirjailijaksi, jonka teokset haluan ennemmin tai myöhemmin lukea tai kuunnella: olen kolmesta tähän saakka suomennetusta teoksesta kaksi kuunnellut äänikirjoina. Äänikirjoina vetävät jännitysromaanit tuntuvatkin toimivan varsin hyvin. Tosin täytyy sanoa, että Joka askel jonka otat tuntui alkuun vähän haastavalta, koska henkilögalleriasta ei aivan heti päässyt perille. Siinä kohtaa mietin, josko painettu kirja olisi toiminut äänikirjaa paremmin.

Joka tapauksessa Joka askel jonka otat on Jewellin edellisten tapaan juonivetoinen tarina, joka houkuttelee mukaansa. Alkuteoksen nimi Watching You on kuvaava: aika moni tarinan henkilöistä tuntuu tavalla tai toisella tarkastelevan muita.

Tapahtumat sijoittuvat Bristoliin. Siellä naapurustoa järkyttää traaginen tapahtuma: alueella on tapahtunut murha. Rauhanomainen elo horjahtaa pahasti, ja lopulta tapaus koskettaa hyvin monia. Salaisuudet paljastuvat, kun tutkinta etenee, ja vähä vähältä keritään auki, mitä naapurustossa tapahtui muutama päivä ennen surmatyötä ja toisaalta miten tapahtumat parinkymmenen vuoden takaa vaikuttivat murhenäytelmään.

Romaanin keskeinen henkilö on Joey, joka on hiljattain muuttanut Bristoliin tuoreen aviomiehensä kanssa. Matalapalkkaisia väliaikaistöitä tekevä nainen asettuu asumaan veljensä ja tämän raskaana olevan vaimon luokse ja ihmettelee, miten Jack päätyikin yhteen juuri Rebeccan kanssa, johon Joey ei tunnu onnistuvan luomaan luontevaa suhdetta. 

Joey kohtaa sattumalta charmantin rehtorin, Tom Fitzwilliamin, ja hullaantuu tähän. Ylistetyn rehtorin julkisivun taakse kätkeytyy kuitenkin jotain omituista, ja kotona on kohtuullisen kolkko tunnelma. Vaimo painuu ajoittain apatiaan ja poika Freddie tarkkailee naapurustoa. 

Freddie tutustuu Jennaan, jonka äiti on varma, että meneillään on jonkinlainen laajamittainen vakoilusalaliitto. Äiti notkuu yökaudet netissä hakemassa vahvistusta harhaluuloilleen ja vahtii itse naapurustoa narauttaakseen vakoilijat. Samaan aikaan Jenna on huolissaan ystävästään ja suhtautuu epäluuloisesti Tomiin, josta hän haluaa tietää enemmän. Kun Tomin poika Freddie kokee, että häneltä salataan jotain tärkeää, saa Jenna hänestä oivan kumppanin selvittelyynsä.

Teos on rakennettu nokkelasti siten, että periaatteessa kuka tahansa voi olla epäilty. Jännite säilyy pitkään ja houkuttaa pysymään tarinan parissa. Aikansa vie sekin, että selviää, kuka on kuollut – tämäkin lisää kiinnostusta vetävää tarinaa kohtaan. 

Jewell osaa kirjoittaa tavalla, joka saa tarinan heräämään mieleen voimakkaan visuaalisesti. Sopivan yksityiskohtainen kuvaus synnyttää mielikuvia bristolilaisesta asuinalueesta kiinnostavine henkilöineen, enkä lainkaan ihmettelisi, jos tarinasta tehtäisiin jonain päivänä elokuva tai tv-sarja.

Kiinnostava tässäkin Jewellin teoksessa on myös psykologinen ulottuvuus. Tarinan äärellä tulee miettineeksi muun muassa ammatillista etiikkaa ja sitä, miten vahingollisesti ihmiset voivat toisiaan kohtaan toimia.

Joka askel jonka otat muualla: Leena Lumi, Kirjasähkökäyrä ja Kuunnellut äänikirjat.

Helmet 2021: 31. Jännityskirja tai dekkari.

Aloitan tästä kirjasta osallistumisen myös Keski-kirjastojen lukuhaasteeseen, joka löytyy täältä. Joka askel jonka otat menee kohtaan 7: kirjassa tapahtuu rikos.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok