Siirry pääsisältöön

Shari Lapena: Vieras talossa

Mitä kummaa Karen teki siinä osassa kaupunkia? Miksi hän ajoi siellä ylinopeutta? Poliisin kertomat asiat Karenin tekemisistä ovat hänelle niin epätyypillisiä, ettei Tom saata uskoa niitä. Siltikin... täällä Karen nyt on lääkärien huostassa. Tom aikoo pyytää Karenilta selityksiä heti, kun hän pääsee puhumaan tämän kanssa. Heti sen jälkeen, kun hän on kertonut Karenille, kuinka paljon hän rakastaa tätä.

Shari Lapena: Vieras talossa
Otava 2018
alkuteos A stranger in the house 2018
suomentanut Antti Saarilahti
äänikirjan lukija Sanna Majuri
kesto 10 t 10 min

Karen ajaa kolarin ja päätyy sairaalaan muistinsa menettäneenä. Samoihin aikoihin samoilla nurkilla surmataan mies. Onko Karenin päättömällä ajamisella ja surmalla jokin yhteys? Onko Karen todella menettänyt muistinsa vai onko muistinmenetys vain osa nokkelaa suunnitelmaa? Miksi Karenin ystävätär Brigid halusi tavata Karenin puolison Tomin juuri onnettomuuden aikaan ja jätti kuitenkin saapumatta paikalle?

Kysymyksiä on heti trillerin alussa paljon, ja niitä tulee vain lisää, kun tarina etenee. Sekä Karenin menneisyys että Tomin ja Brigidin yhteinen menneisyys herättävät kysymyksiä, mitä itse kukin salaa ja miksi. Kun Karenin ja hengestään päässeen vainajan välille löytyy yhteys, on poliisilla paljon selvitettävää. 

Shari Lapenan luoma tarina etenee kiihtyvin kierroksin ja juoni vetää varsin hyvin. Loppuratkaisusta jää kuitenkin vähän ontto ja ärsyyntynytkin olo: mietin pitkään, onko lopetus nokkela vai ei, ja päädyin lopulta jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Eräänlainen ongelma on sekin, että henkilöhahmot jäävät melkoisen ohuiksi eivätkä juuri herätä sympatioita. 

Vieras talossa on ihan vetävää ajanvietettä. Silti se tuskin suurempaa muistijälkeä jättää, ellei pieni ärsyyntyminen jää mieleen soimaan pidemmäksi aikaa.

Shari Lapenan jännäristä muualla: Kirjarouvan elämää, Kirja hyllyssä, Luetut.net ja Lukutuulia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on