Siirry pääsisältöön

Kale Puonti: Manni

Kokoukseen oli kutsuttu niin paljon väkeä, että huumeen tilat olivat käyneet pieniksi ja kokous oli siirretty isompaan tilaan. Parikymmentä poliisia oli nyt ahtautuneena huoneeseen, jossa normaalisti hoidettiin pakkokeinohakemuksia käräjäoikeuteen videoyhteyden välityksellä. Paikalla oli koko Kaartamon ryhmä sekä tutkinnanjohtaja Puro.
Kale Puonti: Manni
Bazar Kustannus 2020
270 sivua

Manni aloittaa Pasilan Myrkky -sarjan, joka kertoo Helsingin huumepoliisin työstä. Sarjaan on juuri ilmestynyt toinen osa, Milo

Avausosan keskeinen henkilö on dekkarin nimen mukaisesti Manni, joka löytää sattumalta ison huumekätkön. Sen sijaan, että mies painelisi poliisin puheille, päätyy Manni tekemään kauppaa saadakseen oman taloutensa raiteilleen ja ehkä samalla äitinsäkin elämän kuntoon. Kuvioon kytkeytyy sitten virolaisia huumekauppiaita, väkivaltaa ja uhkaa.

Tarina rakentuu useiden erilaisten näkökulmien kautta. Mannin ohella tapahtumia katsotaan esimerkiksi moottoripyöräjengin johtohahmon ja poliisin kautta. Useat näkökulmat toimivat yllättävän hyvin, eikä henkilöiden runsaus tee lukemisesta hankalaa.

Kirjailija Kale Puonti on ammatiltaan poliisi, mikä näkyy Mannissa sekä hyvällä että hieman haasteellisella tavalla. Kirjan alkuosassa on hieman liiankin paljon kritiikkiä poliisin resurssien vähyyttä kohtaan, vaikka se varmasti aiheellista onkin. Alkupuolta vaivaa myös jonkinlainen yleisellä tasolla liikkuva poliisin työn kuvaus, joka ei aina dekkarin juoneen istu aivan saumattomasti. Välillä kerronta on niin suoraviivaista, että jään kaipaamaan enemmän esimerkiksi henkilöiden toimintojen motiivien avaamista.

Tuntuu kuitenkin siltä, että dekkari paranee edetessään ja juonenkulku on lopulta vallan toimivaa. Loppuosa onkin sitten senlaatuinen, että sen tulee lukeneeksi kerralla, vaikka tarkoitus oli alkujaan lukea vain pieni palanen. Jännitystä Puonti osaa tarinaansa luoda, ja tämän perusteella Milolta voikin odottaa paljon.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Mannista kirjoitetaan myös näissä blogeissa: Kirjojen kuisketta, Elämä on ihanaa ja Kirsin kirjanurkka.

Helmet 2021: 17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi.

Kommentit

 1. Teos ei jätä epäilystä siitä, etteiko Puonti tietäisi, mistä kirjoittaa.
  Häni kuvaa poliisityön arkea asiantuntijuudella ja realistisen oloisesti turhia maalailematta.

  Lyhyt kappalejako ja selkeä lauserakenne ovat sinänsä aina plussaa, mutta aika ajoin se tekstissa runsaan henkilögallerian lisäksi aiheutti lukiessa ajoittaista pirstaleisuuden ja hyppelehtivyyden tunnetta.

  Mielenkiintoista nähdä, kuinka Puonti Pasilan nyrkillä uutuudessaan iskee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnehdit tätä dekkaria minusta osuvasti. Tosiaankin tuntuu, että Puonti on alueen asiantuntija.
   Nopealukuinenhan tämä kirja on, mutta toisaalta tapahtumat etenevät vähän liiankin suoraviivaisesti paikoin eivätkö asiat aina yhdisty toisiinsa. Milo kiinnostaa tämän avausosan perusteella minuakin.

   Poista
 2. Tätä on kehuttu kovasti. Olen kyllä kiinnostunut kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän tässä saisi hyvin sarjan lukemisen alulle, kun kakkososakin on julkaistu.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on