Siirry pääsisältöön

Normaaleja ihmisiä tv-sarjana

Normaaleja ihmisiä -tv-sarja on BBC:n ja Hulun -tuotanto. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Ihastuin kovin Sally Rooneyn romaaniin Normaaleja ihmisiä, joka kertoo Mariannen ja Connellin ailahtelevaisesta suhteesta lukioajoilta yliopisto-opintoihin. Pidin romaanin psykologisesta silmästä ja siitä, miten koskettavasti nuorten ihmisten haasteita onnistutaan tarinassa kuvaamaan.

Ihastuin lisää, kun kuulin, että romaanin tv-sovitus oli tulossa Ylelle. Sarja, jonka ovat tuottaneet BBC ja Hulu, on kokonaisuudessaan nähtävissä Yle Areenassa vuoden 2021 syksyyn saakka. Aikaa katselemiseen siis on vielä hyvin.

Kaunokirjallisuuden filmatisoinnin kohdalla ikuisuusongelma on se, että toteutus ei yleensä vastaa odotuksia. Kirjaa lukiessa ehtii muodostaa aika vakaat mielikuvat henkilöistä ja miljööstä, ja jos filmatisoinnin näkemykset ovat kovin erilaiset, ollaan ongelmissa. Tässä kohtaa en onneksi koe, että romaanille olisi tehty suurta vääryyttä. Sarja seuraa varsin uskollisesti romaanin tarinaa eikä sorru kosiskelemaan yleisöä helpoilla ratkaisuilla.


Mariannen roolissa on Daisy Edgar-Jones. Lähde: Yle Kuvapalvelu.

Myönnän kuitenkin , että alkuun kakistelen Connellia. Hän ei ole juuri odotusteni kaltainen. Mutta sitten taivun, otan tv-sarjan Connellin omakseni samoin kuin aiemmin romaanin Connellin. Paul Mescal tekee Connellina hienoa työtä, kuvastaa upealla tavalla tunteiden myllerrystä ja sanomisen vaikeutta. 

Connellin roolissa on Paul Mescal. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Ja myös Mariannea näyttelevä Daisy Edgar-Jones tekee hienoa työtä. Hän kuvastaa kokonaisuudessaan nuoren ihmisen herkkyyttä ja haavoittuvuutta tavalla, jota ei voi muuta kuin ihailla. Pääpari on kertakaikkisen vastustamaton. Ylipäätään henkilögalleria on kiinnostava, aivan kuin kirjassakin.

Normaaleja ihmisiä -sarjan pääpari: Marianne ja Connell. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Normaaleja ihmisiä -sarja on erittäin onnistunut. Se vetoaa tunteisiin ja tuntuu todelta. Ihastelen sitä herkkyyttä, joka sarjasta välittyy. Hämmästelen sitä, miten osuvasti romaanin vivahteita on visualisoitu – vaikka toki jotakin on jouduttu jättämään pois. Esimerkiksi Mariannen ja hänen veljensä suhteesta on jätetty fyysisiä elementtejä pois, mutta silti tv-sarja onnistuu hyvin välittämään Mariannen rikkaan kodin painostavan tunnelman.

Erityisesti ihastelen televisiosarjan äärellä sitä, että tapahtumille ja tuntemiselle annetaan aikaa: ei kiirehditä kuvasta toiseen vaan pysähdytään tärkeisiin hetkiin, annetaan kuvien kertoa. Sarja on kaunis ja mieleenpainuva, todellista laatudraamaa. Suosittelen lämpimästi!

Televisiosovituksen ovat katsoneet myös Heidi ja Tuija.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...