Siirry pääsisältöön

Normaaleja ihmisiä tv-sarjana

Normaaleja ihmisiä -tv-sarja on BBC:n ja Hulun -tuotanto. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Ihastuin kovin Sally Rooneyn romaaniin Normaaleja ihmisiä, joka kertoo Mariannen ja Connellin ailahtelevaisesta suhteesta lukioajoilta yliopisto-opintoihin. Pidin romaanin psykologisesta silmästä ja siitä, miten koskettavasti nuorten ihmisten haasteita onnistutaan tarinassa kuvaamaan.

Ihastuin lisää, kun kuulin, että romaanin tv-sovitus oli tulossa Ylelle. Sarja, jonka ovat tuottaneet BBC ja Hulu, on kokonaisuudessaan nähtävissä Yle Areenassa vuoden 2021 syksyyn saakka. Aikaa katselemiseen siis on vielä hyvin.

Kaunokirjallisuuden filmatisoinnin kohdalla ikuisuusongelma on se, että toteutus ei yleensä vastaa odotuksia. Kirjaa lukiessa ehtii muodostaa aika vakaat mielikuvat henkilöistä ja miljööstä, ja jos filmatisoinnin näkemykset ovat kovin erilaiset, ollaan ongelmissa. Tässä kohtaa en onneksi koe, että romaanille olisi tehty suurta vääryyttä. Sarja seuraa varsin uskollisesti romaanin tarinaa eikä sorru kosiskelemaan yleisöä helpoilla ratkaisuilla.


Mariannen roolissa on Daisy Edgar-Jones. Lähde: Yle Kuvapalvelu.

Myönnän kuitenkin , että alkuun kakistelen Connellia. Hän ei ole juuri odotusteni kaltainen. Mutta sitten taivun, otan tv-sarjan Connellin omakseni samoin kuin aiemmin romaanin Connellin. Paul Mescal tekee Connellina hienoa työtä, kuvastaa upealla tavalla tunteiden myllerrystä ja sanomisen vaikeutta. 

Connellin roolissa on Paul Mescal. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Ja myös Mariannea näyttelevä Daisy Edgar-Jones tekee hienoa työtä. Hän kuvastaa kokonaisuudessaan nuoren ihmisen herkkyyttä ja haavoittuvuutta tavalla, jota ei voi muuta kuin ihailla. Pääpari on kertakaikkisen vastustamaton. Ylipäätään henkilögalleria on kiinnostava, aivan kuin kirjassakin.

Normaaleja ihmisiä -sarjan pääpari: Marianne ja Connell. Kuvan lähde: Yle Kuvapalvelu.

Normaaleja ihmisiä -sarja on erittäin onnistunut. Se vetoaa tunteisiin ja tuntuu todelta. Ihastelen sitä herkkyyttä, joka sarjasta välittyy. Hämmästelen sitä, miten osuvasti romaanin vivahteita on visualisoitu – vaikka toki jotakin on jouduttu jättämään pois. Esimerkiksi Mariannen ja hänen veljensä suhteesta on jätetty fyysisiä elementtejä pois, mutta silti tv-sarja onnistuu hyvin välittämään Mariannen rikkaan kodin painostavan tunnelman.

Erityisesti ihastelen televisiosarjan äärellä sitä, että tapahtumille ja tuntemiselle annetaan aikaa: ei kiirehditä kuvasta toiseen vaan pysähdytään tärkeisiin hetkiin, annetaan kuvien kertoa. Sarja on kaunis ja mieleenpainuva, todellista laatudraamaa. Suosittelen lämpimästi!

Televisiosovituksen ovat katsoneet myös Heidi ja Tuija.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on