Siirry pääsisältöön

Dekkariviikko – Camilla Sten: Kadonnut kylä

Kirkko kohoaa korkeuksiin pikku talojen ylitse kylän itälaidalla, sen korkea, ylväs torni huipentuu sirotekoiseen ristiin. Se kimaltelee laskevan auringon valossa käsittämättömän kirkkaana. Talot näyttävät kasvaneen kirkon luota kuin pikku sienet, luhistuneet ja lahonneet pelkiksi seiniksi ja varjokuviksi jokea kohti.

Dekkariviikko jatkuu Camilla Stenin kauhujännärillä Kadonnut kylä. Tarina sijoittuu Ruotsiin, missä dokumenttiohjaajaksi opiskeleva Alice aikoo tarttua unelmaprojektiinsa: hän haluaa selvittää, mitä Silvertjärnin kylässä tapahtui vuonna 1959. Silloin poliispartio löysi kylästä kuoliaaksi kivitetyn ruumiin, mutta muuten kylä oli tyhjä – pienoista poikkeusta lukuun ottamatta. Mikä autioitti pienen kaivoskylän kuusikymmentä vuotta sitten? Mitä tapahtui Alicen isoäidin vanhemmille ja sisarelle?


Camilla Sten: Kadonnut kylä
Bazar 2020
Alkuteos Staden 2019
Suomentaneet Jänis Louhivuori ja Risto K. Träff
447 sivua

Kadonnut kylä sijoittuu kahdelle aikatasolle. Vuonna 2019 kertoja on Alice, joka matkaa autioituneeseen Silvertjärnin kylään neljän muun kanssa. Tone, Emmy, Max ja Robert ovat mukana toteuttamassa Alicen unelmaa tietämättä, mitä vaaroja matkalla piilee: pian kylään saavuttuaan viisikko alkaa epäillä, että kaikki ei ole kunnossa.

Vuodelta 1959 kuullaan Elsan, Alicen isoäidin äidin, ääntä. Lisäksi tallessa on kirjeitä, joita Aina on kirjoittanut sisarelleen Margarethalle, Alicen isoäidille, joka on muuttanut kylästä Tukholmaan. Eristäytyneeseen kylään ei pääse helposti, ja raskaana oleva Margaretha saa kirjeiden kautta kuulla, miten elämä kylässä muuttuu karismaattisen pastorin ilmestyttyä maisemiin.

Camilla Sten luo tarinaan onnistuneesti kauhun tunnelmaa ja onnistuu koukuttamaan lukijansa. Nykyajan Silvertjärnin tunnelma on jännitteinen ja vinksahtanut, eikä paljon paremmin mene menneisyydessäkään. Se, mitä 1950-luvulla tapahtuu, kutkuttaa mielikuvitusta ja on mielestäni hyvä idea dekkarille.

Kokonaisuus ei kuitenkaan aivan kanna loppuun saakka. Tarinassa on liikaa epäuskottavuuksia, jotta jaksaisin pitää sitä kovin onnistuneena. Henkilöhahmotkin jäävät melko ohuiksi, vaikka kiinnostavaa jännitettä heidän väliltään löytyykin. Hyvin Sten kuitenkin tunnelmaa luo, joten kyllä tätäkin voi jännittävää kesälukemista etsivälle suositella.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!


Helmet 2020: 47. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…