Siirry pääsisältöön

Dekkariviikko – Camilla Sten: Kadonnut kylä

Kirkko kohoaa korkeuksiin pikku talojen ylitse kylän itälaidalla, sen korkea, ylväs torni huipentuu sirotekoiseen ristiin. Se kimaltelee laskevan auringon valossa käsittämättömän kirkkaana. Talot näyttävät kasvaneen kirkon luota kuin pikku sienet, luhistuneet ja lahonneet pelkiksi seiniksi ja varjokuviksi jokea kohti.

Dekkariviikko jatkuu Camilla Stenin kauhujännärillä Kadonnut kylä. Tarina sijoittuu Ruotsiin, missä dokumenttiohjaajaksi opiskeleva Alice aikoo tarttua unelmaprojektiinsa: hän haluaa selvittää, mitä Silvertjärnin kylässä tapahtui vuonna 1959. Silloin poliispartio löysi kylästä kuoliaaksi kivitetyn ruumiin, mutta muuten kylä oli tyhjä – pienoista poikkeusta lukuun ottamatta. Mikä autioitti pienen kaivoskylän kuusikymmentä vuotta sitten? Mitä tapahtui Alicen isoäidin vanhemmille ja sisarelle?


Camilla Sten: Kadonnut kylä
Bazar 2020
Alkuteos Staden 2019
Suomentaneet Jänis Louhivuori ja Risto K. Träff
447 sivua

Kadonnut kylä sijoittuu kahdelle aikatasolle. Vuonna 2019 kertoja on Alice, joka matkaa autioituneeseen Silvertjärnin kylään neljän muun kanssa. Tone, Emmy, Max ja Robert ovat mukana toteuttamassa Alicen unelmaa tietämättä, mitä vaaroja matkalla piilee: pian kylään saavuttuaan viisikko alkaa epäillä, että kaikki ei ole kunnossa.

Vuodelta 1959 kuullaan Elsan, Alicen isoäidin äidin, ääntä. Lisäksi tallessa on kirjeitä, joita Aina on kirjoittanut sisarelleen Margarethalle, Alicen isoäidille, joka on muuttanut kylästä Tukholmaan. Eristäytyneeseen kylään ei pääse helposti, ja raskaana oleva Margaretha saa kirjeiden kautta kuulla, miten elämä kylässä muuttuu karismaattisen pastorin ilmestyttyä maisemiin.

Camilla Sten luo tarinaan onnistuneesti kauhun tunnelmaa ja onnistuu koukuttamaan lukijansa. Nykyajan Silvertjärnin tunnelma on jännitteinen ja vinksahtanut, eikä paljon paremmin mene menneisyydessäkään. Se, mitä 1950-luvulla tapahtuu, kutkuttaa mielikuvitusta ja on mielestäni hyvä idea dekkarille.

Kokonaisuus ei kuitenkaan aivan kanna loppuun saakka. Tarinassa on liikaa epäuskottavuuksia, jotta jaksaisin pitää sitä kovin onnistuneena. Henkilöhahmotkin jäävät melko ohuiksi, vaikka kiinnostavaa jännitettä heidän väliltään löytyykin. Hyvin Sten kuitenkin tunnelmaa luo, joten kyllä tätäkin voi jännittävää kesälukemista etsivälle suositella.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!


Helmet 2020: 47. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on