Siirry pääsisältöön

Risto Isomäki: Mitä koronapandemian jälkeen

Kun kirjoitan tätä kukaan ei vielä tiedä, miten pitkään pandemia tulee jatkumaan ja montako ihmistä se tulee lopulta surmaamaan. Joka tapauksessa huhtikuun alussa yli sata tuhatta ihmistä oli jo kuollut ja oli selvää että vielä paljon useammat ihmiset tulisivat kuolemaan ennen kuin pandemia olisi ohi. Miljoonat ihmiset joutuisivat käymään läpi erittäin epämiellyttävän, jopa kuusi viikkoa kestävän sairauden.

Risto Isomäki: Mitä koronapandemian jälkeen
Into 2020 (julkaistu e- ja äänikirjana)
Äänikirjan lukija Tuomo Norvasuo
Kesto 6 t 35 min

Koronapandemia jyllää maailmassa juuri nyt. Juuri nyt Suomessa tilanne on melko rauhallinen, mutta toisaalta rajoitusten vähittäinen höllentäminen voi muuttaa tilannetta vielä. Eikä pidä unohtaa sitä, miten monissa muissa maissa on ajauduttu varsinaiseen kaaokseen pandemian vuoksi.

Kustantaja Into on reagoinut tilanteeseen nopeasti julkaisemalla jo nyt, pandemian vielä jyllätessä, kirjan elämästä pandemian jälkeen. Risto Isomäki ei ole kirjoittanut kirjaa keskellä pandemiaa vaan iso osa sisällöstä oli ajateltu toiseen kirjaan. Olemassa ollutta sisältöä täydentämällä Isomäki on saanut aikaan erittäin ajankohtaisen teoksen, jonka toivoisin päätyvän mahdollisimman monen luettavaksi tai kuunneltavaksi. Ehkä eräs ajankohtaisuuden markkeri onkin se, että kirjaa ei julkaista lainkaan painettuna vaan vain ääni- ja e-kirjana.

Mitä koronapandemian jälkeen lähtee liikkeelle Kiinan virustehtaista ja muistuttaa, että uusi COVID-19 ei suinkaan ole mikään uusi ja outo kummajainen vaan sitä ovat edeltäneet muut koronavirukset. Olennainen kysymys onkin, onko näitä koronaviruksia mahdollista pysäyttää. Isomäen mukaan on, mutta ihan helppoa se ei ole, ja uusia uhkia on ilmassa jo nyt. 

Oikeastaan teoksessa on paljolti kysymys eräänlaisista epämiellyttävistä totuuksista. Koko maailman pysäyttänyt pandemia ei välttämättä jää ainoaksi oman aikamme kaaoksenaiheuttajaksi. Ihmiskunta on ajautunut toimintatapoihin, jotka suosivat pandemioiden syntymistä, eivätkä keinot, jotka voisivat pandemiat tulevaisuudessa estää, ole suinkaan kivuttomia. Ollaanko maailmassa valmiita luopumaan esimerkiksi tehotuotetusta ja siten halvasta lihasta?

Korona-aihe laajenee koskettamaan monia muitakin aiheita, mikä kuvaakin sitä, kuinka laajoja vaikutuksia viruksella voi olla. Se kytkeytyy väistämättä esimerkiksi ilmastonmuutokseen, josta Isomäki on aiemminkin puhunut muun muassa kirjassaan Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen. Yksi hyvin keskeinen ja tärkeä Isomäen käsittelemä aihe on antibioottiresistenssi, jonka leviämisen uhka tuntuu erittäin pelottavalta. 

Tuttuun tapaansa Isomäki ei kuitenkaan tyydy vain maalailemaan uhkakuvia vaan esittää myös mahdollisia ratkaisuja. Vaikka teoksessa on ahdistavaa ja pelottavaa sisältöä, on siinä myös toivon ituja. Epämiellyttävien totuuksien keskellä onkin tärkeää toimia ratkaisukeskeisesti sen sijaan, että työnnetään pää pensaaseen ja jatketaan elämäntapaa, joka on ennen pitkää mahdoton.

Mitä koronapandemian jälkeen on yleistajuisesti kirjoitettu tietokirja, joka hätkähdyttää. Se kuohuttaa ajatuksia mutta auttaa myös ymmärtämään, mitä maailmassa juuri nyt tapahtuu. Toivoisin kirjan päätyvän mahdollisimman monen – ja erityisesti päättäjien – luettavaksi, niin painavaa asiaa se tarjoaa.

Myös Riitta on kuunnellut Isomäen tietokirjan.

Tietokirjabingosta kuittaan kohdan Kirjan aihe on ajankohtainen.

Kommentit

 1. Minäkin kovasti harkitsen tätä kirjaa! Vaikuttaa hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Ajankohtainen ja paljon tietoa antava kirja, hyvin asiallinen. Antibioottiresistenssi on kova uhka. Tämän kirjan luettuaan ei varmaan kitise yhtään, vaikka lääkäri ei kirjoita antibioottireseptiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä runsaasti ajatuksia herättävä. Toivon, että kirja innostaa myös toimimaan. Antibiootteja en tosiaankaan enää kovin helposti kaipaa!

   Poista
 3. Olen lukenut Isomäen kirjoja mutta en tätä. Henkilökohtaisesti pandemia ei yllättänyt mutta yritysten ohuet taseet olemattomat kassat yllätti.
  Antibioottiresistenssi on jo tosiasia ja ihmiset pahentavat sitä tuomalla kulkukoiria Suomeen (joilla on on testamentti kanta).
  Luultavasti kuivuus tulee seuraavaksi ja tundran metaani vapautuu eli ei tässä hyvältä näytä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut yllätti niin pandemia kuin myös se, miten isot vaikutukset sillä on. Isomäen kirjassa hätkähdytti se, kuinka iso vaikutus lihan tehotuotannolla voi olla antibioottiresistenssiin kuin muutenkin ihmisten terveyteen.
   Hyvältä ei tosiaan näytä. Toivoa sopii, että suuntaa voi vielä muuttaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on