Siirry pääsisältöön

Dekkariviikko – Elina Backman: Kun kuningas kuolee

He kääntyvät pois Nelostieltä ja Heidi jarruttaa jyrkästi. Jan ottaa kiinni kojelaudasta ettei heilahda. Vauhtisokeus iskee Keskustiellä saman tien. Tuntuu, että he matelisivat. He ovat nyt saavuttaneet kohteen. Itsevarma pikkupaikka, joka kutsuu itseään kuningaskunnaksi.

Tämän kesän Dekkariviikko, jota luotsaa Luetut.net, käynnistyy tässä blogissa Elina Backmanin esikoisteoksella Kun kuningas kuolee. Kyseessä on sarjan avaus ja varsin mielenkiintoinen uusi tulokas kotimaisten dekkareiden kentällä. Sen verran lentävä Backmanin kynä on, että mielelläni odotan jatkoa tämän esikoisen tapahtumille.

Elina Backman: Kun kuningas kuolee
Otava 2020
495 sivua
Äänikirjan lukija Sanna Majuri
Äänikirjan kesto 17 t 1 min

Kun kuningas kuolee käynnistyy takaumalla vuoden 1989 Hartolasta. Mystinen Koskentyttäret-luku on alkusoittoa tarinalle, joka sijoittuu pääosin vuodelle 2019 mutta kytkeytyy vahvasti kolmenkymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin: kun Helsingissä saa vuonna 2019 surmansa eräs mies, juontavat henkirikoksen juuret vuodelle 1989. Mitä tapahtui elokuussa 1989 koskeen hukkuneelle nuorelle Helenalle? Mihin katosi Laura Malm? Entä Hartolassa aikaansa viettänyt komea saksalaisparoni?

Alkuun dekkarissa on kaksi erillistä tarinalinjaa: Työttömäksi jäänyt toimittaja Saana muuttaa kesäksi tätinsä luokse Hartolaan ja kiinnostuu vuonna 1989 menehtyneen Helenan kohtalosta. Samaan aikaan Helsingissä Suomenlinnasta löytyy surmattu mies, josta löytyy pelottava polttomerkki. Tapausta ryhtyy tutkimaan rikosylikomisario Jan Leino, ja pian selviää, että jokin yhteys Hartolaan on olemassa.

Yllätys ei ole, että tarinalinjat yhdistyvät aikanaan. Varsinainen yllätys ei ole sekään, että harrastelijatutkijan ja ammattitutkijan välille syntyy romanttinen viritys. Hyvin toimii tämä ihmissuhdekuviokin kaiken muun keskellä, vaikka jossain määrin kokonaisuus on kohtuullisen ennalta arvattava. Jotain viehättävää tässä pääparissa on, ja heidän suhdettaan seuraa ihan mieluusti.

Rikoskuviossa on siinäkin jotain ennalta arvattavaa, mutta en pane sitä pahakseni. Tapahtumia ja kiemuroita riittää siinä määrin, että kiinnostus säilyy tahmeahkon alkutaipaleen jälkeen varsin mainiosti. Erityisesti viehätyn siitä, miten elävästi ja kiintoisasti Hartolan kuningaskuntaa dekkarissa kuvaillaan. Tässäpä olisi kuningaskunnalle paikka houkutella dekkarin ystäviä luokseen.

Kun kuningas kuolee on sisällöltään runsas. Paitsi että tarina liikkuu kahdella aikatasolla ja kahdella eri paikkakunnalla, on se moniääninen ja moninaisia aihelmia sisältävä. Ihailtavan sulavasti Backman pitää kuitenkin langat käsissään ja saa aikaan dekkarin, joka on viihdyttävä, koukuttavakin. Kesäisiin lukuhetkiin Kun kuningas kuolee on varsin oiva valinta.

Elina Backmanin dekkarin ovat lukeneet myös ainakin Tuija ja Anneli.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 46. Kirjassa on sauna.

Kommentit

  1. Kiitos esittelystä! Tämä on minunkin lukulistallani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiinnolla odottelenkin sitten ajatuksiasi tästä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii