Siirry pääsisältöön

Dekkariviikko – Elina Backman: Kun kuningas kuolee

He kääntyvät pois Nelostieltä ja Heidi jarruttaa jyrkästi. Jan ottaa kiinni kojelaudasta ettei heilahda. Vauhtisokeus iskee Keskustiellä saman tien. Tuntuu, että he matelisivat. He ovat nyt saavuttaneet kohteen. Itsevarma pikkupaikka, joka kutsuu itseään kuningaskunnaksi.

Tämän kesän Dekkariviikko, jota luotsaa Luetut.net, käynnistyy tässä blogissa Elina Backmanin esikoisteoksella Kun kuningas kuolee. Kyseessä on sarjan avaus ja varsin mielenkiintoinen uusi tulokas kotimaisten dekkareiden kentällä. Sen verran lentävä Backmanin kynä on, että mielelläni odotan jatkoa tämän esikoisen tapahtumille.

Elina Backman: Kun kuningas kuolee
Otava 2020
495 sivua
Äänikirjan lukija Sanna Majuri
Äänikirjan kesto 17 t 1 min

Kun kuningas kuolee käynnistyy takaumalla vuoden 1989 Hartolasta. Mystinen Koskentyttäret-luku on alkusoittoa tarinalle, joka sijoittuu pääosin vuodelle 2019 mutta kytkeytyy vahvasti kolmenkymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin: kun Helsingissä saa vuonna 2019 surmansa eräs mies, juontavat henkirikoksen juuret vuodelle 1989. Mitä tapahtui elokuussa 1989 koskeen hukkuneelle nuorelle Helenalle? Mihin katosi Laura Malm? Entä Hartolassa aikaansa viettänyt komea saksalaisparoni?

Alkuun dekkarissa on kaksi erillistä tarinalinjaa: Työttömäksi jäänyt toimittaja Saana muuttaa kesäksi tätinsä luokse Hartolaan ja kiinnostuu vuonna 1989 menehtyneen Helenan kohtalosta. Samaan aikaan Helsingissä Suomenlinnasta löytyy surmattu mies, josta löytyy pelottava polttomerkki. Tapausta ryhtyy tutkimaan rikosylikomisario Jan Leino, ja pian selviää, että jokin yhteys Hartolaan on olemassa.

Yllätys ei ole, että tarinalinjat yhdistyvät aikanaan. Varsinainen yllätys ei ole sekään, että harrastelijatutkijan ja ammattitutkijan välille syntyy romanttinen viritys. Hyvin toimii tämä ihmissuhdekuviokin kaiken muun keskellä, vaikka jossain määrin kokonaisuus on kohtuullisen ennalta arvattava. Jotain viehättävää tässä pääparissa on, ja heidän suhdettaan seuraa ihan mieluusti.

Rikoskuviossa on siinäkin jotain ennalta arvattavaa, mutta en pane sitä pahakseni. Tapahtumia ja kiemuroita riittää siinä määrin, että kiinnostus säilyy tahmeahkon alkutaipaleen jälkeen varsin mainiosti. Erityisesti viehätyn siitä, miten elävästi ja kiintoisasti Hartolan kuningaskuntaa dekkarissa kuvaillaan. Tässäpä olisi kuningaskunnalle paikka houkutella dekkarin ystäviä luokseen.

Kun kuningas kuolee on sisällöltään runsas. Paitsi että tarina liikkuu kahdella aikatasolla ja kahdella eri paikkakunnalla, on se moniääninen ja moninaisia aihelmia sisältävä. Ihailtavan sulavasti Backman pitää kuitenkin langat käsissään ja saa aikaan dekkarin, joka on viihdyttävä, koukuttavakin. Kesäisiin lukuhetkiin Kun kuningas kuolee on varsin oiva valinta.

Elina Backmanin dekkarin ovat lukeneet myös ainakin Tuija ja Anneli.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 46. Kirjassa on sauna.

Kommentit

  1. Kiitos esittelystä! Tämä on minunkin lukulistallani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiinnolla odottelenkin sitten ajatuksiasi tästä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…