Siirry pääsisältöön

Dekkariviikko – Emelie Schepp: Kadonnut poika


Hän oli hetki sitten saanut puhelun Oscarilta. Oscar oli kertonut surmatusta naisesta ja kadonneesta kuusivuotiaasta pojasta. Neuvoteltuaan sekä Oscarin että pomonsa, Torstenin, kanssa Jana oli päättänyt ottaa jutun hoitaakseen. Rikospaikalla ensimmäisenä ollutta Samia, puolisoa ja isää, kuulusteltaisiin alustavasti.


Dekkariviikon kolmantena kirjana tässä blogissa esille nousee Emelie Scheppin Kadonnut poika. Dekkari on neljäs osa Jana Berzelius -sarjassa, mutta hyvin tarina tuntuu toimivan myös itsenäisesti – ainakaan minä en kaivannut aiempia osia alle vaan keskeisistä hahmoista pääsi perille näinkin, liikkuvaan junaan hypätessä. Aiemmin ovat ilmestyneet osat Ikuisesti merkitty, Valkoiset jäljet ja Hidas kuolema.

Emelie Schepp: Kadonnut poika
Harper & Collins Nordic 2019
Alkuteos Pappas pojke 2017
Suomentanut Meri Ala-Tauriala
416 sivua
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 12 t 56 min

Sam lähtee käväisemään kaupassa pikaisesti ennen perheen yhteistä illallista. Kaupassa ollessaan Sam saa kauhistuttavan puhelun pojaltaan Jonathanilta: kotiin on tunkeutunut joku. Kun Sam pääsee takaisin kotiin, on vaimo tapettu ja kuusivuotias poika kateissa. Mistä on kysymys?

Tapausta alkaa tutkia poliisi. Sam on alusta alkaen kummallisen yhteistyöhaluton, mikä on aika tuskastuttavaa. Selitys tälle myöhemmin kyllä saadaan, ja se yllättää, mutta mitenkään miellyttävä kuva vaimonsa menettäneestä ja poikansa kadottaneesta isästä ei pääse muotoutumaan.

Muutenkin Schepp on uskaltanut luoda sarjaansa henkilöitä, jotka eivät aina ole kovin miellyttäviä. He ovat kuitenkin inhimillisiä, mikä tuo ainakin tähän sarjan osaan kiinnostavuutta. Toisaalta välillä henkilöiden toimintatavat tuntuvat aika turhauttavilta.

Sarjan päähahmo, syyttäjä Jana Berzelius on mukana Jonathanin tapauksen tutkinnassa mutta käy samalla omaa, henkilökohtaista taisteluaan. Pahamaineinen rikollinen Danilo Peña haluaa tavata Janan, mutta syyttäjällä ei ole minkäänlaista kiinnostusta tavata miestä, sillä samalla hän joutuisi kasvotusten menneisyytensä kanssa. Ja menneisyytensä Jana haluaa ehdottomasti salata.

Oikeastaan yllätyin siitä, että Kadonnut poika on jo sarjan neljäs osa. Jana Berzeliuksen menneisyyttä pohdittiin yllättävän paljon, enkä nyt voi olla miettimättä, kuinka paljon sitä on aiemmissa osissa ehditty pohtia. Ajoittain tuntui, että dekkarissa on kaksi kovin erillistä tarinalinjaa, kun toinen keskittyi syyttäjän ja Peñan väleihin, toinen kadonneeseen poikaan.

Koukuttavasti Schepp kuitenkin osaa kirjoittaa, siitä ei pääse mihinkään. Varsinaisesta hyvän mielen viihteestä Kadonneessa pojassa ei ole kysymys, vaan synkkiä sävyjä ja väkivaltaa riittää. Jos ne eivät pelota, kannattaa antaa tälle mahdollisuus.

Scheppin dekkarista muualla: Elämä on ihanaa, Luetut.net ja Kirjarouvan elämää.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet. Tämä kirja asettuu pariksi toisen dekkarin, Kadonnut kylä, kanssa.

Kommentit

 1. Tämä oli kyllä tosi hyvä kirja!
  Suosittelen kyllä koko sarjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää! Otinkin jo kuunteluun seuraavan osan – saa nähdä, innostunko joskus lukemaan myös aiemmat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…