Siirry pääsisältöön

Dekkariviikko – Emelie Schepp: Kadonnut poika


Hän oli hetki sitten saanut puhelun Oscarilta. Oscar oli kertonut surmatusta naisesta ja kadonneesta kuusivuotiaasta pojasta. Neuvoteltuaan sekä Oscarin että pomonsa, Torstenin, kanssa Jana oli päättänyt ottaa jutun hoitaakseen. Rikospaikalla ensimmäisenä ollutta Samia, puolisoa ja isää, kuulusteltaisiin alustavasti.


Dekkariviikon kolmantena kirjana tässä blogissa esille nousee Emelie Scheppin Kadonnut poika. Dekkari on neljäs osa Jana Berzelius -sarjassa, mutta hyvin tarina tuntuu toimivan myös itsenäisesti – ainakaan minä en kaivannut aiempia osia alle vaan keskeisistä hahmoista pääsi perille näinkin, liikkuvaan junaan hypätessä. Aiemmin ovat ilmestyneet osat Ikuisesti merkitty, Valkoiset jäljet ja Hidas kuolema.

Emelie Schepp: Kadonnut poika
Harper & Collins Nordic 2019
Alkuteos Pappas pojke 2017
Suomentanut Meri Ala-Tauriala
416 sivua
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 12 t 56 min

Sam lähtee käväisemään kaupassa pikaisesti ennen perheen yhteistä illallista. Kaupassa ollessaan Sam saa kauhistuttavan puhelun pojaltaan Jonathanilta: kotiin on tunkeutunut joku. Kun Sam pääsee takaisin kotiin, on vaimo tapettu ja kuusivuotias poika kateissa. Mistä on kysymys?

Tapausta alkaa tutkia poliisi. Sam on alusta alkaen kummallisen yhteistyöhaluton, mikä on aika tuskastuttavaa. Selitys tälle myöhemmin kyllä saadaan, ja se yllättää, mutta mitenkään miellyttävä kuva vaimonsa menettäneestä ja poikansa kadottaneesta isästä ei pääse muotoutumaan.

Muutenkin Schepp on uskaltanut luoda sarjaansa henkilöitä, jotka eivät aina ole kovin miellyttäviä. He ovat kuitenkin inhimillisiä, mikä tuo ainakin tähän sarjan osaan kiinnostavuutta. Toisaalta välillä henkilöiden toimintatavat tuntuvat aika turhauttavilta.

Sarjan päähahmo, syyttäjä Jana Berzelius on mukana Jonathanin tapauksen tutkinnassa mutta käy samalla omaa, henkilökohtaista taisteluaan. Pahamaineinen rikollinen Danilo Peña haluaa tavata Janan, mutta syyttäjällä ei ole minkäänlaista kiinnostusta tavata miestä, sillä samalla hän joutuisi kasvotusten menneisyytensä kanssa. Ja menneisyytensä Jana haluaa ehdottomasti salata.

Oikeastaan yllätyin siitä, että Kadonnut poika on jo sarjan neljäs osa. Jana Berzeliuksen menneisyyttä pohdittiin yllättävän paljon, enkä nyt voi olla miettimättä, kuinka paljon sitä on aiemmissa osissa ehditty pohtia. Ajoittain tuntui, että dekkarissa on kaksi kovin erillistä tarinalinjaa, kun toinen keskittyi syyttäjän ja Peñan väleihin, toinen kadonneeseen poikaan.

Koukuttavasti Schepp kuitenkin osaa kirjoittaa, siitä ei pääse mihinkään. Varsinaisesta hyvän mielen viihteestä Kadonneessa pojassa ei ole kysymys, vaan synkkiä sävyjä ja väkivaltaa riittää. Jos ne eivät pelota, kannattaa antaa tälle mahdollisuus.

Scheppin dekkarista muualla: Elämä on ihanaa, Luetut.net ja Kirjarouvan elämää.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet. Tämä kirja asettuu pariksi toisen dekkarin, Kadonnut kylä, kanssa.

Kommentit

 1. Tämä oli kyllä tosi hyvä kirja!
  Suosittelen kyllä koko sarjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää! Otinkin jo kuunteluun seuraavan osan – saa nähdä, innostunko joskus lukemaan myös aiemmat.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on