Siirry pääsisältöön

Michael Zadoorian: Viimeinen loma

Ikävä totuus on, että John ja minä ja lapset ajoimme Route 66:a ainoastaan kerran Disneylandiin mennessämme. Meidän perheemme sortui muun Amerikan tavoin nopeampien moottoriteiden, suorempien reittien ja kovempien vauhtien houkutukseen. Unohdimme rauhallisen matkustamisen. Ei voi olla miettimättä, tiedämmekö jotenkin sisimmässämme, että elämämme kuluu nopeammin kuin osaamme koskaan arvata.
Michael Zadoorian: Viimeinen loma
HarperCollins Nordic 2017
Alkuteos The Leisure Seeker 2009
Suomentanut Virpi Kuusela
288 sivua

Viimeinen loma kuulosti etukäteen leppoisalta road trip -kuvaukselta, sopivalta lukemiselta kesäisiin päiviin. Asetelma on tuttu esimerkiksi sellaisista romaaneista kuin Etta ja Otto ja Russell ja James sekä Harold Fryn odottamaton toivioretki: ollaan jo elämän ehtoopuolella ja lähdetään matkalle, jonka voi hyvin syin olettaa jäävän viimeiseksi.

Viimeisen loman tärkeimmät henkilöt ovat Ella ja John. He ovat olleet pitkään naimisissa, mutta enää aikaa ei ole paljon. Ellalla on syöpä, jota ei voida parantaa, ja Johnilla on Alzheimer. Pariskunta lähtee Ellan organisoimalle matkalle asuntoautollaan, joka on nimeltään Leisure Seeker. Matka vie kotikaupunki Detroitista kohti länttä ja Disneylandia. Jotenkin amerikkalaisuuteen sopivasti pariskunta matkaa pitkin Route 66:a – tai sitä, mitä siitä on jäljellä – ja irtautuu huolestuneista lapsistaan sekä lääkäreistään.

Yllättävää ei ole se, että matkan varrella minäkertoja Ella tekee matkaa muistoihinsa ja palaa reissuihin, joita perhe teki asuntoautollaan silloin, kun lapset olivat matkoilla vielä mukana. Road trip on eräänlainen joutsenlaulu, kun sekä Ellan että Johnin maallinen matka alkaa olla väistämättä lopuillaan. Unohdettu mutta samalla nostalginen Route 66 asettuu pariskunnan elämän rinnalle: niin paljon on nähty ja niin monia vuosia on vierinyt, mutta molemmat alkavat olla vähitellen mennyttä.

Viimeisen loman idea on kyllä kiva, mutta en tavoita romaanista sitä sydäntäsärkevyyttä ja unohtumattomuutta, mitä kannessa luvataan. Ärsyynnyn kokonaisasetelman älyttömyydestä, ja tuon älyttömyyden Ellakin heti romaanin alkupuolella tunnustaa:
Saatatte itsekin kysyä: Onko tämä paras mahdollinen ajatus? Kaksi huono-onnista houriota, joista toisella on enemmän terveysongelmia kuin jollain kolmannen maailman maalla, ja joista toinen on niin seniili, ettei tiedä edes viikonpäivää, lähtee ajamaan mantereen halki? Älkää olko typeriä. Tietenkään se ei ole hyvä ajatus.
Asuntoauton ratissa on siis mies, joka ei tunnista edes perhettään. Ei järin turvallista, järkevyydestä puhumattakaan. Eikä myöskään kovin mahdolliselta vaikuttavaa.

Lisäksi ärsyynnyn myös Ellaan ja siihen, miten hän kohtelee muistisairasta puolisoaan. Hän testaa miehensä muistia; suuttuu, kun tämä ei muista vaimonsa nimeään ja alleviivaa miehensä muistamattomuuta. Hirvittävän fiksu tapa kohdella muistisairasta.

Tarinan lopussa on kuitenkin jotain viehättävää ja kaunistakin, joten ei lukukokemus loppujen lopuksi aivan huono ole. Kohtuullisen mukavaa kesälukemista Viimeinen loma tarjoaa, ja kuvaus amerikkalaisista kylistä matkan varrella on varsin kiehtovaa.


Helmet 2020: 26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok