Siirry pääsisältöön

A. J. Finn: Nainen ikkunassa

"–Mitä sinä oikein teet päivät pitkät?
– Annan terapiaa, vastaan ylpeänä.
– Kenelle?
– Ihmisille. Netissä.
– Ai.
– Ja opiskelen ranskaa netissä. Ja pelaan shakkia, lisään.
– Netissä?
– Netissä.
Hän pyörittää sormeaan viinin vuorovesirajaa pitkin.
– Eli internet, hän sanoo, on tavallaan niin kuin sinun ikkunasi ulkomaailmaan.
– No, niin on myös tuo oikea ikkuna, viittaan kohti hänen takanaan olevan lasin avaruutta."

A. J. Finn: Nainen ikkunassa
(Otava 2018)
Alkuteos The woman in the window
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
461 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 13 tuntia 9 minuuttia.

Anna Fox on lukittautunut neljän seinän sisälle. Ei omasta vapaasta tahdostaan vaan siksi, koska hän kärsii agorafobiasta eikä pysty menemään ulos, vaikka haluaisi. Arki on pitänyt järjestää eräiden reunaehtojen mukaisesti siten, että lastenpsykologina toimiva nainen voi pysyä sisätiloissa.

On selvää, että päiviin pitää löytää monenlaista täytettä, kun elämä rajoittuu asunnon seinien rajaamaan tilaan. Anna täyttää päivänsä katsomalla musta-valkoelokuvia, nappailemalla lääkkeitä ja juomalla hyvää merlot-punaviiniä. Lisäksi hän pitää silmällä naapureitaan ja näkee eräänä päivänä jotain järkyttävää: naapurin Jane-rouva saa puukosta ja katoaa sen jälkeen täysin.

On selvää, että naapurissa on jotain epämääräistä meneillään. Valitettavasti vain on niin, että päihde- ja mielenterveysongelmainen ei ole kovin uskottava, ja kun naapurista ei näytäkään kukaan kadonneen, vaikuttaa Anna lähinnä säälittävältä juopolta, joka näkee harhoja.

Tarinassa on oikeastaan kaksi merkittävää kysymystä: Mitä naapurissa tapahtui? Entä mitä tapahtui Annalle, joka vielä vuosi aiemmin eli normaalia elämää ja kykeni poistumaan kotoaan ihmisten ilmoille?

Kysymyksiin saadaan kyllä lopulta vastauksia. Hieman liian pitkitetyn alkuosan jälkeen alkaa selvitä, paljonkin, ja viimein päästään lopputulemaan, joka onnistui ainakin minut yllättämään varsin vakuuttavasti. Tarina pitää otteessaan ja herättää tunteita.

Vaikka Anna ei varsinaisesti ole sankariainesta, on hänessä jotain, mikä vetoaa. Kotiinsa jumiutuneen naisen mielentilaa kuvataan uskottavasti ja Anna herättää myötätuntoa, vaikka välillä tekisi mieli käskeä kiertämään pullon korkki kiinni. Kun Annan menneisyydestä löytyy tragedia ja varsin pätevä syy mielen rikkoutumiseen, ymmärtää häntä vielä hitusen enemmän.

Helmet 2018 -lukuhaasteesta oli helppoa valita kohta 24. Surullinen kirja. Jo pelkästään se, että joku on niin särkynyt ettei pysty poistumaan kotoaan, on murheellista. Surullisia ovat myös syyt.


Tämän psykologisen trillerin myötä osallistun kirjablogien dekkariviikkoon, jota emännöi Yöpöydän kirjat -blogi.

Kirjasta muualla: Kirja vieköön!, Leena Lumi, Rakkaudesta kirjoihin ja Kirjasähkökäyrä.

Kommentit

  1. Tässä oli kyllä monenlaisia käänteitä ja yllätyksiä. Myös hidas tahti oli perusteltua. Jännitys oli tiivistä ja kiehtovaa ilman vauhtia ja väkivaltakohtauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, hitaus ei häirinnyt lainkaan. Oikeastaan se oli enemmänkin hyväksi.

      Poista
  2. Nainen ikkunassa kirja tuntuu jatkuvasti tulevan minua vastaan. Kerran aloitin sen kuuntelun äänikirjana, mutta varmasti sellainen, josta saa lukemalla paljon enemmän irti. Hyvä blogikirjoitus! Täytyy tarttua kirjaan, kun on seuraavan kerran aikaa lukulistalla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä kyllä toimi äänikirjanakin. Voi kuitenkin olla, että perinteinen lukeminen antaa vielä enemmän.

      Poista
  3. Tämä on hyvä, joten ei ihme, että suosion huomaa monessa.

    <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok